Проблемът не сте вие, а вашето самочувствие

30.12.2018
То се гради през целия ни живот, и всяка ситуация добра или лоша ще ни помогне да го укрепим

Имате ли проблеми с вашите социални връзки? Често ли попадате в среда, заобиколени от токсични хора? Ако е така, може да имате проблем с вашето самочувствие.

Може би не е за пръв път да мислите, че имате проблем.

Може да не сте добри при подхода към подходящите хора, или е трудно да сте твърдо решени да кажете „не“. Може би винаги се чувствате зле, защото усещате, че не сте достойни за каквото и да правите.

Престанете да мислите, че нямате късмет. Проблемът е във вашето самочувствие, но това е нещо, което можете да усъвършенствате с тези прости съвети.

Каква е причината за вашето ниско самочувствие?

вашето самочувствие зависи от това как приемате себе си

През целия си живот ще срещате затруднения и ще преминавате през ситуации, които ще ви помогнат да научите нещо ново и да продължавате напред. Понякога обаче те могат да имат обратен ефект.

Ставате безличностен, без мотивация, самочувствие или самоуважение.

Причината, поради която може да преживявате това, е, че не приемате себе си такъв какъвто сте. Искате да бъдете съвършени и няма да допуснете грешки. Грешките могат да бъдат подарък. Те могат да ви помогнат да продължавате напред, ако ги погледнете от друга гледна точка.

Може също постоянно да търсите одобрението на другите. Това кара мотивацията и щастието ви да лежат в ръцете на други хора.

В някои случаи може да попаднете в ситуации да се сравнявате с другите по начин, който само ще навреди.

Преди всичко обаче водите ли здравословен живот? Това означава да се упражнявате, да се грижите за диетата си и да стоите далеч от хора, които пречат на вас или вашето самочувствие.

Важно е да се внимава с тези признаци, тъй като всички те са фактори, които могат да понижат вашето самочувствие.

Понякога не можете да избирате

Вярно е, че много пъти, когато ви липсва самочувствие, не е ваш избор. Това може да не е резултат от някоя от горепосочените дейности, а по-скоро на обстоятелства, които изобщо не можете да контролирате.

Може би сте имали нещастно детство или нелюбящи родители.

Пострадали ли сте някога от злоупотреба? Децата, които са били тормозени, могат да имат сериозни проблеми да се чувстват самоуверени.

Родителите със силно високи очаквания или свръхпокровителствено поведение може да доведат до засягане на самочувствието ви.

Както виждате, това, което се случва в първите години от живота ви, може да доведе до засягане на вашето самочувствие в бъдеще. Независимо от това, може ли това да бъде променено?

Вижте още: 7 съвета за подобряване на самооценката ви

Самоуважението се развива през целия живот

самоуважението е важно да развиете вашето самочувствие

Всяка ситуация може да се промени и вашето самоуважение може да се промени с нея. През целия си живот ще ставате по-силни, по-мъдри и ще се научите да го управлявате малко по-добре.

За да направите това, е много важно да започнете с някои прости твърдения, които трябва да сте в състояние да ги приложите за себе си:

  • Преодолейте страховете, които ви блокират и създават бариери.
  • Престанете да се саботирате сами. Понякога може сами да бъдете най-големия си враг, когато става дума за вашето самочувствие.
  • Ако извършвате саморазрушителни действия, опитайте се да ги елиминирате.
  • Опитайте се да си поставите реалистични цели.
  • Учете се от грешките си – без тях не можете да продължите напред.
  • Доверете се на всяка една от вашите способности.

Въпреки че изглежда просто знаем, че тези неща са много трудни и може да отнеме много време, за да видите големи промени. В някои ситуации може да се наложи да се консултирате с психолог, който да ви ръководи и да отвори очите ви за това кой сте и какво можете да постигнете.

Прочетете още: Не се страхувайте да останете сами: 9 съвета за по-лесно приемане на самотата

Няма да е лесно, но си заслужава

Преодоляването на нещастията не е лесно. Вашето самочувствие се влияе от много малки неща през целия ви живот, но винаги можете да го подобрите с положително отношение.

Нека вашето ниско самочувствие стане възможност да се опознаете по-добре, да приемете това, което чувствате, и да извлечете сила от места, които не сте мислили, че сте имали.

Спомнете си, че за да се изкачите нагоре, трябва да започнете някъде и същото се случва с вашето самочувствие. Това ще тества вашата сила, за да можете да станете най-добрата версия на себе си.

Истинското решение обаче е в любовта и грижата за себе си. Отделете време, за да изразявате своята благодарност всеки ден.

Отворете очите си и започнете да се грижите за вашето самочувствие. Когато го направите, ще откриете, че ще бъдете много по-щастливи.

  • Jordan, C. H., Zeigler-Hill, V., & Cameron, J. J. (2015). Self-Esteem. In International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-097086-8.25090-3
  • Neff, K. D. (2011). Self-compassion, self-esteem, and well-being. Social and Personality Psychology Compass. https://doi.org/10.1111/j.1751-9004.2010.00330.x
  • Harter, S. (1993). Causes and Consequences of Low Self-Esteem in Children and Adolescents. In Self-Esteem. https://doi.org/10.1007/978-1-4684-8956-9_5