6 съвета за подобряване на зрението по естествен път и без хирургична намеса

Когато имате възможност, трябва да упражнявате очите си, като гледате предмет отблизо и от дълго разстояние. Също така насочването на погледа на различни точки и отпускането на напрежението в очите спомага за подобряване на зрението.
6 съвета за подобряване на зрението по естествен път и без хирургична намеса
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 03 април, 2019

Възможно е подобряване на зрението по естествен път с помощта на полезни съвети и упражнения. По този начин може да тренирате очите си и да се предпазите от обичайното ежедневно очно напрежение.

В тази статия ще разгледате най-добрите съвети, които ще възвърнат доброто ви зрение, без да се налага оперативна намеса.

Подобряване на зрението е възможно

Мнозинството от оптометристите е на мнение, че не е възможно зрението да бъде подобрено. Други от тях обаче предприемат стъпки в постигането на тази цел. Особено когато става дума за деца или хора в ранни стадии на очни проблеми.

Установено е, че поставянето на очила на човек, който има съвсем малко отклонение от нормалното зрение, всъщност е по-скоро присъда, отколкото решение на проблема. Това всъщност е най-подходящият момент за започване на натурално лечение. В крайна сметка зрението на такъв тип хора е в достатъчно добро състояние.

Колкото повече време минава и почвате да свиквате с очилата, толкова по-трудно става. Но не и невъзможно.

Съвети за подобряване на зрението

1. Обърнете внимание на очите си

Подобряване на зрението чрез лесни техники

Първата стъпка към подобряване на зрението ви е да обърнете внимание на очите си.

Въпреки че сме способни да виждаме и гледаме, не сме напълно наясно как използваме очите си.

Хората пазят в очите си емоции и ежедневно напрежение. Това води до проблеми със зрението. Хубавото обаче е, че това, което сме мислили за нелечимо, всъщност може да има своето лечение.

Малко по малко трябва да започнете да обръщате повече внимание на това, което правите с очите си. Обърнете внимание кога присвивате очи, защо не гледате в определени посоки, защо гледате надолу и т.н.

2. За подобряване на зрението оставете очилата за малко

Много хора са принудени да носят очила ежедневно.

За съжаление това може да доведе до зависимост от тях. Очите ви свикват с очилата, тъй като не им се налага да полагат никакви усилия.

По тази причина хората обикновено губят зрението си, вместо да го възвърнат.

Предлагаме ви да махате очилата си за няколко часа всеки ден. Правете това, когато е възможно, за да привикнат очите ви да работят.

Може малко по малко да увеличите времето без очила.

3. Гледайте наблизо и надалеч

Подобряване на зрението по естествен начин

Губим способността си да гледаме на различни разстояния. Това важи особено за хората, живеещи в града. Те са заобиколени от сгради, които им пречат да гледат надалеч.

Когато имате възможност, трябва да упражнявате тези зрителни функции. Ако можете, ходете по-често на места с по-голям простор без прегради.

Добавете това просто упражнение в ежедневието си, винаги когато можете: погледнете надалеч, след което наблизо, като ги редувате . Съсредоточете се върху детайлите и предметите, които ви заобикалят.

4. Преборете напрежението в очите

В много случаи хората губят зрението си поради излишното напрежение в очите.

То може да се дължи на прекарване на твърде много часове пред компютъра или телевизора. Случва се дори и да не му обръщате внимание, понеже сте твърде фокусирани.

Освен това тази умора в очите може да предизвика чести главоболия.

За да отпуснете очите си, може да използвате палминг техниката (техника с дланите):

  • Разтрийте ръцете си една в друга, докато се стоплят.
  • Сложете лактите си на масата и поставете длани на очите си, но без да натискате.
  • Отпуснете се няколко минути в тази позиция. В същото време опитайте да забележите налично напрежение в очите или околните мускули.
  • Като завършите това упражнение, ще почувствате голямо облекчение. Ще забележите и по-голяма острота в зрението си.

5. Гледайте във всички посоки

Упражнения за подобряване на зрението

За да се научите да виждате наблизо и надалеч, трябва да използвате и други техники, които помагат на очите ви. Ако не го направите, те ще атрофират.

За да постигнете успех, опитайте да движите очите си, вместо да местите главата си всеки път, когато искате да погледнете нещо. Необходимо е също така да гледате във всички посоки: нагоре, надолу, наляво и надясно, по диагонал и дори към носа си.

По този начин ще поддържате във форма мускулите на очите си.

6. Диета

Диетата винаги е ключов елемент при всяко натурално лечение. Тя ви дава хранителните вещества, от които се нуждаете, за да протичат функциите на тялото ви.

В диетата ви трябва задължително да присъстват:

  • Плодове и зеленчуци
  • Здравословни мазнини
  • Висококачествени протеини
  • Пълнозърнести храни
  • Ядки и семена

Доброто зрение е единствено въпрос на информираност и полагане на подходяща грижа за очите ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.