Две съставки, елиминиращи токсините от дебелото черво

В много култури кефирът е познат като „еликсирът на здравето и дълголетието“.
Две съставки, елиминиращи токсините от дебелото черво

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Казват, че здравето извира от стомаха. Тогава едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да помогнете на тялото да бъде здраво, е редовно да извеждате токсините от дебелото черво.

Изследователи са изчислили, че докато навършите 70-годишна възраст, червата ви ще са преработили повече от 100 тона храна и 40 000 литра течности, включително около 7 кг. токсични отпадни вещества.

Всичко това се натрупва в храносмилателните органи на тялото и може да бъде транспортирано до кръвообращението. Oт там то може да провокира сериозни здравословни проблеми.

Запек, промени в метаболизма и дори кожни проблеми са част от признаците, които говорят за наличието на много токсини в дебелото черво. Вярно е, че тялото е способно да елиминира вредните вещества и отпадните продукти само, но понякога се случва то да бъде претоварено, а това води до натрупването им.

За щастие съществуват различни натурални начини, с помощта на които можете да елиминирате токсините от дебелото черво, без да провокирате нежелани странични ефекти.

В днешната статия искаме да споделим едно ефикасно и оздравяващо натурално средство, което изисква употребата на само 2 съставки.

Как да елиминирате токсините от дебелото черво?

За да детоксикирате дебелото черво, се нуждаете само от ленено семе и кефир.

И двата продукта са бедни на калории и съдържат мощни нутриенти, които са полезни за здравето на храносмилателната система и червата.

За да не оставим у вас нито капка съмнение за свойствата на натуралното средство, което предлагаме днес, искаме детайлно да разгледаме ползите от консумацията на ленено семе и кефир.

Ползите от лененото семе

Ползите от лененото семе за отстраняване на токсините от дебелото черво

Лененото семе е дребно на вид, но е богато на фибри, а също така и на омега-3 есенциални мастни киселини.

То съдържа 40% диетични фибри, 1/3 от които са разтворими, а останалите – неразтворими. Освен това в състава му има фитохимикали, например лигнани, които защитават клетките срещу оксидативния стрес.

Лененото семе от дълги години се използва като хранителна добавка за елиминиране на токсините от дебелото черво, тъй като оказва лек лаксативен ефект, който стимулира оптималното движение на червата.

Разтворимите фибри представляват желатинова субстанция, която абсорбира токсините и се бори със запека, като омекотява изпражненията.

Освен това лененото семе оказва противовъзпалителен и антиоксидантен ефект, който носи подобрение при състояния като гастрит, болки в корема и вътрешно кървене.

Ползите от кефира

Ползите от кефира за елиминиране на токсините от дебелото черво

Кефирът представлява ферментирала течност, която съдържа изобилие от полезни микроорганизми, подобряващи бактериалната флора в дебелото черво.

Той се характеризира с бял или жълтеникав цвят и течна текстура с присъствието на малки гранули. Понякога те наподобяват малки цветчета карфиол.

В кефира се съдържат още млечна киселина, бактерии и дрожди, които се борят с вредните организми, провокиращи инфекции, щом попаднат в дебелото черво.

Редовната консумация на тази здравословна напитка спомага за елиминирането на токсините от тялото и подобряване на състоянието на храносмилателната система.

В много култури кефирът е познат като „еликсирът на здравето и дълголетието“. Това е така, тъй като той подобрява здравето на човека. Често се използва за лечението на:

 • Чернодробни заболявания
 • Проблеми с дихателната система
 • Проблеми с жлъчния мехур
 • Увреждания на бъбреците
 • Хронични чревни инфекции

Като цяло кефирът представлява ферментирала напитка, чийто аромат и вкус се дължат на млечната киселина.

Как да елиминирате токсините от дебелото черво с ленено семе и кефир

Как да премахнете токсините от дебелото черво с помощта на ленено семе и кефир?

Провеждането на курс на прочистване на дебелото черво чрез употребата на ленено семе и кефир изисква спазване на диета в продължение на минимум 21 дни, в рамките на които трябва да избягвате консумацията на много мазнини, захарни продукти и храни, които са кисели.

Съставки:

 • 1/2 чаша кефир (100-150 мл.)
 • 1-3 с. л. ленено семе (10-30 гр.)

Начин на приложение:

 • По време на първата седмица от този курс трябва да консумирате 100 мл. кефир с 1 супена лъжица ленено семе дневно.
 • По време на втората седмица продължете да приемате същото количество кефир, като го смесвате с 2 супени лъжици ленено семе дневно.
 • По време на третата седмица консумирайте 150 мл. кефир с 3 супени лъжици ленено семе.
 • За оптимален резултат по време на очистващия курс задължително приемайте поне по 2 л. вода дневно.

Колко често да повтаряте този курс на прочистване?

Като профилактично средство можете да повтаряте този курс на всеки 3 месеца. Ако обаче вече усещате симптомите на претоварено от токсините дебело черво, можете да зачестите спазването на режима.

Съветваме да проведете курса с кефир и ленено семе, ако забелязвате следното:

 • Колит, стомашни язви или гастрит
 • Възпаление на дихателната система
 • Инфекции на пикочните пътища
 • Затлъстяване или наднормено тегло
 • Висок холестерол или високо ниво на триглицеридите

Както виждате, прочистването на дебелото черво е лесно изпълнимо и не изисква употребата на агресивни лекарства.

Опитайте да спазите препоръките и ще се радвате на добро чревно здраве, което ще ви пази от развитието на по-сериозни здравословни състояния.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Guzel-Seydim, Z. B., Kok-Tas, T., Greene, A. K., & Seydim, A. C. (2011). Review: Functional properties of kefir. Critical Reviews in Food Science and Nutrition.
 • Leite, A. M. de O., Miguel, M. A. L., Peixoto, R. S., Rosado, A. S., Silva, J. T., & Paschoalin, V. M. F. (2013, January 1). Microbiological, technological and therapeutic properties of kefir: A natural probiotic beverage. Brazilian Journal of Microbiology. Sociedade Brasileira de Microbiologia.
 • Shim, Y. Y., Gui, B., Arnison, P. G., Wang, Y., & Reaney, M. J. T. (2014). Flaxseed (Linum usitatissimum L.) bioactive compounds and peptide nomenclature: Areview. Trends in Food Science and Technology. Elsevier Ltd.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.