Тъмни кръгове под очите ви: причини и естествено лечение

Въпреки че сме склонни да ги свързваме с недостатъчно сън, това не е единствената причина, поради която получавате тъмни кръгове под очите. Прочетете, за да разберете какво ги причинява и как да ги лекувате по естествен начин.
Тъмни кръгове под очите ви: причини и естествено лечение
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Elena Martínez Blasco

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Когато се гледате в огледалото сутрин, може би често се чудите защо имате тези тъмни кръгове под очите, които ви карат да изглеждате зле и уморени. Те дори могат да обезобразят леко лицето ви, а ние не знаем как да ги лекуваме или предотвратяваме.

Важно е да знаете, че освен естетически проблем, тъмните кръгове са и индикатор, че трябва да обърнете внимание на функционирането на органите ви.

В тази статия ще обясним защо получавате тъмни кръгове, най-често срещаните видове, както и начини за естествено лечение за всеки тип. По този начин можем да подобрим външния вид на лицето си, като същевременно се погрижим за здравето си.

Тъмни кръгове под очите ви – защо?

Склонни сме да мислим, че тъмните кръгове под очите се дължат само на липсата на сън. Въпреки че това е вярно, не винаги е така. Понякога те могат да се дължат на други причини или на комбинация от няколко фактора.

Според проучвания, причините, поради които имате тъмни кръгове под очите, включват:

 • Възраст
 • Прекомерно излагане на слънце;
 • Някои лекарства  като хлорохин и биматопрост
 • Някои очни инфекции, като увеит
 • Хормонални причини: хипертиреоидизъм
 • Имунологични причини: атопичен дерматит
 • Ендогенни дерматологични фактори: меланоцитоза, пост-възпалителна хиперпигментация, периорбитален оток
 • Откриваме и определен генетичен компонент във външния му вид

Понякога те могат да бъдат симптом на проблем в други части или органи на тялото, както ще видим по-долу.

Как естествено да лекувате различни видове тъмни кръгове

На първо място, трябва да разгледаме добре какъв тип тъмни кръгове имаме. Трябва да разберем дали са малко подпухнали, или наистина с тъмен нюанс.

Също така е важно да забележите дали се появяват постоянно или само в определени дни. .

Наблюдаването на появата им ще ви помогне да разберете защо имате тъмни кръгове под очите, както и как да ги предотвратите и лекувате правилно. Това от своя страна ще определи за кой орган трябва да се грижим повече и какво лечение да следваме.

В тази връзка има някои средства, подходящи за всички видове тъмни кръгове, които ще споделим в края на статията. Нека обаче първо да разгледаме различните видове тъмни кръгове.

Подпухнали тъмни кръгове

Ако тъмните кръгове изглеждат подпухнали и това подуване засяга дори клепачите, това може да се дължи на позицията ни за сън.

Начинът, по който спим, може да причини лош дренаж, който в крайна сметка да причинява подуване на очите ни. В този случай е най-добре да опитате да промените позицията си през нощта.

От друга страна, ако подуването е генерализирано и включва освен очите, ръцете и лицето ни, то може да се дължи на задържане на течности. Това би означавало неизправност на бъбреците, черния дроб или сърцето и е необходима навременна медицинска консултация.

Как да лекувате естествено неприятните тъмни кръгове под очите ви

Средствата, за които ще ви разкажем по-долу за естествено лечение на тъмните кръгове, могат да помогнат в конкретни случаи, а също и като превенция. Освен това те могат да бъдат добро допълнение. Те обаче не трябва да заменят това, което лекарят е препоръчал.

Бульоните могат да бъдат много полезни, когато се опитвате да премахнете тъмните кръгове под очите. Вижте по-долу, за да разберете защо.

За да намалим подпухналите тъмни кръгове и да подобрим бъбречната функция, можем да изпълним следните стъпки:

Външно:

 • Приложения на пакетчета зелен чай, които вече са използвани. Зеленият чай има антимикробни и успокояващи свойства.
 • Можем да държим пакетчетата чай във фризера, тъй като студът може да помогне за облекчаване на отоците на очите.
 • Починете за известно време със затворени очи и пакетчета върху клепачите.
 • Можете да ползвате и резенчета краставица, за да постигнете същия ефект.

Вътрешно:

 • Трябва да се стремите да пиете повече вода, поне един и половина литра на ден. Трябва да правите това както на празен стомах, така и по време на хранене. Подуването често се дължи на задържане на течности, така че водата може да ви помогне да стимулирате пикочния мехур.
 • За подобряване на бъбречната функция се приемат и бульони от лук и целина и настойки от глухарче и репей. Тези храни имат диуретични свойства, които могат да ни помогнат да прочистим бъбреците.

И накрая, ако усетим дискомфорт в лумбалната област, можем да прилагаме локална затопляне за половин час всяка вечер преди лягане. За целта можем да използваме електрическо одеяло или бутилка с гореща вода; това ще облекчи болката и ще ни помогне да спим по-добре.

Тъмни кръгове под очите ви

Друг вид тъмни кръгове, които може да имаме, са тъмните петна, със синкави, кафяви или дори черни тонове. Основната причина за тази пигментация е генетична. Ето защо, ако те са често срещани във вашето семейство, по принцип не трябва да се притеснявате.

Въпреки това, в някои случаи те могат да се дължат на лоша циркулация в тази област. Те могат да се появят и като страничен ефект от някои лекарства или козметика. Тези тъмни кръгове могат да бъдат прикрити с малко грим, но наистина трябва да стигнете до корена на здравословния проблем.

Затова по-долу ще ви дадем серия от съвети и средства за защита, които могат да ви помогнат да подобрите кръвообращението си. Те могат да бъдат полезни за облекчаване на симптомите.

Средства за подобряване на циркулацията

Джинджифилът може да помогне за подобряване на лошото кръвообращение, тъй като то може да бъде причина за тъмнити кръгове под очите.

За да подобрим кръвообращението, можем да следваме следните съвети:

 • Пийте запарка от джинджифил. Това растение съдържа съдоразширяващи вещества, които могат да ви помогнат да стимулирате циркулацията, подобрявайки я.
 • Както и в предишния случай, включете много вода в диетата си. Трябва да пиете поне 2 литра на ден.
 • В този смисъл трябва да избягвате вредните навици като пушене или пиене на алкохол. Те могат да причинят дехидратация.
 • Всяка вечер нанасяйте няколко капки масло от шипка около очите и нежно масажирайте зоната. То е антиоксидант и стимулант, така че може да ни помогне.

Други средства за естествено лечение на тъмните кръгове

Някои стари природни средства могат да бъдат много полезни за намаляване на тъмните кръгове под очите, независимо от причината:

 • След измиване на лицето и преди да нанесете овлажнител, нанесете тоник за лице, направен от розмарин, роза или хамамелис. Тези растения имат антибактериални свойства, които могат да ни помогнат да премахнем остатъците от замърсявания от кожата.
 • Трябва да се грижим добре за околоочния контур, както със слънцезащитни кремове, така и със слънчеви очила.
 • Препоръчваме да научите някои прости техники за самомасаж на лицето.
 • Винаги спете с подходяща възглавница и винаги по гръб. Това може да насърчи циркулацията.

Кога да отидете на лекар

Тези домашни средства, които ви споменахме, могат да помогнат в някои специфични случаи. Въпреки това, може да има и други причини, поради които да имате тъмни кръгове под очите ви.

Така че, ако забележите, че околоочният ви контур е постоянно подут или потъмнял, не се колебайте да отидете на лекар, тъй като това може да е симптом на по-сериозен проблем.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.