Миома на матката: 5 неща, които трябва да знаете

Само периодичните прегледи при гинеколог могат да потвърдят със сигурност наличието на фиброиди
Миома на матката: 5 неща, които трябва да знаете

Последна актуализация: 08 ноември, 2018

Лечението на миома варира според размера й. Хирургическа интервеция понякога е необходимост, но правилното медикаментозно лечение и периодични прегледи също могат да бъдат достатъчни.

Според Испанското сдружение по акушерство и гинекология (SEGO) почти 70% от жените могат да развият миома на матката в някакъв момент от живота си.

Преди всичко е добре да знаете, че само 0.5% от тези миоми могат да станат злокачествени.

Дискомфортът и проблемите, които могат да възникнат от тях обаче, не са за подценяване. Те определено са нещо, което ни напомня да не забравяме и да правим редовни посещения при гинеколога.

Маточните фиброиди, още познати като лейомиоми или фибромиоми, са най-честно срещания вид доброкачествен тумор при жените.

Затова бихме искали да ви кажем 5 начина, по които да разпознаете симптомите, произхода им и възможните последствия  върху организма.

Сигурни сме, че информацията ще ви бъде интересна.

1. Миома на матката: Какво представлява? Какво я причинява?

Много жени се чудят къде са сбъркали: водят здравословен начин на живот, грижат се за сексуалното си здраве, ходят редовно на гинекологични прегледи и въпреки това, по незнайни причини, имат диагноза: миома на матката.

Какво е миома?

И така, какво ги причинява? Истината е, че в момента все още не е ясно какво точно ги причинява. Подозренията са, че генетичната обусловеност играе роля в развитието им, но все още не се знае как точно се появяват и развиват.

Матката се състои от няколко слоя. Един от тях е миометриума.

 • Женските хормони естроген и прогестерон стимулират образуването на мънички бучици в миометриума, които бавно могат да се превърнат в миоми.
 • Тези миоми могат да се разделят на няколко вида. Субсерозни, когато се намират на повърхността на матката. Интрамурални фиброми, когато са по маточната стена. Могат да са и субмукозни фиброиди, когато са в самата матка.

Субсерозните фиброиди почти не придизвикват симптоми. Но интрамуралните и субмукозни засягат ендеметриума, причиняват кървене, болки, а в някои случаи – дори безплодие.

Неправилният приток на кръв към матката също причинява миоми, които могат да предизвикват силни болки и дори аборт.

2. Кои жени са в най-голям риск от поява на миоми?

Лекарите смятат, че често миомите се проявяват при жените на възраст между 35 и 55, но най-вече в диапазона 45-55 годишна възраст.

 • Този вид доброкачествен тумор се проявява най-често по време на фертилния период.
 • Ако майката е имала миома, е много вероятно и дъщерята да развие фиброиди.
 • На по-голям риск от миоми са изложени и жените с наднормено тегло, които все още не са раждали.

3. Симпоми на маточните миоми

Трябва да имате предвид, че почти 30% от жените с такова заболяване нямат симптоми. Само периодичните прегледи при гинеколог могат да потвърдят със сигурност наличието на фиброиди.

Болка

Нека видим кои са най-очевидните симптоми, които обикновено се проявяват:

 • Тежко менструално кървене.
 • Продължителни менструации.
 • Желязодефицитна анемия.
 • Чувство на умора и подуване.
 • Болка по време на полов акт.

4. Какво лечение съществува за миома на матката?

Първото нещо, което сигурно би ви хрумнало, ако ви диагностицират с една или повече миоми на матката, е да се оперирате.

 • Това не винаги е нужно. По-малките миоми могат да бъдат третирани със специални медикаменти и да бъдат регулирани чрез редовни гинекологични прегледи.
 • Ако фиброидът е прекалено голям или пък неподатлив на лекарствата, единствената ви опция е оперативната намеса, с която да се премахне.
 • Можете да се подложите на миомектомия (премахване на миомата, без да се засяга самата матка), или хистеректомия, което представлява частично или пълно отстраняване на матката.
 • Много специалисти обаче съветват за лечение с улипристалов ацетат, който уравновесява прогестерона и намалява размера на наличните миоми.

5. Миомите на матката и фертилността

Едно от най-големите съмнения, които диагностицираните с миоми жени имат, е дали ще могат да забременят.

Това обаче изцяло зависи от възрастта, в която се намирате. Тъй като това е един често срещан доброкачествен тумор при жените във фертилна възраст, нормално е да съществува подобен страх.

Експертите съветват следното:

 • Когато туморите са големи, те могат да предизвикат фертилни проблеми и усложнения при бременността.
 • Жените, претърпели миомектомия – отстраняване на миоми, без да се уврежда матката – могат да забременеят след това.
 • Миомите могат да предизвикат спонтанни аборти, поради което е добре при планиране на бременността да се консултирате с гинеколог за възможните рискове.
Бременност

Когато миомите са по-големи от 4 см, предизвикват сериозни проблеми по време на бременността: майката може да роди преждевременно, да изпитва болки в таза или пък да се отлепи плацентата на плода.

Грижете се за здравето си и никога не пропускайте редовните прегледи при специалист. Те винаги ще ви дадат добри съвети по тези така важни теми.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.