7 признака, че ядете твърде много захар

Има признаци, които тялото ви изпраща, когато ядете твърде много захар и трябва да спрете. Разберете какви са те от тази статия!
7 признака, че ядете твърде много захар

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Има ли някакъв начин да разберете дали консумирате твърде много захар? Вярвате или не, отговорът е да.

Дори и да не го осъзнавате, тялото ви изпраща сигнали, че диетата ви не е здравословна. Много хора обаче не знаят, че телесните или психологическите проблеми, които изпитват, могат да се дължат на твърде много захар в тялото им.

Ето защо днес бихме искали да ви представим 7 признака, че консумирате твърде много захар, за да ви помогнем да научите как да откриете този проблем.

Да започваме!

Признаци, че консумирате твърде много захар

Прекомерната консумация на захар е един от навиците, които с течение на времето могат значително да повлияят на вашето здраве. Въпреки това, преди всичко е важно да изясним, че когато говорим за захар, имаме предвид рафинирана захар, а не естествена захар (която се намира в плодовете например).

Последната е известна още като “присъща захар” и, както е посочено от Световната здравна организация (СЗО), няма доказателства, че е вредна за нашето здраве. Всъщност този вид захар е необходима за нашата диета.

От друга страна, така наречените “свободни” захари могат да бъдат вредни за здравето в големи количества. Затова днес бихме искали да ви представим 7 знака, които ви предупреждават, че консумирате твърде много захар.

1. Постоянен глад

Неконтролируем глад

Според проучване, публикувано в списание Hospital Nutrition, захарта предизвиква по-голямо усещане за ситост от въглехидратите.

Това засищане обаче е краткотрайно. Ето защо е много вероятно скоро след това отново да почувствате глад и да се върнете към закуската. Това, съчетано с липса на упражнения и лоша диета, може да доведе до наднормено тегло или затлъстяване.

Така че, ако се чувствате гладни през цялото време, въпреки че ядете, това може да се дължи на факта, че консумирате твърде много захар и никакви истински хранителни вещества.

2. Чувствате се уморени, защото консумирате твърде много захар

Вярно е, че като цяло напитките с глюкоза обикновено се предоставят точно за осигуряване на енергия и предотвратяване на умора и умора. Всъщност много спортни напитки съдържат захари.
Дългосрочните последици от твърде много захар обаче са по-малко ясни. Всъщност експеримент, проведен от изследователи от университета Кардиф Метрополитън, показа, че хората, които намаляват приема на рафинирани захари, подобряват нивата на умора и общото си настроение.

Въпреки че самото проучване отвори вратата за по-нататъшни изследвания по темата, то е много интересно и поучително. Така че, ако постоянно се чувствате уморени без видима причина, това може да се дължи на това, че диетата ви е твърде богата на изкуствена захар.

3. Слаби зъби

Сигурни сме, че майка ви винаги ви е казвала, когато сте били малки, че ако ядете твърде много бонбони, ще ви паднат зъбите.

Е, била е права.

Изследванията показват, че твърде много захар в съчетание с лоша зъбна хигиена отслабва вашия емайл.

Как става това

Е, първо трябва да знаете, че устата ви е пълна с бактерии, някои добри, а други лоши. Това, което прави захарта, е, че служи като храна за вредни бактерии, които в крайна сметка разяждат емайла ви и отслабват зъбите ви.

Това, ако не се провери, може да доведе до постоянни кариеси или зъби, които се чупят лесно, когато ядете нещо твърдо, например.

4. Стареене на кожата: Друг знак, че консумирате твърде много

Според проучване, публикувано в списание Clinics in Dermatology, стареенето на кожата може да е друг знак, че консумирате твърде много захар.

Това е така, защото създава молекули, известни като AGES (усъвършенствани крайни продукти на гликиране), които увреждат колагена и еластина на кожата. В резултат кожата ви старее по-бързо.

5. Болки в ставите

Консумация на много захар и болка в коляното

Въпреки че това е по-рядък симптом, прекомерната консумация на тази сладка съставка може дори да доведе до болки в ставите. Всъщност някои изследователи свързват прекомерния прием на газирани напитки (с високо съдържание на захари) с повишена вероятност от развитие на ревматоиден артрит при жените.

Това отново се дължи на молекулите AGES, за които говорихме. Те причиняват възпаление, което може да се превърне в дълготрайна болка в ставите.

6. Наддаване на тегло

Вероятно няма да се изненадате да прочетете това, но ако консумирате твърде много захар, е много вероятно да напълнеете, особено ако не спортувате.

Всъщност вече видяхме, че създава временно усещане за ситост. Което ви кара да ядете повече и следователно да наддавате на тегло. Казахме ви също, че това е свързано с наднорменото тегло и затлъстяването.

7. Проблеми с концентрацията

Липса на концентрация

Ефектите от натрупването на захар в кръвта се усещат и в когнитивните способности и способността за концентрация.

Когато консумирате твърде много захар, обикновено се нуждаете от повече и повече. Това може да доведе до това, че мозъкът ви не функционира правилно. Когато нивото на кръвната ви захар спадне, защото се нуждае от нея, за да осигури енергия за работа.

Така че може да има периоди, в които изведнъж да почувствате, че умът ви е замъглен и не можете да се концентрирате. Всъщност няколко проучвания свързват прекомерната консумация на захар с определени когнитивни дисфункции.

Защо трябва да спрете да консумирате твърде много захар

Идентифицирате ли се с тези симптоми? Консумирате ли твърде много сладки храни?

Ако е така, по-добре започнете да предприемате действия. Въпреки че е лесно да се пренебрегне в началото, ако не се обърне внимание, яденето на твърде много захар може да доведе до развитие на по-сериозни заболявания от споменатите тук, като сърдечно-съдови проблеми.

Ето защо трябва да обърнете внимание и да започнете да намалявате приема на изкуствена захар.

Освен това имайте предвид, че захарта води до пристрастяване: колкото повече консумирате, толкова повече имате нужда от нея. Според експерти това е така, защото освобождава допамин (хормон, свързан с благополучието и удоволствието), който генерира пристрастяване. Така че, ако това е вашият случай, уверете се, че ще вземете мерки възможно най-скоро.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.