Победете храчките с този сироп с мед и моркови

Домашно приготвените сиропи са използвани от векове като натурална алтернатива при симптоми на грип, настинки и други респираторни проблеми.
Победете храчките с този сироп с мед и моркови
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Благодарение на витамините в морковите и меда, комбинацията между двата продукта е идеалното лекарство за предпазване и лечение на респираторни проблеми. Предлагаме ви лесен за приготвяне сироп с мед и моркови.

Храчките са често срещан симптом при настинки и други заболявания, засягащи дихателната система. Те представляват течност отделяна от лигавиците под формата на слуз, която може да съдържа гликопротеини, антитела и други съставки.

Основната им функция е да запазват дихателните пътища овлажнени и защитени от външни атаки. Но когато се отделят в голямо количество изпитваме дискомфорт. Тази слуз започва да се наслоява, а организмът ни се опитва да я изхвърли като кашляме.

За щастие има много лекарства, ограничаващи отделянето на слуз от лигавиците и предпазващи здравето ви.

Една от тези възможности е натурален сироп приготвен от моркови и мед. Това лекарство е добре познато с ефекта си срещу неприятните храчки

Днес ще поговорим за специалните качества на тези две здравословни съставки и ще ви разкрием лесната рецепта за приготвянето на този сироп у дома.

Домашно приготвен сироп с мед и моркови против храчки

Натурален сироп с мед и моркови срещу настинката.

Домашно приготвените сиропи са използвани от векове като натурална алтернатива при симптоми на грип, настинки и други респираторни проблеми.

Тези сиропи комбинират съставки с противовъзпалително и отхрачващо действие. Това ги прави идеални за облекчаване на зачервено гърло, при натрупване на храчи и при възпаления на дихателните пътища .

Сиропът, за който ще си говорим днес, се приготвя от моркови и мед и е един от най-ефикасните и здравословните. Това се дължи на двете му съставки, които помагат при симптоми като кашлица, а осен това укрепват имунната система и се борят с болестта до край .

Сироп с мед и моркови срещу храчки.

Първо, нека да видим част от невероятните качества на морковите:

 • Морковите са натурален източник на витамини A, C, и B, познати с антиоксидантното си и защитно действие в организма.
 • Те съдържат бета каротин, съставка, която освен, че е полезна за здравето на очите, подобрява реакцията на имунната система срещу вируси и бактерии.
 • Те са страхотни и за регулиране нивата на холестерола в кръвта и ускоряват изхвърлянето на токсините.
 • Съдържат значително количество фибри, необходими за правилното протичане на храносмилателния процес.
 • И накрая, те съдържат и противовъзпалителни съставки. Те спомагат пречистването на дихателните пътища и така облекчават симптомите по-бързо.

Всичко това в комбинация с мощното антибиотично действие на меда, прави този сироп невероятно лекарство за ускоряване оздравяването при кашлица, храчки и други често срещани, неприятни симптоми при настинки или грип.

Как да си приготвите сами сироп с мед и моркови

Този домашно приготвен сироп не изисква много време и пари.

Лесно можете да си набавите моркови и мед от магазините или пазара през цялата година (и то на достъпни цени!).

Не забравяйте, че е важно да проверите качеството на меда . Част от предлаганите продукти са пълни със захар и глюкоза. Текстурата им изглежда по същия начин като натуралния мед, но хранителните им свойства са много по-ниски и не спомагат здравето ви.

Дори и да струва малко повече, винаги е най-добре да изберете 100% натурален органичен мед.

Съставки

 • 3 1/2 чаши моркови (400 гр.)
 • 5 супени лъжици органичен мед (125 гр.)

Указания

 • Първо измийте морковите добре, нарежете ги на малки парчета и ги поставете в тенджера пълна с вода.
 • Оставете ги да врат, докато омекнат.
 • Отстранете морковите от котлона и ги намачкайте с вилица или лъжица.
 • Изсипете пюрето в стъклена бутилка и го смесете с петте лъжици мед.
 • Затворете бутилката и я оставете да престои поне един ден, преди да започнете да пиете от сиропа.

Начин на употреба

 • Приемайте  4 или 5 супени лъжици сироп дневно, за да намалите образуването на храчки.
 • Ако искате да използвате сиропа като превантивна мярка, пийте по една лъжица дневно.
 • Ако сиропът е прекалено сладък за вас, можете да го смесвате с половин чаша хладна вода.

Запомнете:

Това натурално лекарство с мед и моркови не е подходящо за хора с проблемни нива на кръвната захар . Медът влошава тези състояния.

Не се препоръчва и за болни, лекуващи се с диуретици. Сиропът може да засили действието им и да доведе до нежелани резултати.

Това е добро решение за повишаване защитата на организма при деца и възрастни . Осигурява големи количества хранителни вещества и има приятен вкус.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.