Природно лечение на газове

Пълномасленото мляко е основен фактор, причиняващ излишни газове
Природно лечение на газове
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Искате ли да научите ефикасно природно лечение на газове?

Един от основните проблеми на храносмилателната система са стомашните газове, които могат да бъдат причинени от няколко фактора. Този проблем засяга много хора, независимо от тяхната възраст.

Множество фактори могат да доведат до проблеми и стомашни газове. Измежду тях са консумацията на твърде много пикантни храни, стресът (произвеждат се прекалено много киселини), и вдишване докато се храните. Също така, газовете могат да бъдат причинени от различните храни, които ядем всеки ден и предизвикват такава реакция в нашите храносмилателни системи. Ако желаете да научите как да се елиминират газовете по естествен начин, продължавайте да четете!

Какво причинява стомашни газове?

Лактоза

Пълномасленото мляко е основен фактор, причиняващ газове. Някои хора са много чувствителни към лактозата и не трябва да я консумират. Ние препоръчваме да не консумирате лактоза. Пийте обезмаслено мляко и няма да имате такива проблеми.

Запек

Хората, страдащи от запек са по-склонни да страдат от газове, защото храносмилат твърде бавно. Техният организъм натрупва много токсини и отпадъци заради бавният метаболизъм.

Домашно лечение на газове

Корен от джинджифил

Джинджифил за лечение на газове

Ще облекчите проблемите си с газовете ако пиете чай от джинджифил или приемате една чаена лъжичка настърган джинджифил преди хранене. Също така може да добавите малки количества сух или пресен джинджифил към вашите ястия.

Ким

Тази подправка може да бъде добавена към храни, които обикновено причинят газове. Семената от ким имат свойството да стимулират правилното храносмилане и да предотвратяват газовете и спазмите, които тези храни причиняват.

Чесън

Чесън за лечение на газове

Сред полезните съставки на чесъна са две основни вещества, които са изключително добри за здравето, а именно алицин и диалил сулфид. Чесънът може да бъде много полезен домашен лек за подобряване на храносмилането и контрол над газовете. За да получите този ефект е важно да го консумирате суров или да подправяте ястията си с него.

Чай от глухарче

Това е много често срещана билка, която има многобройни ползи при много здравословни проблеми. Сред тези ползи има няколко, които са свързани с храносмилането. Ако пиете чая преди ядене, няма да имате излишни газове. Глухарчето може да се добавя към готови ястия като подправка. В този случай трябва да се изсуши и натроши.

Магданоз

Магданоз за лечение на газове

Пресният или сух магданоз е много полезно средство против газове в червата.

Активен въглен

Активният въглен абсорбира въздуха в червата, който предизвиква газове. Препоръчваме да го приемате преди ядене, за да не страдате излишно след това. Той предотвратява самото им образуване.

Лимонов сок

Лимонов сок за лечение на газове

Лимонът има много лечебни свойства, които могат да бъдат полезни при редица заболявания, особено тези свързани с храносмилателния тракт. Ако започнете да пиете лимонов сок преди и след всяко хранене, ще забележите почти веднага, че вече нямате толкова много газове.

Чай от лайка

Чаят от лайка има свойството да отпусне стомаха, като по този начин помага да се предотврати образуването на големи количества газ. Той подобрява храносмилателната дейност по естествен и ефективен начин.

Разтвор от анасон

Анасон за лечение на газове

Анасонът може да сложи край на газовете и болките в стомаха, които те причиняват. За тази цел направете следното: сварете една чаша вода, добавете една супена лъжица анасон на прах, и след като се разтвори я изпийте. Този разтвор трябва да се прави и консумира всеки ден, ако искате газовете в червата ви да намалеят.

Други препоръки за лечение на газове

Консумиране на храни, съдържащи пробиотици

Консумирането на храни, които съдържат пробиотици или пробиотични добавки е добра идея, ако искате да нямате газове. Те също помагат за поддържане на доброто здраве на дебелото черво и на здравето на организма като цяло.


Топли компреси

Ако имате много газове, които не спират каквото и да правите, потопете кърпа или хавлия в топла вода и си я сложете на корема, като преди това я изцедите. Повторете това докато коремът ви се отпусне и болката изчезне.

Както можете да видите, има много начини за предотвратяване и лечение на стомашните газове. Това, което трябва да направите, е да решите кое лечение е най-доброто за вас и да бъдете последователни, за да получите добри резултати. Със сигурност ще забележите подобрението веднага!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.