9 удивителни ползи от ябълките

27.02.2019
Предпазват зъбите от кариес, стимулират детоксикацията на тялото, преборват запека и диарията и защитават от Паркинсон.

Ябълките са плод, който можете да консумирате целогодишно. Освен че са вкусни, те са богати на нутриенти, които носят редица ползи на човешкото тяло и здраве като цяло. 

Основните полезни свойства на ябълките се дължат на високото съдържание на антиоксиданти и пектин в състава им. Те се борят с вредното въздействие на свободните радикали, едновременно с това стимулирайки естествения процес на детоксикация на тялото.

В допълнение към това, ябълките осигуряват усещане за ситост. Това ги прави отличен избор за хора, които искат да отслабнат, но изпитват проблеми с контрола върху апетита.

Налице са изобилие от причини, поради които е желателно да направите ябълката ежедневен гост на трапезата. В днешната статия ще посочим 9 от тях. Смятаме, че те са наистина важни и ще допринесат за по-пълноценния начин на живот.

1. Ябълките са полезни за сърцето

Ябълките са полезни за сърцето.

Те съдържат много натурални фитохимикали, които действат като мощни антиоксиданти.

Тези съставки неутрализират негативния ефект от действието на свободните радикали, които увреждат клетките и повишават риска от развитие на сърдечни заболявания и рак.

В допълнение към това, разтворимите фибри, съдържащи се в кората на ябълката, редуцират абсорбирането на холестерола в червата и по този начин регулират храносмилателния процес.

2. Ябълките елиминират задържаните течности

Благодарение на високото съдържание на калий ябълките представляват натурален диуретик, който се бори с излишните течности в тялото и редица проблеми, свързани с тях.

Хората, които страдат от възпалителни болести или високо кръвно налягане, могат да извлекат редица ползи от консумацията на ябълка на ден.

За тези от вас, които страдат от проблеми с бъбреците, е препоръчително да се консултират с лекар, преди да решат да консумират много ябълки. Тази предпазна мярка се взима предвид високото съдържание на калий.

3. Ябълките се борят със запека и диарията

Ябълките се борят със запека и диарията.

Наличието на много неразтворими фибри в кората на ябълките говори за способността им да стимулират движенията на червата и да се борят със запека.

Ябълките съдържат вид фибри, познат като пектин. Той стимулира оптималното преминаване на храната през червата и ограничава количеството вода, което се губи при проблеми като диария.

В ябълките се съдържа още фитохимикал, наречен танин. Той се бори с възпаленията и представлява натурален антибиотик.

Вижте още: Искате ли да научите кои плодове изгарят мазнини?

4. Ябълките подпомагат здравето на зъбите

Когато консумирате ябълка на ден, стимулирате производството на слюнка в устата. По този начин намалявате присъствието на бактерии, които провокират развитието на кариеси и други проблеми, свързани с хигиената на устата.

Консумацията на ябълка не може да замени миенето на зъбите с четка и паста, но може да бъде от огромна полза в онези случаи, в които не разполагате с тези аксесоари.

5. Ябълките предпазват от Алцхаймер

Ябълките предпазват от Алцхаймер.

Благодарение на съдържанието на антиоксиданти консумацията на ябълков сок представлява ефикасен начин за редуциране на риска от развитие на Алцхаймер и преждевременно остаряване на мозъка.

6. Ябълките защитават от Паркинсон

Когато консумирате богати на фибри храни, каквито са ябълките, можете да извлечете голяма полза. Ябълката е съюзник в профилактиката срещу Паркинсон – дегенеративно заболяване, което се характеризира с увреждане на нервните клетки на мозъка, които произвеждат допамин.

Учените вярват, че свободните радикали допринасят за развитието на заболяването. Затова консумацията на храни, богати на антиоксиданти, е прекрасен начин за предпазване от сериозни болести, каквато е Паркинсон.

7. Ябълките понижават риска от диабет

Ябълките понижават риска от диабет.

Разтворимите фибри в ябълките могат да понижат нивото на кръвната захар на пациенти, които са изложени на висок риск от диабет тип 2. За целта консумирайте 1 ябълка дневно. Така ще понижите риска с 20%.

8. Ябълките предпазват от образуване на камъни в жлъчката

Камъните в жлъчката се образуват, когато има прекалено много холестерол в кръвообращението и той пречи на жлъчката да обработва нормално мазнините.

Неизползваната жлъчка се втвърдява във формата на камъни, които могат да провокират редица симптоми и да влошат здравето на човека.

Диета, богата на фибри, както разтворими, така и неразтворими, възпира процеса на натрупване на холестерол в кръвта и значително понижава риска от затлъстяване.

9. Ябълките детоксикират черния дроб

Ябълките детоксикират черния дроб.

Когато консумирате прекалено много нездравословна и богата на калории храна, повишавате риска от развитието на редица болести, свързани с нарушената функция на черния дроб.

Да, тялото е способно да се самопрочиства, но когато е претоварено, този естествен процес на детоксикация е невъзможен.

За щастие, ако консумирате ябълки или пиете сок от този плод всеки ден, можете да подсилите естествените детоксикиращи процеси в тялото и да подпомогнете работата на черния дроб.

Прочетете и това: Промените в модела на сън могат да предскажат наличието на дегенеративни заболявания

Бяхте ли запознати с тези ползи от консумацията на ябълки? Надяваме се отсега нататък да не подценявате силата им и да ги направите неразделна част от менюто на семейството.

Boyer, J., & Liu, R. H. (2004). Apple phytochemicals and their health benefits. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-3-1

Biedrzycka, E., & Amarowicz, R. (2008). Diet and health: Apple polyphenols as antioxidants. Food Reviews International. https://doi.org/10.1080/87559120801926302

Rui, H. L., Liu, J., & Chen, B. (2005). Apples prevent mammary tumors in rats. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf058010c

Gerhauser, C. (2008). Cancer chemopreventive potential of apples, apple juice, and apple components. Planta Medica. https://doi.org/10.1055/s-0028-1088300

Bondonno, N. P., Bondonno, C. P., Ward, N. C., Hodgson, J. M., & Croft, K. D. (2017). The cardiovascular health benefits of apples: Whole fruit vs. isolated compounds. Trends in Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2017.04.012