8 непознати ползи на морковения сок

· 20.12.2016
Той е полезен и за бебетата, щом започнат да им пробиват зъбките.

Всеки знае, че този оранжев зеленчук е полезен за кожата и зрението. С това обаче благотворното му влияние не се изчерпва. Ако харесвате морковения сок, трябва да знаете, че ще извлечете най-голяма полза от суровия морков, а не от варения.

В днешната статия ще разкажем за няколко непопулярни ползи от консумацията на този изключително вкусен зеленчук.

Морковът: оранжевият златен медалист

Морковите са един от най-използваните зеленчуци в цял свят, не само защото са вкусни и могат да се приготвят по различни начини, но и защото се характеризират с ценни свойства.

morkovi

Изследвания сочат, че морковите съдържат почти 500 фитохимикали, което е повече отколкото всеки друг продукт в света съдържа. Три от съставките в морковите си струва да подчертаем:

Бета-каротен

Той прави морковите оранжеви на цвят.

Освен това този нутриент съдържа много здравословни разтворими съставки.

И това не е всичко. Черният дроб трансформира бета-каротена във витамин А. Този пигмент се превръща в мощен антиоксидант, когато се „свързва“ с вредните молекули. Като резултат те стават напълно безвредни.

Витамин A

vitamin-a

Освен полезни свойства, дължащи се на бета-каротена, морковите получават допълнителна хранителна стойност, поради съдържанието на витамин А.

Чаша морковен сок осигурява почти 700% от препоръчителната ежедневна норма.

Този витамин е натоварен със задачата да защитава здравето на очите и да ги предпазва от дегенеративни заболявания, включително рак.

Ако това не е достатъчно, за да ви убедим в достойнствата на морковите, ще споменем, че витамин А стимулира растежа на костите, а също така и на зъбите и понижава риска от сърдечно-съдови болести.

В допълнение, този витамин поддържа клетъчните функции в тялото, помага на организма да се бори с инфекциите и понижава кръвното налягане.

Алфа-каротен

Алфа-каротенът е антиоксидант, който изобилства от флавоноиди. Една чаша моркови съдържа 5,9 мг. от тази субстанция.

Смята се, че този нутриент може да допринесе за по-дълъг живот. Алфа-каротенът също така предпазва от рак на белите дробове и разтваря мазнините.

За да извлечете максимална полза, препоръчително е да консумирате алфа-каротена с печена и подсолена храна, която съдържа субстанцията.

morkovi-sok

В допълнение ще кажем, че в оранжевия зеленчук присъстват още витамини и минерали, които си струва да споменем. Те го превръщат в супер храна, препоръчителна за деца, възрастни (особено бременни жени) и хора в напреднала възраст.

Чаша моркови снабдява с:

  • Витамин K
  • Витамин C
  • Фибри
  • Калий
  • Витамин  B6
  • Манган
  • Молибден
  • Витамин  B1 (тиамин)
  • Витамин B3 (ниацин)
  • Фосфор
  • Фолиева киселина

Какви са ползите от консумацията на морковения сок?

Днес няма просто да изброяваме полезните свойства на основните съставки в морковения сок. Имаме намерение да посочим кои са ползите от консумация на чаша сок от моркови няколко пъти през седмицата.

Изключително полезна практика е да консумирате морковения сок на празен стомах.

Подобрява здравето на устата

Ако изядете един цял суров морков, той ще е достатъчен, за да почисти зъбите.

Преработените моркови също носят ползи за здравето. Например, укрепват зъбите и венците, подобряват снабдяването на частите от тялото с кръв и предпазват зъбите от въздействието на бактериите.

И още нещо. Тъй като морковите съдържат флуорид, когато ги консумирате, те се борят с кариесите и поддържат емайла в добро състояние.

Засилва апетита

morkoven-sok-1

Доказано е, че хората, които наскоро са претърпели операция или се възстановяват, а също така и тези, които имат храносмилателни проблеми, засилват апетита си, ако преди хранене изпият малко морковен сок.

Той е полезен и за бебетата, щом започнат да им пробиват зъбките.

Хората в напреднала възраст също могат да консумират малко морковен сок, тъй като той се отразява добре, както например овесена каша или супа.

Справя се със запека

Това е така, тъй като морковите съдържат много фибри. Те увеличават обема на екскрементите и в същото време регулират чревната функция.

Освен това морковеният сок редуцира проблемите със стомаха, провокирани от интоксикация. Той тушира стомашните неразположения и киселините. Струва си да отбележим, че сокът от моркови се препоръчва на пациенти, болни от гастрит.

Оказва диуретично действие

Този оранжев зеленчук съдържа много вода. Това го прави идеален за консумация от хора, страдащи от задържане на излишни течности, отоци или бъбречни проблеми.

Чаша морковен сок, изпит на празен стомах, може да разбие камъните в бъбреците и да направи по-лесно извеждането им от тялото.

Помага за контролиране на нервите

morkovi-sok-1 морковения сок

Ако ви предстои да се явите на изпит, отивате на първа среща или пък на интервю за работа, препоръчваме да консумирате малко морковен сок. Съветваме ви да посягате към морковения сок винаги когато сте подложени на много стрес, чувствате се уморени или изтощени.

Това полезно въздействие се дължи на съдържанието на фосфор и калий. Те са отговорни за способността на морковите да ни зареждат с енергия и да ни оживяват.

Съюзник в грижата за красотата

Няма по-добра храна от морковите, когато искате да имате здрави нокти и да се радвате на блестяща коса. Полезните свойства на зеленчука се дължат на съдържанието на провитамин А, който стимулира процеса на възстановяване на клетъчно ниво. Консумирайте морковен сок, ако боравите в ежедневието си с химични субстанции.

Той също така спомага за регулиране на производството на себум по скалпа.

Подобрява кърмата

Витамин A и бета-каротенът са два нутриента, които бременните жени и тези, които кърмят, е препоръчително да приемат ежедневно.

Според лекари, те подобряват биологичното качество на кърмата и освен това спомагат за производството й в по-големи количества, съобразено с нуждите на детето.

Полезен е за очите

polzi-ot-morkoveniya-sok

Бета-каротенът притежава способността да предпазва от преждевременно стареене. Противно на това, което някои мислят, морковите няма да възвърнат зрението на човека. Нито пък ще дадат способности да виждат като на рентген на онези с перфектно зрение.

Въпреки това, консумацията на моркови наистина предпазва ретината на окото и я защитава от развитието на катаракта – често срещано явление с напредването на възрастта. Именно поради това морковеният сок се препоръчва на пациенти, които страдат от загуба на остротата на зрението и намалено нощно зрение.

За да приготвите здравословен и апетитен морковен сок, се нуждаете от 6 парчета  от зеленчука и чаша вода. След това следвайте инструкциите: обелете и нарежете морковите на малки парчета. Сложете ги в блендер заедно с водата. Разбъркайте добре. Трябва да се получи кремообразна консистенция. Приятен апетит!