Предотвратяване на дегенерация на макулата

Макулната дегенерация е дегенеративно очно заболяване, което компрометира ретината. Въпреки че няма 100% ефективен метод за предотвратяването му, някои здравословни навици могат да намалят риска от появата му.
Предотвратяване на дегенерация на макулата
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 06 декември, 2022

Към днешна дата няма 100% ефективен метод за предотвратяване на свързаната с възрастта дегенерация на макулата (AMD). Всъщност лекарите все още не знаят със сигурност какво причинява това заболяване. Установени са обаче редица фактори, които повишават риска от развитието му. Ето защо е добра идея да направите някои корекции в начина си на живот, ако искате да намалите риска от развитие на това състояние.

Избягването на консумацията на алкохол и тютюн, поддържането на добра диета, носенето на слънчеви очила и изискването за редовни медицински прегледи са някои от мерките, които могат да ви помогнат да се грижите за очното си здраве и да предотвратите това заболяване. Искате ли да научите повече по темата? Ако е така, продължавайте да четете!

Какво е свързана с възрастта дегенерация на макулата (AMD)?

Както е обяснено от Американската академия по офталмология, свързаната с възрастта макулна дегенерация (AMD) е заболяване, причинено от влошаване на част от ретината, известна като макула.

По-конкретно, това заболяване причинява загуба на централно зрение, което означава, че се губи способността да се виждат фини детайли както наблизо, така и надалеч. Периферното зрение обаче продължава да функционира нормално. Може да се прояви в две форми: суха макулна дегенерация и мокра макулна дегенерация.

Свързаната с възрастта дегенерация на макулата се счита за „суха“, когато определени части от макулата изтъняват и произвеждат бучка протеини, известна като друзи. Това е най-честата форма на заболяването и се смята, че представлява 80% от случаите.

Мократа макулна дегенерация, от друга страна, се причинява от растеж на необичайни кръвоносни съдове под ретината. Това е по-тежка форма на това състояние, тъй като тези кръвоносни съдове водят до образуването на белези върху макулата.

преглед за дегенерация на макулата
Свързаната с възрастта дегенерация на макулата няма установена причина. Въпреки това, няколко фактора могат да увеличат риска от развитието й.

Рискови фактори за макулна дегенерация

Както бе споменато по-горе, има редица рискови фактори, които увеличават вероятността човек да развие свързана с възрастта макулна дегенерация. Много от тези фактори – като генетика, възраст и семейна история – не могат да се променят. Други обаче могат да бъдат намесени чрез подобряване на вашите навици.

Нека да разгледаме по-отблизо какво може да увеличи риска от развитие на това заболяване.

 • Възраст: До една трета от възрастните над 75 години могат да развият това състояние.
 • Фамилна анамнеза: По-вероятно е да я имате, ако близък роднина вече я има.
 • Пол: Жените са по-склонни към проблема, отколкото мъжете. Този фактор се свързва с по-голямото дълголетие на женския пол спрямо мъжкия.
 • Генетика: Като цяло, кавказците са по-склонни да развият това състояние. По същия начин, светлите очи са по-склонни да имат суха форма на заболяването.
 • Пушенето. Оксидативният стрес, причинен от тютюнопушенето, повишава риска от макулна дегенерация до 5 пъти и влошава прогресията на заболяването.
 • Излагане на слънце: Въпреки че доказателствата не са напълно убедителни, се смята, че въздействието на ултравиолетовите лъчи ускорява увреждането на ретината.
 • Диета: Пациентите, които консумират твърде много захар, мазнини и храни с висок гликемичен индекс, са по-изложени на това заболяване.
 • Заседнал начин на живот и затлъстяване: При заседналите хора оксигенацията на ретината е възпрепятствана и вероятността от увреждане се увеличава. Освен това затлъстяването увеличава риска до 2,5 пъти повече.
 • Високо кръвно налягане: Високите нива на кръвно налягане водят до свиване на кръвоносните съдове, които подхранват ретината, което намалява притока на кръв към областта и увеличава риска от това състояние.

8 препоръки за предотвратяване на дегенерация на макулата (AMD)

дегенерация на макулата и здравословно хранене
Консумацията на храни, богати на антиоксиданти, като зелени зеленчуци, помага да се грижим за здравето на зрението и намалява риска от развитие на това заболяване.

Подобряването на начина ви на живот може да допринесе значително за предотвратяването на макулна дегенерация. В крайна сметка много от рисковите фактори произтичат от лоши навици, които могат да бъдат коригирани. Следователно, следвайки препоръките на Академичния медицински център на Университета в Мичиган, е разумно да вземете предвид следното:

 1. Спрете цигарите и избягвайте всякакво излагане на тютюн.
 2. Запознайте се със семейната си история, за да определите дали има случаи на заболяването. Ако е така, препоръчително е да увеличите медицинските прегледи при вашия лекар или офталмолог.
 3. Подобрете диетата си и увеличете консумацията на храни с антиоксиданти, като зелени зеленчуци. Освен това е препоръчително да ядете оранжеви и жълти плодове, които са богати на бета-каротин, както и омега-3, пълнозърнести храни и прясна риба.
 4. Упражнявайте се поне 30 минути на ден, 3 до 5 пъти седмично.
 5. Носете слънчеви очила и шапки, когато сте на слънце.
 6. Следете и контролирайте нивата на кръвното си налягане.
 7. Контролирайте телесното си тегло и, ако е необходимо, отслабнете.
 8. Направете си изследване с решетка на Amsler. Това е инструмент за вертикални и хоризонтални линии, който се използва от десетилетия за наблюдение или проверка на зрителното поле на хората.

Като цяло, спазването на всички тези препоръки може да сведе до минимум риска от макулна дегенерация, макар и не напълно. Във всеки случай е препоръчително да попитате вашия офталмолог за други превантивни мерки, особено ако има причина за безпокойство. Имайте това предвид!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.