8 опасни мита за цигарите, които излагат здравето на пушачите на риск

Знаете ли колко вредни са цигарите в действителност? Научете 8 от най-опасните митове за цигарите. Ако вие или човекът до вас пушите е крайно време да се откажете от този вреден навик!
8 опасни мита за цигарите, които излагат здравето на пушачите на риск

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

За цигарите се знае, че все още са един от най-вредните и най-често срещани навици на хората, въпреки многобройните предупреждения за влиянието им върху здравето.

Световната здравна организация (СЗО) алармира, че цигарите са една от най-големите опасности за човешкото здраве и че повече от половината пушачи губят живота си заради болести свързани с цигарите.

Най-тревожният факт е, че хиляди пушачи се опитват да оправдаят пристрастеността си, намалявайки вредите, които причинява и дори игнорирайки колко опасна е за тъканите и клетките на тялото.

Поради тази причина е важно да ви разясним някои неверни вярвания появили се във връзка с пушенето и които могат да объркат някои хора.

Внимание!

Най-опасните митове за цигарите

1.Пушенето успокоява

Хиляди хора са пристрастени към пушенето, защото си мислят, че е ефикасен начин за справяне с тревожността и стреса.

Има и пристрастени пушачи, които решават да не се отказват от цигарите, мислейки си, че ще им бъде много трудно да се справят с напрежението и стреса при отказване на този навик.

Истината е, че освен че не успокояват тялото, токсините от цигарите засягат действието на нервната система и водят до внезапни промени в настроението.

И докато първоначално можете да усетите невярно усещане на спокойствие с времето цигарите водят до редица нежелани ефекти.

2.Няколко цигари дневно не вредят на здравето

Изпушването на няколко цигари дневно също вреди сериозно на здравето, въпреки че това влияние не е толкова агресивно както при пристрастените пушачи.

Прекаляването с броя на изпушените цигари повишава риска от поява на рак на белите дробове. А умереното пушене се свързва с редица сърдечно-съдови заболявания.

3. Пушенето не вреди, ако сте в добро здраве

Внимание! Този мит за цигарите кара много хора да вярват, че могат да пушат, без здравето им да бъде застрашено от вредното въздействие на токсините в цигарите.

Хората радващи се на добро здраве бързо понижават качеството си на живот, когато започнат да пушат.

4.Пушенето на “леки” цигари не е толкова вредно

Така популярните  “леки” цигари съдържат по-малки количества никотин и катрани. Но това не означава, че въобще не съдържат тези вещества.

Този вид цигари също са враг на здравето, защото дима и токсините им се отразяват на здравето на респираторната ни система.

5.Спортуването пречиства токсините от цигарите

Вярно е, че много от токсините от цигарите се изхвърлят от организма чрез потта, образувана по време на спортуването. Но значителна част от тях остава в кръвта и органите на отделителната система.

Тези вещества се натрупват в тъканите и с течение на времето намаляват физическата издържливост.

6.Невъзможно е да спрете цигарите

Този мит за цигарите категорично не е верен! Въпреки че не можем да пренебрегнем симптомите на пристрастеността , сигурни сме, че можете да се откажете от цигарите.

Пристрастените пушачи трябва да се справят със серия от симптоми. Симптомите включват нервност и тревожност, тъй като мозъкът се нуждае от своята доза никотин, която е получавал от цигарите.

Но въпреки това с подходящата подкрепа и съвети е възможно постепенно да се откажете от този вреден навик. И да не чувствате повече необходимостта да пушите.

7.“Ако цигарите вече са нанесли своята вреда … защо да спирам да пуша?“

Никога не е късно да се откажете от цигарите. Дори да сте пушили по няколко цигари дневно в продължение на години.

Всеки, който има волята да се справи с това ще се радва на редица положителни промени:

  • Намален риск от поява на рак и белодробни заболявания.
  • Подобрено кръвообращение.
  • Сърцето започва да работи по-добре.
  • Кръвното налягане се стабилизира.
  • Кожата подобрява здравословното си състояние.
  • Като цяло ще се радвате на по-добро здраве и настроение.

8.“Всички трябва да умрем от нещо”

Пушачите често повтарят тази фраза, за да оправдаят навика си.

Но… бихте ли искали да живеете с хронично заболяване?

Много е важно да помислите върху този факт. Защото хората, които повтарят тази фраза са тези, които все още не са се сблъскали със симптомите появяващи се, когато пушенето засегне здравето ви.

Пушите ли? Ако е така и ако тези митове често минават през ума ви е добре да се откажете от този навик възможно най-бързо, за да запазите качеството си на живот с времето.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.