Признаци и симптоми на апендицитът

Жизненоважно е да разпознаете симптомите на апендицита и да посетите лекаря си веднага.
Признаци и симптоми на апендицитът
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Апендицитът е състоянието, при което апендиксът е възпален. Апендиксът е извит орган с форма на торбичка, свързан с дебелото черво. Апендиксът е орган, който не изпълнява никакви жизнени функции.

Поради тази причина можете да водите здравословен и пълноценен живот и без него.

Функцията му все още не е известна. Въпреки това се счита, че той съдържа тъкани, които помагат на имунната система на тялото и създават защита срещу инфекции.

При възникване на апендицит, ако не се предприемат мерки, апедниксът може да се спука. А това излага живота ви на опасност. Изключително важно е веднага да потърсите медицинска помощ, ако имате симптоми на апендицит.

Това възпаление може да доведе до редица симптоми. В допълнение, апендиксът ви може да се спука в рамките на 48 до 72 часа след появата на проблема.

Поради тази причина трябва да познавате симптомите на апендицита, да за реагирате адекватно, ако това ви се случи.

Стомашна болка

Първите симптоми на инфекцията обикновено включват постепенна поява на спазми , диария или стомашни болки.

Апендискът ви нараства и се възпалява. Това е причината за възпалението на лигавицата на стомаха ви.

апендицитът и стомашната болка

Това възпаление може да доведе до остра болка в долната дясна част на стомаха ви. Болката трябва да е постоянна и остра, за да бъде свързана с появата на симптоми на апендицит.

Някои хора усещат болка и в други части на тялото. При тези случаи обичайно апендиксът причинява болка в долната част на гърба и таза.

Лека температура

Апендицитът обикновено е причина за температура между 37.2ºС и 38.00ºС. Може да усещате студени тръпки и да се потите.

Ако апендиксът ви се спука, развиващата се инфекция може да повиши температурата ви. Температурата ви може да достигне до 38.3ºС. А това води и до увеличаване на сърдечния ви ритъм.

Храносмилателни проблеми

храносмилателни проблеми

Апендицитът може да доведе до симптоми като гадене и повръщане. Възможно е да загубите апетит и да се чувствате все едно нищо не можете да хапнете. Можете да страдате от запек или диария.

Можете да имате проблеми дори при изпускането на газове. Ако това се случи може да е индикация за частично или пълно запушване на червата. И разбира се това може да е свързано с развиващата се инфекция.

Симптоми на апендицитът при децата

Децата не винаги могат да опишат как се чувстват. Възможно е да имат проблеми с определянето на мястото на болката. Могат да ви кажат, че ги боли целия стомах.

Преценката дали се касае за апендицит е наистина трудна задача. Защото може да бъде объркан с нещо друго. Може да звучи като стомашен вирус или инфекция на пикочните пътища. Въпреки всичко е добре да внимавате при наличие на симптоми за апендицит.

Апендицитът, когато се спука, е много опасен за всеки човек. Но рискът за фатален изход при бебетата и малките деца е много по-голям.

Децата на възраст под две години понякога показват следните симптоми при апендицит.

 • Повръщане
 • Разширен, подут корем
 • Чувствителност в областта на корема

Децата и юношите над тази възраст по-често се оплакват от следното:

 • Гадене
 • Повръщане
 • Болка в долната дясна част на корема

Симптоми на апендицитът по време на бременност

симптоми на апендицитът по време на бременност

Много от симптомите на апендицит могат да са сходни с някои странични прояви на бременността, като стомашни болки и гадене.

Въпреки това невинаги се проявяват класическите симптоми на апендицит. Това важи особено за края на бременността.

По време на бременността апендиксът е разположен много по-високо поради нарастването на матката. Поради тази причина може да усещате болка в горната частта на корема вместо в долната дясна.

Бременните жени, страдащи от апендицит, най-често се оплакват от следното:

 • Киселини
 • Газове
 • Редуващи се периоди на запек и диария

Кои са рисковите фактори? Мога ли да се предпазя от апендицит?

Апендицитът може да се появи във всяка възраст. Обичайно се наблюдава при хора на възраст между 10 и 30 години. Освен това се проявява както при мъжете, така и при жените.

Не можете да предотвратите появата му, но можете да предприемете предпазни мерки, за да намалите риска.

Възможно е да сте изложени в по-малка степен на появата на апендицит, ако менюто ви е богато на фибри. Трябва да увеличите количеството на плодовете и зеленчуците, които приемате.

Ето някои храни с високо съдържание на фибри, които е добре да хапвате:

 • Малини
 • Ябълки
 • Круши
 • Артишок
 • Грах
 • Броколи и леща
 • Черен боб
 • Трици
 • Ечемик
 • Овесено брашно
храни с високо съдържание на фибри

Увеличаването на приема на фибри предпазва от появата на запек. Освен това намалява натрупването на фекална маса. Обикновено това е най-често срещаната причина за апендицита.

Не забравяйте, че трябва да посетите лекаря си веднага, ако вие или ваш близък имате симптоми на апендицит.

Няма домашни лекове, които да могат да ви помогнат. Освен това много от тях могат само да влошат нещата.

Единствено лекарят може да прецени дали става въпрос за апендицит.

Възможно е да ви назначат изследване на кръвта или урината. Това се прави, за да може са прецени дали се касае за инфекция. Възможно е да ви направят и ехографско и томографско изследване на стомаха. С тези изследвания ще бъде определена степента на възпаление на апендицита ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.