Преборете умората с този лек от моркови и чесън

Сместа укрепва имунна ни система и се бори с чувството на отпадналост
Преборете умората с този лек от моркови и чесън

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

От време на време се чувстваме изключително изтощени – физически и психически. Когато ви се случи отново, пробвайте този лесен лек от моркови и чесън.

Със смяната на сезоните, нашата имунна система се оказва по-малко ефективна от нормалното. Това ни кара да се чувстваме изморени дори при минимално физическо усилие. А при слаба имунна система има опасност една настинка да предшества друга

Ако това се случва с вас в момента, ви препоръчваме да обърнете внимание на храната, която консумирате.

Изберете храна, богата на хранителни вещества. Трябва да обърнете особено внимание на храните, които са богати на хранителните вещества, за да ни дадат енергия и да подсилят имунната ни система.

В тази статия, ние бихме искалите ви кажем за една чудесна възможност: сок от морков и чесън. Този сок ще ви помогне да се чувствате страхотно и да имате повече енергия през целия ден.

 Моркови и чесън за вашето здраве

моркови и чесън за вашето здраве

Морковите правят много повече от това да се грижат за очите и кожата ви. Ние можем да извлечен най-доброто от чесъна, ако го ядем за закуска, приготвена по вкусен начин.

А именно – ако изпробваме нетрадиционен метод и ги комбинираме в едно. Ще получите натурална напитка с интензивен и освежаващ вкус. Тя е също толкова ефективна, както всяко хапче с витамини, купено от аптеката.

Всичко това ще ви накара да се чувствате по-добре. Нека сега обясним защо този лесен лек ще ви помогне.

Морковите – подарък от природата, пълен с хранителни вещества

Морковите са богати на каротеноиди (каротин) – веществото, което им придава красив оранжев цвят.

Навикът да изпиете чаша сок от моркови е страхотен за вашето здраве. Той съдържа антиоксиданти, като витамин А, С, К, В8 и В9, пантотенова киселина и минерали като калий, желязо, мед и манган. 

 • Друга интересна информация е, че моркови имат серия от съединения, които са антисептични и антибактериални. Затова и сместа помага на имунната ви система.
 • Тези елементи я подсилват, а също така ви дават и енергия. Витамин С помага дори повече, защото стимулира белите кръвни клетки, с което укрепва имунната си система. А когато тя е по-силна, ние сме способни да се борим по-добре с вирусите.
 • Сокът е ревитализиращ, храносмилателен и терапевтичен. Може да бъде полезен дори и за диабетици – благодарение на каротеноидите, сокът от моркови регулира нивото на кръвната захар.
 • Антиоксидантите регулират нивото на инсулин, произвеждан от нашето тяло. Те също така регулират и нивото на глюкоза. И двата от тези фактори ни помагат, да сме сигурни, че нивото на кръвната ни захар ще остане в здравословни граници.
 • Пиенето на този сок също е полезно за черният ни дроб. Това е, защото морковите и чесънът имат антисептичен ефект. Този сок също помага при запек и спомага за стомашно-чревното ни здраве.
Ползи от моркови и чесън

Чесънът ни предпазва от много болести

Чесънът е една от малкото храни, който ни дава повече ползи, когато е нарязан, защото активизира ензимите, напр. алицина.

 • Чесънът ни помага да подсилим метаболизма.
 • Прави го, като засилва отделянето на феропортин – протеин, който помага на клетките да складират желязо, когато имат нужда.
 • Причината, поради която това е толкова важно, е допълнителната енергия, която получаваме. Също така ни помага да преборим умората.
 • Интересен факт за чесъна е неговото съдържание – флавоноиди и сяра. Ако ядем две скилидки чесън дневно, ние си набавяме нужното количество от тези минерали за деня.

Чесънът също е богат на:

 • Витамин С и В комплекс
 • Минерали като манган, мед, селен, фосфор, цинк и желязо.
 • Протеин

А сега нека ви покажем как да направите този сок. По този начин може да увеличите енергията си и да преборите умората.

Как да направите този натурален сок от моркови и чесън

Сок от моркови и чесън

Съставки:

 • 3 моркова
 • 2 скилидки чесън
 • 1 чаша (200мл) вода

Начин на приготовление:

Ще сте готови за 5 минути. Затова и е чудесен за закуска.

 • Първо се убедете, че използвате органични моркови и чесън. Проверете за това да не са развалени. Скилидките трябва да са с нормален размер и да не са изсъхнали.
 • Измийте морковите и ги пасирайте в блендер.
 • След това нарежете чесъна. Запомнете, това активизира ензимите му!
 • Сложете всичко в блендера, докато получите гладка смес.

Ще забележите, че вкусът на сока не е съвсем сладък.

Въпреки това, този сок е комбинация от деликатния, сладникав вкус на морковите и специфичният – на чесъна. Това го превръща в освежаваща напитка, която със сигурност трябва да опитате.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • da Silva Dias, J. C. (2014). Nutritional and Health Benefits of Carrots and Their Seed Extracts. Food and Nutrition Sciences. https://doi.org/10.4236/fns.2014.522227
 • Hanif, R., Iqbal, Z., & Iqbal, M. (2006). Use of vegetables as nutritional food: role in human health. Journal of Agricultural and Biological Science.
 • Borek, C. (2001). Recent Advances on the Nutritional Effects Associated with the Use of Garlic as a Supplement Antioxidant Health Effects of Aged Garlic Extract. The Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1107/S0108767396003479

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.