Познаване на тялото: какво представлява, ползи и съвети

Осъзнаването на тялото е фактор, допринасящ за по-доброто здраве и по-добро качество на живот. Има много упражнения и практики за осъзнаване на тялото и тук ще ви разкажем за някои от най-популярните.
Познаване на тялото: какво представлява, ползи и съвети
Elena Sanz

Прегледано и одобрено от психолог Elena Sanz.

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 21 юни, 2023

Най-простият начин да дефинирате въпросното осъзнаване на тялото е да кажете, че това е способността да слушате какво казва тялото ви. По този начин вие познавате себе си по-добре и това води до по-дълбока и по-качествена грижа за себе си.

Много често хората мислят за телата си само когато възникне дискомфорт или външният вид се промени. Осъзнаването на тялото е много повече от това. Това включва да бъдем внимателни към нашето тяло, неговото състояние, движение и благосъстояние.

В идеалния случай това осъзнаване на тялото трябва да започне да се формира през детството. За съжаление, това почти никога не се случва и така достигаме зряла възраст, без наистина да знаем какво е тялото, как говори и какво казва.

Какво е осъзнаване на тялото?

Осъзнаването на тялото е способността да се формира реалистична умствена картина на частите на тялото; къде се намират, как се свързват една с друга и как се движат. Накратко, това е свързване със собственото ви тяло. Това е известно и като кинестезия.

Такова осъзнаване включва проприоцептивната и вестибуларната системи. Първата ви казва къде са вашите мускули и как се движат. Последната ви позволява да се ориентирате в пространството и да поддържате баланс, стойка и стабилност на главата.

Осъзнаването на тялото също така включва способността да улавяте сигнали от тялото си: глад, жажда, умора и т.н. То се свързва и с по-сложни ситуации, като сексуално желание или нужда от компания.

Ползите от въпросното осъзнаване на тялото

Осъзнаването на тялото е важно за по-добро физическо и емоционално здраве. Също така е важно за грижата за движенията, усвояването на нови задачи и по-доброто двигателно представяне. Някои от конкретните предимства са следните.

Човешка съвест.
Въпреки че е свързано с ума, осъзнаването, за което говорим, е свързано с физическото тяло.

По-добър контрол на движенията

Осъзнаването на тялото предполага да знаете къде се намира вашето тяло в пространството. Това позволява по-добра умствено-физическа връзка и се превръща в по-голям контрол на движенията, както и повече баланс и стабилност.

Осъзнаване на тялото – контрол на теглото

Проучване от 2018 г. показва, че хората с по-малко усещане за тялото са по-склонни да ядат повече, отколкото е подходящо, дори и да не са гладни. Следователно, колкото по-добро е познаването, толкова по-малък е рискът да страдате от проблеми като наднормено тегло и затлъстяване.

Управление на болката

Изследване, публикувано в Plos One, отбелязва, че хората, които не са били добре свързани с телата си, показват ниско самочувствие, по-депресивни симптоми и по-малко физически контакт с другите. В същото време тези с по-добро осъзнаване на тялото имат повече себеприемане, по-голяма жизненост и по-малко физическа болка.

Идентифициране и обслужване на нуждите

Идентифицирането на истинските нужди на вашето тяло ви помага да имате по-високо качество на живот. Например, когато се чувствате уморени, може да го изпитате като желание за хапване на шоколад или нещо подобно. Ако идентифицирате нуждата правилно, можете да подремнете, вместо да ядете нещо, от което не се нуждаете.

Психическо и емоционално благополучие

Липсата на осъзнаване на тялото може да доведе до стрес, безпокойство, депресия и дори световъртеж. Ако няма такава връзка с тялото, може да се чувствате несигурни в собственото си местоположение или движение. Обратното ви дава сигурност и спокойствие.

Как да развиете въпросното осъзнаване на тялото?

Има няколко метода за развиване на осъзнаването на тялото. В идеалния случай този тип практика трябва да се извършва редовно, за да се увеличи постепенно връзката ум-тяло.

