Апендицит: Предупредителните сигнали

Проблеми като гадене, повръщане и липса на апетит са сред характерните симптоми. Знаехте ли това?
Апендицит: Предупредителните сигнали

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Апендиксът има издължена продълговата форма, широк е около 1,3 см и е дълъг между 10 и 15 см. Намира се в началото на дебелото черво, в самия край на коремната област. Дълго време този орган бе смятан за безполезен, тъй като не бяха известни функциите му, извън уврежданията, които причинява на здравето, когато се възпали. Това състояние е познато като апендицит.

Няколко проучвания сочат, че апендиксът изпълнява тип имунологична функция, тъй като представлява част от лимфната система, мрежа от лимфни възли със специални кръвоносни съдове, които транспортират лимфа из цялото тяло.

Причината за възпаляването на апендикса не е известна към днешна дата. Смята се, че то е резултат от блокирането на фекална материя, чуждо тяло и в редки случаи тумор.

Най-тревожното за лекарите е, че много хора не са запознати с предупредителните сигнали на апендицита. Това води до редица случаи, когато възпалението бива диагностицирано едва в най-тежката му фаза.

Запомнете, че ранната диагностика е ключова за лечението на апендикса. Днес искаме да споделим кои са най-важните предупредителни сигнали.

Болка в областта на пъпа

Болка в корема при апендицит

Един от първите симптоми, когато страдате от възпаление на апендикса, е силна болка в областта на пъпа или в зоната, позната като „устата на стомаха“. Тя често се обърква с обичайната стомашна болка.

При апендицит обаче болката е нарастваща и продължава до момента, в който пациентът осъзнае, че не става дума за обикновено стомашно неразположение.

В повечето случаи болката се засилва при кашляне или при прилагане на лек натиск.

За да проверите дали не страдате от апендицит, приложете лек натиск върху болезнената зона, използвайки показалеца и средния пръст. Задръжте така 2 минути. Ако такъв е налице, ще усетите болка, която е способна да ви накара да извикате.

Походка с приведено тяло

Когато апендицитът е остър, пациентът започва да ходи леко прегърбен и не може да се движи нормално. При опит да изправи тялото си, болката се засилва и сигнализира, че нещо не е наред.

Повечето хора с апендицит предпочитат да лежат на легло, за да успокоят болезнените усещания.

Друг начин да направите тест е като скочите или се изкашляте. Ако болката се засили, възможно е да страдате от апендицит. Всъщност това е първата стъпка, която повечето лекари предприемат, когато искат да поставят диагноза.

Треска

Треска при апендицит

Треската е имунен отговор на тялото при различни здравословни проблеми. В този случай трябва да я приемете като предупредителен сигнал.

Нормалната телесна температура варира между 35.5°C и 37°C. Повишаването, наедно с проявата на други симптоми, може да бъде сигнал, че апендиксът е възпален.

Гадене и повръщане

С развитието на инфекцията тялото започва да показва още симптоми, сред които гадене и повръщане.

Подобно на гореописаните случаи, тези 2 симптома могат да бъдат резултат и от други здравословни проблеми, например заболявания на стомашно-чревната система.

Промени в изпражненията

Усещате ли болка, когато се изхождате по голяма нужда? Късните симптоми на апендицита включват промени като запек или диария. Те се дължат на възпалението на храносмилателния тракт.

Загуба на апетит

Загуба на апетит при апендицит

Този симптом, наред с други вече споменати, може да бъде сигнал, че нещо се случва с апендикса.

По принцип пациентите се оплакват от проблеми с храненето. Тази промяна обикновено е внезапна, а това определено говори за това, че не става дума за стомашна инфекция или вирус.

Какви са усложненията при апендицит?

Игнорирането на предупредителните сигнали на апендицита може да доведе до прогресия на заболяването и до навлизането в сериозната му фаза.

Най-лошото усложнение, което се дължи на нелекуване на възпалението, се изразява в увреждане на органа и риск инфекцията да предизвика перитонит, който може да е с фатални последици.

Освен това не е изключено образуването на фистула, абсцес или инфекция.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.