Проблеми със зрението при децата: Как да ги забележите?

Важно е да получите пълно изследване на очите от 4-годишна възраст, особено ако има семейна история на очно заболяване. В тази статия научете се как да забелязвате проблеми със зрението при децата.
Проблеми със зрението при децата: Как да ги забележите?

Последна актуализация: 18 февруари, 2021

Някои често срещани проблеми със зрението при децата като например кривогледство или късогледство са сравнително лесни за забелязване от родителите. Обаче, другите проблеми със зрението могат лесно да преминат незабелязани. Освен това, е важно да се обърне внимание на няколко симптома, които могат да сигнализират за присъствието на очни заболявания или проблеми със зрението при децата.

Предупредителни признаци за проблеми със зрението при децата

Проблеми със зрението при децата: момче с очила си играе на една маса

Първите признаци на проблемите със зрението при децата могат да преминат незабелязано. Обаче, те могат да се проявят като главоболие или замъглено зрение.

Вашето дете може да прояви ранни предупредителни знаци, като непознаване на далечни роднини и поставянето на предмети много близо до неговото/ нейното лице. Детето може да потърка или да кръстоса очите си, особено ако е уморено. В други случаи, то може да наклони главата си назад за да получи по-добре гледка и да се оплаче от главоболие или замъглено зрение.

Проблеми със зрението на децата през първите месеци от живота

По време на първата година от живота, нормалното развитие на зрението е както следва:

 • 6 седмици. Те реагират на лицевите изражения.
 • 2-3 месеца. Те усещат движението и могат да следват светли предмети с очите си.
 • 3-6 месеца. Те гледат ръцете си и могат да следят действията в околната среда.
 • 4 месеца. Те се усмихват на тяхното отражение в огледалото.
 • 6 месеца. Те следват движещите се предмети с очите си и се опитват да ги стигнат.
 • 7 месеца. Те докосват изображението си в огледалото.
 • 9 месеца. Те се движат напред за да погледнат предмета.
 • 1 година. Те търсят играчки и предмети, които изчезват от погледа им.

За да се уверите, че проблемите няма да станат необратими, е важно да получите пълен медицински очен преглед след 4-годишна възраст, особено ако има семейна история на очно заболяване.

Видове проблеми със зрението при децата

Най-често срещаните проблеми със зрението при децата са рефракционни грешки като късогледство, далекогледство и астигматизъм. Амбилопия (мързеливо око), далекогледство и далтонизъм (промяна при виждането на цветовете) са също често срещани.

Проблеми със зрението при децата: Мързеливо око

Амбилопията или мързеливото око засяга около 2-5% от населението и е една от най-често срещаните причини за загуба на зрение в развитите страни. В случая на мързеливото око, диагнозата и ранното лечение са ключови за предотвратяване на напредъка на заболяването при възрастните.

Трябва да обърнете специално внимание на вашето дете, ако то е родено преждевременно и ако има семейна история на заболяването мързеливо око, рефракционни проблеми или проблеми с ретината. Въпреки че това заболяване обикновено е без симптоми, някои признаци може да включват главоболие или болка в шията. Също така, ако вашето дете вече може да чете, то може да пропуска думи или да бърка буквите.

Кривогледство

Кривогледството засяга между 3% и 6% от населението. Ранната диагноза на това заболяване е важна, защото може да се коригира при децата с лечение, докато не може да се коригира при възрастните.

Тук са някои от признаците на кривогледството:

 • Разместване на очите.
 • Очите не се движат заедно в една и съща посока.
 • Детето обръща главата си настрана за да гледа в определени точки.
 • Мигане или търкане на очите по навик.
 • Детето хвърля бърз поглед или затваря едното око за да фокусира.

Проблеми със зрението: рефракционни грешки

Момиче с очила на преглед при лекар

Рефракционните грешки са често срещани по време на детството. Изчислено е, че 20% от децата страдат от тях.

Рефракционни грешки като астигматизъм, късогледство и далекогледство засягат приблизително 20% от децата.

Късогледство

Късогледството или миопия се проявява приблизително на шест-годишна възраст и обикновено причинява симптоми като присвиване на очи за фокусиране на далечни предмети и бъркане на хора, които са надалеч. Някои деца може да се приближават по-близо към предметите за да ги виждат по-добре или да четат и присвиват очи за да фокусират по-добре.

Проблеми със зрението: Далекогледство

Това заболяване е обикновено психологическо, което означава, че присъства при повечето бебета след раждането. Обаче, постепенно изчезва докато расте окото. В някои случаи, обаче, може да остане до живот. Некоригирана висока степен на далекогледство може да причини амбилопия или кривогледство. Това заболяване може да предизвика главоболие когато се правят действия близо до очите и напрежение в окото след извършването на тези дейности.

Астигматизъм

Това заболяване причинява светлината от предмети, които карат окото да се фокусира върху повече от една точка в ретината. Това води до замъглено зрение. Основният симптом е замъгленото или премрежено възприятие, за близки и далечни предмети.

Консултирайте се със специалист

Знаете ли признаците на проблемите със зрението при децата? Ако забележите тези симптоми при вашето дете, консултирайте се с вашия доверен специалист. Специалистът ще определи вида на проблема и неговото лечение.

Може да ви заинтересува ...
Научете за антикоагулантното действие на чесъна
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Научете за антикоагулантното действие на чесъна

Чесънът може да се превърне в отлично натурално средство при редица сърдечно-съдови проблеми. Научете за антикоагулантното действие на чесъна сега!