Причини и лечение на газовете

Те са знак, че нещо в храносмилателната система не работи правилно
Причини и лечение на газовете
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 13 декември, 2018

В тази статия ще представим лечение на газовете и причините за появата им. Освен да пиете чаша чай след вечеря, можете да включите различни подправки в любимите, за да неутрализирате неприятното усещане.

Газовете (метеоризъм) са много досадни за хората, които страдат от тях, както и за околните, разбира се. Те са знак, че нещо в храносмилателната система не работи правилно. Това може да бъде причинено от: начина на хранене, недобре усвоени храни, липсата на храносмилателни ензими, влиянието на стреса и емоциите.
В статията ще разгледаме някои фактори, които провокират газовете, както и няколко семпли домашни рецепти. Надяваме се да помогнем в разрешаването на проблема – по естествен и лесен начин, без лекарства.

Какво причинява газовете?

Различни са факторите, които ги предизвикат след хранене. Нека да разгледаме някои от основните:

  • Акосе храните твърде бързо, с отворена уста или без да дъвчете достатъчно ( така поемате повече въздух).
  • Храните, ферментиращи в стомаха, поради липса на стомашни киселини..
  • Продуктите, които тялото не може да приеме или усвоят правилно. Най-често срещаните такива храни са тези, които съдържат глутен или лактоза.
  • Дисбаланс на чревната флора.
  • Консумация на храни от типа на бобови растения, зеле, лук, ябълки и т.н.
  • Употреба на някои добавки против запек, които са богати на фибри, като например тези, които съдържат лен, псилиум или фибри.

Съществуват и други косвени фактори, които могат да причинят газове:

  • Стресът и емоционално напрежение
  • Заседяване

Лечение на газовете

Отпуснете се с маточина

Първата стъпка в лечението на газовете е да се научите как да се храните добре – без да бързате или разсейвате от някакви задачи, да сте в комфортна и спокойна обстановка (независимо дали сте сами или с компания).
Тревожни и нервни сте по природа, преживявате стрес, намирате се в ситуация на безпокойство или хапвате на неприятно място (което няма как избегнете), опитате с чайове. Консумирайте ги сутрин или следобед, няколко часа преди хранене. Един от най-добрите е чаят от маточина, който ще балансира нервната и храносмилателната системи.
Ако не можете да приемате маточината в чай, тогава опитайте екстракта или таблетките с маточина.

Джинджифилът стимулира храносмилането

Коренът от джинджифил е чудесен за здравето по няколко причини, но в тази статия ще се съсредоточим върху способността му да стимулира секрецията на стомашен сок, спомагащ храносмилането. Препоръчваме консумацията на корена преди хранене, освен ако не страдате от гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), причинена от хиатална херния. Можете да приготвите чай или просто да дъвчете парче суров джинджифил. Захаросаният джинджифил, който може да закупите, съчетава сладки и пикантни аромати. Той е отлично и здравословно предястие.

Джинджифил при лечение на газовете

Гответе с кимион и копър

Включвайте лечебни растения в ястията, които приготвяте: ароматни подправки и такива, които помагат в борбата с газовете. Най-ефикасни са кимионът и копърът. Изобщо не трябва да се замисляте дали да ги добавите към храната, особено ако консумирате бобови растения (като тези, които споменахме по-горе)! Тези подправки ще придадат на храната различен вкус, а и не са прекалено силни. Винаги можете да добавите други аромати и подправки, ако пожелаете.

Ензими от ананас и папая за лечение на газовете

Когато консумирате червено месо или риба (като основно ястие) със зеленчуци или салата за гарнитура, завършете с плодов десерт. Най-добрите варианти са пресен ананас или папая, защото тези тропически плодове притежават ензими, помагащи на тялото да преработи протеините. Избягвайте тези плодове, ако ястията съдържат много брашно или нишесте (паста, пица, хляб, картофи). Тези ензими могат да затруднят усвояването и смилането на храни, съдържащи скорбяла.
Единствените два плода, които можете да хапвате с ястията, са ябълки и круши. Останалите влошават храносмилането. Това повишава ферментацията, която на свой ред води до повече газове. Най-здравословният вариант е – консумацията на плодове късно сутрин или следобед.
Ако пазарувате в аптеки или магазини за здравословни храни, опитайте добавките с храносмилателни ензими. Консумирайте ги, но не разчитайте на тях твърде много. Най-добрият вариант за подобряване функцията на стомаха е по естествен начин.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Barúa, Raúl León. “Flatulencia.” Revista de Gastroenterología del Perú 22.3 (2017).
  • Cortés, Claudio. “Gases del abdomen su utilidad diagnóstica: gases endoluminales (segunda parte).” Revista chilena de radiología 8.3 (2002): 107-118.
  • León Barúa, Raúl. “Flatulencia.” Revista de Gastroenterología del Perú 22.3 (2002): 234-242.
  • Clínica Mayo. Gas intestinal. (2019). recuperado el 4 de septiembre de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/symptoms/intestinal-gas/basics/causes/sym-20050922
  • Larijani, B., Esfahani, M. M., Moghimi, M., Shams Ardakani, M. R., Keshavarz, M., Kordafshari, G., Nazem, E., Hasani Ranjbar, S., Mohammadi Kenari, H., & Zargaran, A. (2016). Prevention and Treatment of Flatulence From a Traditional Persian Medicine Perspective. Iranian Red Crescent medical journal18(4), e23664. https://doi.org/10.5812/ircmj.23664

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.