7 начина за укрепване на имунната система

Когато е отслабена, тя не прави разлика между здравите тъкани и инфекциозните агенти и това ѝ пречи да функционира правилно
7 начина за укрепване на имунната система

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Имунната система е естествената защита на организма срещу инфекции и заболявания, причинени от вируси и вредни бактерии.

Когато е отслабена, тя не прави разлика между здравите тъкани и инфекциозните агенти и това ѝ пречи да функционира правилно. В днешната статия ще  предоставим информация за  укреп ване на имунната система по естествен начин.

Не прекарвайте много време на слънце

Не прекарвайте много време на слънце

Важно е да имате достатъчно витамин D, който може да получите от слънцето. Прекалено дългото излагане под неговите лъчи, обаче, предизвика стареене на кожата, рак, отслабване на имунната система.

Консумирайте витамин А

Ще откриете витамин А в следните продукти:

  • Говеждо месо
  • Риба
  • Кокошка
  • Млечни продукти
  • Плодове
  • Зеленчуци

Този витамин помага да имате здрави зъби и мека кожа, полезен е и за зрението.

Консумирайте витамин C за укрепване на имунната система

Тялото се нуждае от него, за да расте. Той възстановява телесната тъкан. Важно е да се набави достатъчно витамин С – за поддържане на костите, сухожилията, кръвоносните съдове, за цялостното здраве на тялото. Ползите от него:

  • Лекува рани
  • Избягва стареенето на клетките
  • Премахва токсините от тялото
  • Бори се със свободните радикали

За да се възползвате от тези предимства, консумирайте: пъпеш, киви, манго, папая, цитрусови плодове, ягоди и червени боровинки.

Консумирайте витамин E

Той предпазва клетките от увреждане ( причинено от свободните радикали), укрепва имунната система и спомага образуването на червените кръвни клетки.

Спокоен сън

Почивката е от жизненоважно значение за ума и тялото. Имунната система произвежда клетки, докато почивате, затова е необходим сън – най-малко от 6 до 8 часа. Той поддържа и доброто състояние на кожата.

Вижте и: 9 храни за укрепване на имунната система

Не консумирайте алкохол

не консумирайте алкохол

Алкохолът съдържа метаболити, наречени алдехиди, които увреждат имунната система, отслабват я и увеличават шансовете да се разболеете. Той предизвиква рак на: хранопровода, устата, дебелото черво, черния дроб и др.

Смях

Съществуват изследвания, които показват връзка между смеха, имунитета и увеличаването на антителата. Колкото повече се смеете, толкова повече ще укрепите имунна система.

Как да разберем дали имаме отслабена имунна система?

О бърнете внимание на сигналите, които тялото дава, когато имунната система е отслаб ена: ако се чувствате уморени, страдате болки в мускулите, имате бавнозарастваща рана, настивате често, и други симптоми.

Надяваме се, че тези съвети ще са полезни за укрепване на имунната система, за осигуряване  правилното функциониране на всички органи.

Може да ви заинтересува ...
7 проблема със здравето при отслабнала имунна система
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
7 проблема със здравето при отслабнала имунна система

Какво представлява една отслабнала имунна система? Научете кои са основните й признаци и как да се справите с тях навреме, за да предотвратите усло...
Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.