Какво е афакия и как се лекува?

Афакия е терминът, използван, когато лещата на окото липсва. Ако това се случи, тя трябва да бъде заменена с изкуствена леща. Научете за възможностите за лечение на това състояние тук.
Какво е афакия и как се лекува?
Maryel Alvarado Nieto

Написано и проверено от лекар Maryel Alvarado Nieto.

Последна актуализация: 04 октомври, 2022

Кристалната леща е прозрачна структура в окото, която служи като леща, позволявайки на светлинните лъчи да навлизат и да се “удрят” в ретината, за да фокусират изображенията. Афакия е медицинският термин за липсата на тази естествена леща.

Има няколко причини тази структура да отсъства в окото. Най-честата е вторична след отстраняване поради наличие на катаракта.

Вродената афакия е много рядко състояние, което често се свързва с други структурни промени в окото на новороденото. Ето защо е необходим общ преглед на очите при раждането, за да се открие евентуален проблем. Това може да означава зрително ограничение или дори слепота до края на живота на човек.

Функцията на очната леща

Прозрачността на лещата е от съществено значение, за да позволи на светлината да навлезе в окото. И така, основната й функция е акомодацията.

Този последен термин се отнася до способността на лещата да променя формата си в зависимост от зрителните нужди. По този начин е възможно да се фокусират светлинни лъчи върху ретината.

Лещата приема почти сферична форма за близко виждане и полуплоска за наблюдение на обекти в далечината.

В случай на афакия, тъй като лещата липсва, акомодацията не е възможна и светлинните лъчи влизат без фокус. Това води до променено и замъглено зрение, което, в зависимост от това дали състоянието засяга едното или двете очи, може да бъде свързано и с други оптични проблеми.

Какви са причините за афакия?

Промените в индуцирането на прекурсорните структури на лещата по време на развитието на бебето в утробата са редки причини за афакия. Тези деца обикновено имат други очни дефекти като аниридия или липса на ирис.

Обратно, най-честата причина за афакия при възрастни е операцията на катаракта. Непрозрачната кристална леща се отстранява, за да се избегнат зрителни ограничения.

Корекция на катаракта: Основната причина за афакия

Катарактата е непрозрачност, която се появява в кристалната леща, ограничавайки навлизането на светлина в ретината. Тези непрозрачни петна могат да засегнат едното или двете очи и местоположението им в лещата варира.

Въпреки че има множество причини, при новороденото те обикновено са страничен ефект от инфекции на майката по време на бременност. По същия начин, генетични промени и хромозомни аномалии също са възможни причини.

Обратно, при възрастните хора помътняването на лещата се появява в резултат на процеса на стареене. Други причини за катаракта, както при деца, така и при възрастни, могат да бъдат с травматичен (нараняване), метаболитен или свързан с лекарства ( кортикостероиди ) произход. Също така, афакичното зрение може да бъде резултат от дислокация на лещата.

Катаракта
Катарактата може да бъде голяма и да компрометира сериозно зрението на човек или по-малка и да се развива прогресивно.

Възможности за лечение на афакия

Целта на корекцията на афакия е да се замени липсващата естествена леща с изкуствена. Въпреки че вътреочните лещи (ВОЛ) обикновено са най-логичният избор, тяхната полезност зависи от възрастта на пациента.

При възрастни това е идеалното лечение в повечето случаи. При деца обаче трябва да се вземат предвид други съображения.

Очила

Бифокалните лещи продължават да бъдат полезни при коригиране на афакия, особено в случай на педиатрични пациенти с двустранно засягане. При деца под две години изборът обикновено е монофокални очила. След тази възраст се добавят бифокални сегменти, за да се подобри тяхното зрение на разстояние.

Въздушните лещи са привлекателна опция за родители, които не се чувстват комфортно да боравят с контактните лещи на децата си.

Истинските предимства на очилата са, че те са по-евтини от контактните лещи и осигуряват защита от ултравиолетови (UV) лъчи. Всъщност има някои материали, които потъмняват при наличие на светлина, като имат допълнителното предимство да минимизират чувствителността към светлина.

Те обаче са дебели и тежки, така че често се смятат за не особено привлекателна опция. По същия начин, тъй като са склонни да увеличават изображенията, те могат да имат психологическо и социално въздействие върху пациента.

