3 средства с чесън за лечение на вагиналните гъбични инфекции

Този натурален антибиотик ще ви помогне както локално, така и ако увеличите ежедневната му консумация. Вижте как!
3 средства с чесън за лечение на вагиналните гъбични инфекции
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Вагиналните гъбични инфекции са често срещан проблем за много жени, а някои често страдат от тях.

Тези инфекции причиняват дискомфорт или сърбеж. В резултат на това те наистина могат да възпрепятстват ежедневието или романтичната връзка на жената. Така че винаги е добра идея да ги лекувате по естествен начин възможно най-скоро.

В тази статия ще споделим 3 домашни лекарства на базата на чесън. Той е естествен, мощен противогъбичен агент, който ще ви помогне бързо и ефективно да премахнете гъбичните инфекции.

Вагиналните гъбични инфекции

Вагиналните гъбични инфекции са често срещан проблем за много жени

Повечето жени са страдали от гъбични инфекции в даден момент от живота им или дори по-често.

Въпреки че вагината има естествена флора от микроорганизми, проблемът възниква, когато някои от тях се разпространяват твърде много поради различни фактори:

  • Хормонални промени (например по време на менопаузата),
  • Антибиотици, стероиди и противозачатъчни хапчета,
  • Прекомерна топлина и влажност,
  • Диабет,
  • Наднормено тегло,
  • Синтетично бельо,
  • Диета с твърде високо съдържание на захар и рафинирани храни.

Най-честите симптоми на гъбичните инфекции са дразнене, сърбеж, подуване и бяло течение.

Когато нашата имунна система работи така както трябва, защитните сили на тялото ще поемат отговорността за балансиране на микроорганизмите.

Candida albicans

Най-честата инфекция с вагинални дрожди се причинява от Candida albicans. Много жени са я имали до известна степен. Всъщност някои биха могли дори да не са го знаели.

Искаме да подчертаем, че почти всички жени имат тази бактерия в тялото си. Обикновено количеството й е балансирано и не причинява здравословни проблеми.

След като започнете да забелязвате първите симптоми трябва да лекувате инфекцията с тези натурални лекарства или с друго подходящо лечение.

Предотвратяването или лечението на кандидозата бързо е от съществено значение, тъй като може да се разпространи в другите части на тялото ви: храносмилателната система, дихателната система и др.

Ползите от чесъна

вагиналните гъбични инфекции могат да се лекуват с чесън

Чесънът е лечебен продукт, който е лекувал много заболявания от преди столетия. Известно е, че е чудесен антибиотик без странични ефекти, както и заради способността му да подобрява кръвообращението и да предотвратява сърдечно-съдовите заболявания.

Чесънът е мощен антиоксидант, който се бори с клетъчното стареене, което отделя свободните радикали. Да не говорим, че пречистващите му свойства помагат на организма да елиминира натрупаните токсини.

Всичко това прави чесъна страхотно средство за превенция на здравето.

В случай на вагиналните гъбични инфекции, чесънът е мощен помощник. Благодарение на високото си съдържание на алицин, той се бори с широк спектър от бактерии и вируси.

В светлината на това трябва да помним, че освен всички предимства, от които можем да се възползваме при консумацията на чесън, можем да го използваме и локално.

Три домашни лекарства против вагиналните гъбични инфекции

1. Директно поставяне на чесън

лечение на вагиналните гъбични инфекции с чесън

Най-простият домашен лек се състои от поставянето на половин скилидка прясно отрязан чесън във влагалището.

  • За лесно изкарване можете да използвате игла, за да зашиете конец върху чесъна, така че да можете лесно да го извадите като тампон. По този начин не рискувате да го загубите.

Оставете чесъна за цяла нощ, стига да не причинява сериозен дискомфорт или дразнене. Може да забележите лек сърбеж или усещане за парене.

С помощта на това просто лечебно средство, чесънът ще освободи постепенно алицина и ще елиминира гъбичната инфекцията.

2. Плик с чесън

Ако искате да използвате малко по-фино решение, можете да направите следното:

Натрошете две или три скилидки чесън.

Увийте ги в стерилизирана марля, сякаш искате да направите малка торбичка. Завържете я здраво.

Поставете торбичката във влагалището си, както бихте направили с тампон, оставяйки възела навън.

Оставете го в продължение на максимум 4 часа. Изключително важно е да не го оставяте вътре за по-дълго време, за да предотвратите сериозно раздразнение на интимната област.

3. Чесново масло

Ако искате да опитате по-удобен вариант, можете да си купите капсули с чесново олио. Магазините продават тази добавка, за да улеснят хората, които се нуждаят от добавка на чесън в диетата си. Можете обаче да се възползвате от него за локално приложение.

Отворете една капсула и изсипете маслото върху ежедневна превръзка.

Залепете превръзката върху бельото си и оставете естествената топлина и влажност да активира основните съставки.

Те ще осъществят директен контакт с вагиналния канал, като преминават през топлината, без да се налага да поставяте чесън във влагалището.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.