6 характеристики на истинския приятел

Въпреки, че можем да прекараме години наред разделени, истинският приятел ни кара да се чувстваме като че ли никога не сме се разделяли.
6 характеристики на истинския приятел

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Сигурно ви е приятно, когато сте в компанията на приятели? Мислите ли, че самият вие сте истински приятел?

 Всички ние се нуждаем от хора, които да ни подкрепят. Няма значение дали са физически с нас или не. Те ни мотивират да бъдем по-добри хора. Те ни изслушват, когато най-много се нуждаем от това.
Днес искаме да говорим за някои от характеристиките на истинския приятел.

1. Добрият приятел слуша, без да съди.

Добрият приятел е опора в трудни моменти

Хората имат склонността да помагат на другите, като налагат собствените си чувства или мнения. Много пъти те споделят твърде много. Понякога историите ни биват критикувани.
Започваме да съдим негативно нашите приятели, семейство или партньор, с което само демонстрираме зле управлявано его.
Истинските приятели знаят, че злонамерената критика наранява човека, който търси подкрепа и разбиране. Знаят, че слушането е акт на щедрост. Също така, въпреки че дават съвети, те не искат да бъдат единственият фактор върху тези, които идват при тях.

Истинският приятел помага и подкрепя, без да се надява да промени нещо. Те знаят, че слушането означава вникване и разбиране на контекста в неговата цялост.

2. Те се интересуват много от аргументите.

Приятелите спорят. Не си и помисляйте, че истинските приятели винаги ще бъдат доволни от вашите постъпки. Едва ли и ще ви подкрепят, когато имате лошо отношение.
Всъщност би следвало да е точно обратното. Добрият приятел ще ви каже честното си мнение. Ако вярва, че сте направили нещо лошо, ще ви го каже в лицето. Това може да доведе до спор.

Само не забравяйте и не правете грешката да се обидите заради конструктивна критика или различни идеи и мнения.

Спорът не е караница. Истината е, че спорът е здравословна дейност. Много пъти е дори необходимо за нашите лични отношения.

Важно е да можеш да кажеш на близък човек какво не е наред и да можеш да приемеш критиката. Не забравяйте, че това не е лично. Като приятел, най-малкото, което можете да направите, е да бъдете възможно най-искрени.

3. Те се притесняват за приятелите си.

Питали ли сте се някога: “Дали моите приятели биха се появили, само когато се нуждаят от нещо?”

Когато започнете да мислите така за някой от своите приятели, започвате да губите доверие в тях. Тогава връзката започва да отслабва.

За съжаление ще откриете, че хората, които всъщност не са ваши приятели, искат само едно от тези две неща. Или искат да се забавляват ,или искат нещо от вас. Това е реалност, която не е задължително да ви хареса, но трябва да я разберете.

За щастие има и друг вариант. В него осъзнавате, че един истински приятел винаги ще бъде там до вас.

Говорим за приятелите, които винаги ще ви подкрепят и се радват да виждат как се развивате. Дори да не ги виждате месеци или дори години – в деня, в който ги видите отново, ще е като че сте се виждали за последно вчера.

4. Те винаги са там.

Личните различия, аргументите, времето и разстоянието няма да ви отнемат истинския приятел. Напротив, те ще се постараят, за да се уверят, че лошите ситуации няма да прекратяват връзката ви.
 Имали сте лош спор? Те ще се опитат да ви намерят, за да поговорите и да изясните всичко.
Отишли сте да работите или да учите в друга държава? Не губете контакт с близките си.

Приятелството трябва да се подхранва. То се нуждае от нас и грижите ни, за да остане здраво. Поради това е необходимо да присъствате и да участвате във важните моменти в живота на другия.

Празнувайте победите на приятеля си, без да изпитвате завист или ревност. Страдайте с тях, когато са победени. Дайте им рамо, за да плачат по време на трудни времена.

Понякога е невъзможно да бъдем до тях физически.Въпреки всичко истинският приятел винаги ще намери начин да бъде в живота на другия.

5. Те се доверяват един на друг.

Истинският приятел е верен във всяка една ситуация

Клюки и злонамерени коментари от други хора могат да засегнат всяко приятелство.

Разликата между временни приятели и истински приятели е, че истинските приятели знаят как да се доверят. Те знаят, че има злобни хора, които могат да изкривят истината. Те не вярват в това, което казват другите.

Ако искате да запазите връзката си, трябва да се научите да слушате приятелите си. Ако имате съмнения, попитайте ги директно без да се притеснявате.

Не предавайте мисли, тайни провали, клюки или негативни коментари. Също така, не се отдалечавайте след първият отрицателен коментар, който направи другият човек.

6. Те са искрени и верни.

Истинският приятел е верен във всяка една ситуация и при каквито и да е било обстоятелства. Те не говорят лоши неща за другите хора и няма да позволят на никого да каже лоша дума за приятелите им.

Те ви защитават, когато смятат, че това е необходимо. Но също така те ви оставят насаме, когато сметнат,че имате нужда, за да се справите с някакви трудности, в които е нужно да се борите без чужда помощ.

Също така те не използват критични думи, с които да ви покажат, че грешите. Те обясняват ясно мотивите си.

Това ви позволява да вземете свои собствени решения и да се проваляте. Когато го направите, те ще бъдат там, за да ви предложат компания си и да ви помогнат да се справите по-добре с обстоятелствата. Но те няма да се опитат да решат проблемите в живота ви вместо вас.
Ако всичко това звучи като един от вашите истински приятели, кажете му!

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.