С този тип очила зрителното поле е намалено и предметите могат да се появяват и изчезват пред очите на човека. Освен това те не са полезни в случай на едностранна афакия или когато разликите в увеличението между двете очи са големи. Това е така, защото те не позволяват развитието на бинокулярно зрение, генерирайки амблиопия и страбизъм.

Афакични контактни лещи

Контактните лещи са много полезен ресурс за зрителна рехабилитация при пациенти от всяка възраст. Те могат да се използват и в случаи на заболяване на едното око или при хора с двустранна афакия.

Основните недостатъци са високата им цена и постоянната нужда от подмяна поради растежа на окото през първите години от живота. Поставянето им също може да бъде трудно за някои родители.

По същия начин случайната загуба на лещи е допълнителен проблем, който трябва да имате предвид. Обикновено при деца с монокулярна афакия се препоръчва контралатералното око да бъде затворено, за да се избегне развитието на зрителни смущения.

На пазара се предлагат твърди или гъвкави лещи, които са показали добра поносимост при повечето хора.

Подобно на това, което се случва в случая на очила с рамки, при малки деца често се добавят няколко диоптъра, за да се увеличи фокусът на близкото зрение. След това, в зависимост от проследяването на пациента, лекарят може да реши да премине към бифокални лещи. Това обикновено се случва между 2 или 3 годишна възраст.

Някои родители предпочитат да посещават специалист всеки месец за смяна на контактните лещи. Това е друга възможност.

Вътреочни лещи (ВОЛ)

Имплантите – вътреочни лещи са атрактивна възможност за възстановяване на зрението при по-големи деца и възрастни. И обратно, техническите проблеми, пред които е изправен хирургът – както при избора на подходяща вътреочна леща при малки деца, така и високите рискове от последващи усложнения – често я правят най-нежизнеспособната опция за тези пациенти.

Препоръчителната възраст за поставянето на вътреочни лещи е намаляла с технологичния напредък.

Основното проучване, което проследява лечението на афакия в детска възраст, The Infant Aphakia Treatment Study (IATS), е проведено с пациенти, които нямат друга структурна аномалия в окото. Следователно съображенията при деца с допълнителни заболявания трябва да бъдат оценени от опитен екип.

Имплантирането на вътреочни лещи не премахва нуждата от носенето на очила. Има промени в пречупването, които трябва да бъдат коригирани след операцията и често се използват очила за целта.

Освен това основните усложнения, които трябва да имате предвид при вътреочните лещи, са развитието на глаукома и помътняване на зрителната ос. Да не говорим за хирургичните трудности в зависимост от състоянието на всяко око.

Вътреочни лещи
Поставянето на вътреочни лещи е все по-честа практика. Въпреки това операцията все още крие рискове.

Проследяване: Ключът към успеха, когато става въпрос за афакия

Изключително важно е родителите да разберат, че операцията на катаракта е само първата стъпка в зрителната рехабилитация на детето. Сътрудничеството на възрастните е от съществено значение за успешното лечение на афакия.

През първите години контролните прегледи трябва да са редовни и чести, но проследяването на тези пациенти трябва да продължава през целия живот. Някои консултации трябва да се провеждат под седация, за да се позволи задълбочен преглед в случай на малки деца.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Riordan, P.; Cunningham, E.; Vaughan y Asbury Oftalmología General; Capítulo 8; Decimoctava Edición; Mc Graw Hill; 2011.
  • Sadler, T.; Langman Embriología Médica; Capítulo 20; Decimocuarta Edición; Wolters Kluwer; 2019.
  • Sgroi, M.; Fandiño, A.; Corrección de la Afaquia en Pediatría; Medicina Infantil; 22 (2): 149 – 151; 2015.
  • Baradaran, A.; Shirzadeh, E.; Eslani, M.; Akbari, M.; Optical Correction of Aphakia in Children; Journal of Opthalmic and Vision Research; 9 (1); 2014.
  • The Infant Aphakia Treatment Study Group; The Infant Aphakia Treatment Study Design and Clinical Measures at Enrollment; Archives of Ophthalmology; American Medical Association; 128 (1); 2010.
  • Repka, M.; Visual Rehabilitation in Pediatric Aphakia; Developments in Ophthalmology; 57: 49 – 68; 2016.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.