1. Сканиране на тялото

Състои се от лягане на пода и затваряне на очи. След това започнете да преминавате през всяка част от тялото, като спрете малко на всяка от тях. Помислете и почувствайте всяка част и я преместете, за да фокусирате повече вниманието си. Когато сметнете за добре, преминете към друга част и продължете така.

2. Занимания с музика

Един добър начин да развиете осъзнаването на тялото е да идентифицирате и следвате фокуса на погледа си. Добра техника е да следвате ритъма на песен с движенията на врата и да изпълнявате следната последователност:

  • От дясно на ляво.
  • От горе до долу.
  • Диагонали наляво и след това надясно.
  • Оформете кръг с врата в едната посока и след това в другата.

3. Осъзнаване на тялото – упражнения за баланс

Всички упражнения за баланс са много подходящи за повишаване на осъзнаването на тялото. Можете да започнете с нещо много просто, като например ходене по права линия, без да се отклонявате. Също така опитайте да застанете на един крак и да го задържите за 1 минута.

4. Ходене назад

Ходенето назад е отличен начин да опознаете тялото си. Принуждава ви да направите необичайно движение. Следователно изисква повече внимание и координация. Просто не забравяйте да премахнете всички препятствия по пътя.

5. Йога

Йогата е най-добрият начин за постигане на осъзнаване на тялото. В тази практика се тренира връзката между дишане и движение. Предлага множество ползи за физическото и психическото здраве.

6. Тайчи

Тайчи е древна ориенталска практика, произлязла от бойните изкуства. Включва бавни, съзнателно насочени движения, свързани с дишането.

Тя е безопасна и ефективна за подобряване опознаването за тялото. Освен това облекчава стреса и подобрява настроението и почивката. Известно е и като подвижна медитация.

Майстор по тайчи.
Тайчи е дисциплина, която основава много от своите принципи на осъзнаването на тялото.

Харесва ли ви тази статия? Може да прочетете и: Терапията с котки: 6 ползи за психичното здраве на котките

7. Медитационни практики

Има редица практики за медитация, които подобряват осъзнаването на тялото:

  • Медитация за сканиране на тялото: извършва се по същия начин като сканирането на тялото. В този случай обаче вниманието се фокусира върху усещанията за напрежение, болка и изтръпване. Помага за намаляване на стреса и болката.
  • Йога нидра: ръководената медитация въвежда междинно състояние между будност и сън. Това е като съзнателна дрямка, в която тялото спи, докато умът е буден.
  • Активната медитация е почти противоположна на йога нидра. Успокоява ума, докато тялото е в движение.

8. Терапии за осъзнаване на тялото

В някои случаи и по-специално за някои хора може да е по-полезно да посетите терапевт, който да помогне с процеса на подобряване на осъзнаването на тялото. Това може да бъде физическа терапия, трудова терапия или соматична терапия.

Осъзнаването на тялото е от полза за всеки

Всеки може да извлече голяма полза от подобряването на осъзнаването на тялото. Не е необходимо да се занимавате с някаква сложна практика. Както видяхме, има много прости упражнения, които могат да се правят ежедневно.

Упражненията за осъзнаване на тялото са много полезни за хора, които се възстановяват от нараняване, претърпели са операция или имат неврологично заболяване. А други подобряват физическото и психическото си здраве, когато развият тази способност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Proffitt, R., & Hill, S. (2018). Unpredictability, body awareness, and eating in the absence of hunger: A cognitive schemas approach. APA PsycNet. https://psycnet.apa.org/record/2018-28422-003.
  • Cramer, H. (2018, 28 febrero). Being aware of the painful body: Validation of the German Body Awareness Questionnaire and Body Responsiveness Questionnaire in patients with chronic pain. Plos One. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0193000.
  • Rodríguez Jiménez, R. M., Caja López, M. D. M., Gracia Parra, P., Velasco Quintana, P. J., & Terrón López, M. J. (2013). Inteligencia emocional y comunicación: la conciencia corporal como recurso. REDU. Revista de Docencia Universitaria, 11(1), 213-241.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.