Левкемичните клетки могат да се самоунищожават

· 07.01.2017
Тайната е в рядък вид човешко антитяло, което активира рецепторите в костния мозък

Левкемията е вид рак на кръвта, който възниква в костния мозък. Това е тъкан, която се намира в средата на някои кости. Това е мястото, където се раждат по-голяма част от кръвните клетки.

Заболяването започва, когато незрелите кръвни клетки станат ракови. Това предотвратява образуването на достатъчно количество червени кръвни клетки, тромбоцити и здрави бели кръвни клетки. По този начин възникват серия от смъртоносни симптоми, които се увеличават с намаляване броя на доброкачествените клетки.

Ракът се разпространява чрез кръвния поток и лимфните възли. С напредването му той може да достигне дори мозъка, гръбначния стълб и други части на тялото.

Въпреки, че научните постижения са разработили различни лечения за борба с това заболяване, за съжаление то продължава да бъде едно от най-упоритите. Пациентите, подложени на лечение, обикновено изпитват постоянни рецидиви, защото често клетките стават резистентни към лекарствата.

Ново проучване, публикувано от Националната академия на науките, наскоро даде нова надежда. То разкрива, че съществува голяма вероятност злокачествените клетки да могат да се самоунищожават.

Изследването върху левкемични клетки…

kruv

Учените от Scripps Research Institute (TSRI) в Ла Джола, Калифорния са разработили нова техника, която може да накара левкемичните клетки да се трансформират в имунни клетки. Така те унищожават рака, който расте неконтролируемо, и по този начин усложнява заболяването.

Ключът към правенето на това възможно е сравнително рядък вид човешко антитяло. То активира рецепторите в клетките на костния мозък да индуцират съзряването и след това да ги превръща в „полезни“ клетки.

Антителата са тип протеин, който се образува естествено от имунната система на човешкото тяло. Те работят съвместно с белите кръвни клетки. Заедно се борят с евентуални външни нашественици, било то за да ги неутрализират, или за да ги унищожат напълно.

С оглед на това, изследователите са се опитали да разработят терапия, включваща антитела, които да преобразуват левкемичните клетки в костния мозък в „неракови“ клетки.

Те са се надявали, че антителата ще имат възможността да активират незрелите клетки. Това би ги направило здрави и полезни отново при лечението на клетки, които вече са били увредени.

rakovi kletki

След години на разследване, обаче, те никога не са очаквали, че група от тези въведени антитела може да помогне на клетките да узреят в много различни разновидности, като дендритни клетки, които са ключови за повишаване на имунния отговор на организма.

За да се потвърди такова важно откритие, учените са добавили няколко антитела в кръвна проба от човек, която е богата на опасни левкемични клетки. Те откриват, че тези антитела могат да трансформират опасните клетки в други видове клетки, които всъщност поддържат имунната система.

След като дават на клетките повече време за действие, те узряват и бавно започват да приличат на клетките, които са отговорни за улавяне и унищожаване на заплахи към тялото. Тези заплахи включват вируси, бактерии и левкемични клетки.

NK клетките, известни още като „естествени убийци“ са показали, че имат способността да засягат дори раковите клетки. Те са в състояние да унищожат до 15% от левкемичните клетки в проба след само 1 ден.

Тези групи от клетки обаче убиват само левкемични клетки, а не тези, които създават други видове рак в тялото.

Добри очаквания …

rutse

С невероятните резултати от проучването, изследователите се надяват, че това лечение може да се използва за трансформиране на голямо разнообразие от ракови NK клетки. Така те могат напълно да лекуват пациентите.

Главният изследовател Ричард А. Лернер казва: „Това е един напълно нов фокус за рака, и ние работим, за да го изпробваме в организма на пациентите възможно най-скоро.“

След това той добавя: „Обсъждаме това с фармацевтичните компании, за да го доведем до човешки същества, след съответните предклинични изследвания за токсичност.“

Така че, за да обобщим, това е много благоприятна терапия. Тези антитела могат да бъдат полезни с малко или с никакви допълнителни модификации.

Смята се, че намаляват значително вероятността от странични ефекти, свързани с текущите програми за лечение. Те са и по-леко поносими от ефектите на химиотерапията.