Хатха йога: ползи и как да я практикувате

Хатха е вид йога за хора от всяка възраст. Практикуването му е приятно и се адаптира към различни физически състояния. Научете как да я изпълнявате и вие.
Хатха йога: ползи и как да я практикувате

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 26 август, 2022

Хатха йога е един от най-популярните клонове на дисциплината. Начинаещите го намират за идеалния начин да започнат да го практикуват и след това да преминат към други варианти. По-специално, тя е свързана с освобождаването от стреса и постигането на спокойствие и концентрация.

А най-доброто от всичко? Всеки може да опита, тъй като няма ограничения във възрастта и физическото състояние. В идеалния случай обаче трябва да имате професионален учител, който ви учи на връзката между физическите и умствените упражнения. Научете повече!

Какво е хатха йога?

Йогата в своята хатха класификация се отнася до изпълнението на пози и дихателни техники, ориентирани към пълно внимание. Началото на тази практика датира от Индия, въз основа на уменията, описани в Pradipika.

Някои я наричат ” йога на силата”, други се придържат към значението на думата: ” ha” е слънце, а ” tha” е луна, така че те приемат, че търси съюза между слънчевата и лунната енергия, както и мъжките и женските характеристики на всеки човек.

Хатха йога.
Хатха йога е идеална за всеки. Практикуването й носи физически и психически ползи.

Характеристики на Хатха йога

Хатха е по-статична асана от другите разновидности; характеризира се с разтягане, подравняване и поддържане на пози. Не е толкова предизвикателна, колкото другите форми на упражнения.

Нейната същност постига хармонична последователност, която преминава от вътрешното към външното, така че всяка сесия помага да се проявят моралните и етични уроци, въплътени в Pradipika. Ученията се въртят около следните принципи.

 1. Яма: правилата, свързани с поведението.
 2. Нияма: самодисциплина и духовно спазване.
 3. Асана: това съответства на физически пози, които търсят концентрация.
 4. Пранаяма: контролиране на дишането ви, докато се свърже с емоциите.
 5. Пратяхара: Това се състои от интроспекция, отдалечаване от разсейването и обръщане на внимание на вътрешното аз.
 6. Дхарана: Тук се концентрирате върху определени мисли и медитирате върху тях.
 7. Дхяна: Това е върховната тишина – непрекъсната медитация.
 8. Самадхи: Това твърди, че надхвърля себе си и се интегрира с вселената.

Ползите от Хатха йога

Хатха, подобно на другите разновидности на йога, предлага множество предимства. Според експерти йога служи като физическа, когнитивна и поведенческа терапия за възрастни хора.

В същия дух, според списанието Anales de la Facultad de Ciencias Médicas, има доказателства за полезността на тези нетрадиционни упражнения за здравето на хората.

За да бъдем по-точни, асаните на Хатха йога благоприятстват ставите, намаляват възпалението, подобряват храносмилането и стимулират имунната система. Ето някои други предимства.

Облекчава силната болка

Харвардското медицинско училище посочва хатха като най-популярния йога стил в Съединените щати. Учените посочват, че дисциплината помага за облекчаване на хроничната болка и е от полза за пациенти, страдащи от следните заболявания:

 • Артрит
 • Мигрена
 • Фибромиалгия
 • Лумбална болка

Часовете по йога действат като допълнение към медицината.

Насърчава почивката

Статия на Johns Hopkins Medicine препоръчва хатха йога за подобряване на съня. Институцията твърди, че благодарение на включените дихателни упражнения и пози тази дейност благоприятства качеството на почивката.

Помага за гъвкавостта

Последователностите в Hatha осигуряват сила и постепенна гъвкавост, което допринася за добро физическо състояние.

Подобрява белодробния капацитет

Постига го, като работи върху различни видове дишане и по този начин подобрява капацитета на белите дробове и сърцето. Rama Yoga School препоръчва практикуването при ниски температури и студ, за укрепване на дихателната система.

Намалява стреса и безпокойството

Класовете по този вид йога са свързани с намаляване на тревожността. Middlesex Health твърди, че поради бавните си упражнения Хатха позите са добър избор за управление на стреса и засилване на вниманието.

Укрепва мускулите и гръбначния стълб

Задържането на позите за няколко минути укрепва мускулите. Освен това тонизира гръбначния стълб и благодарение на нежните движения спомага за правилното протичане на нервните импулси.

Как да практикуваме основните асани на Хатха йога?

Хатха групира подмодалности като Иниегар, Ащанга, Виняса и динамична йога. Препоръчително е да проучите и да останете с варианта, който отговаря на вашите нужди. За сесиите, дори ако ги изпълнявате в клас или у дома с видеоклипове, следните елементи са полезни:

 • Постелка за йога
 • Блок за йога
 • Одеяло за медитация
 • Каишка за йога

С правилни инструкции изпълнявайте всяка асана за поне 30 секунди около 10 пъти. През това време регулирайте дълбоките вдишвания и издишвания. Сред най-често срещаните пози са тези, описани по-долу.

Дървото

Другото му име е Врикшасана и е много полезно, защото подмладява тялото чрез разтягане на краката, гърба и ръцете. Освен че насърчава баланса, може да помогне за облекчаване на някои случаи на ишиас.

Най-добре е да избягвате тази асана, ако страдате от ниско или високо кръвно налягане, безсъние или главоболие. За да я изпълните, следвайте тези инструкции:

 • Докато стоите, огънете дясното си коляно, привеждайки крака си към вътрешната страна на лявото бедро.
 • Балансирайте опорния крак, като го държите изправен.
 • Поемете дъх, вдигнете ръцете си и ги поставете на главата като знак за Намасте.
 • Фиксирайте погледа си върху предмет пред вас, докато дишате дълго и дълбоко, докато се отпуснете.
 • След половин минута издишайте, спуснете десния си крак и насочете ръцете си отстрани.
 • Повторете стъпките с левия крак.

Мост

Тази позиция е Сету Бандхасана и се използва за стимулиране на коремните органи, храносмилането, щитовидната жлеза и белите дробове. Освен това намалява умората и менструалния дискомфорт.

Това не е подходяща асана за наранявания на коляното, врата, рамото или гърба. Изпълнете я, както ви показваме сега.

 • Легнете в Шавасана, с изпънати надлъжно ръце.
 • Свийте коленете си и стъпете на ходилата си.
 • Хванете глезена си с длани и дишайте.
 • Повдигнете гърба си.
 • Вдишайте и издишайте спокойно.
 • С дълбоко издишване спуснете гърба си и починете.

Сгъване напред

Uttanasana представлява път към освобождаване от депресия и стрес. По същия начин намалява симптомите на менопауза, астма, високо кръвно налягане, наред с други състояния.

Хората с наранявания на гърба не трябва да правят тази поза или, ако не успеят, могат да я променят, като свият коленете.

 • Започнете с вдигане на ръцете си, както в Urdhva Hastasana.
 • Спуснете ръцете отстрани на тялото и се спуснете в сгъване напред от бедрата.
 • Подравнете пръстите на краката и натиснете постелката с дланите на ръцете.
 • Свийте леко коленете си и насочете тежестта си към петите, като държите бедрата над глезените. Оставете главата си да се отпусне и се пригответе да се върнете към началото.
 • Върнете се в изходна позиция, като вдишвате и бавно се изправяте.

Кобра

Терминът в йога е Bhujangasana и се отнася до гъвкавостта и подвижността на гръбначния стълб и врата. Правите позата на кобрата по следния начин.

 • Легнете с лице надолу върху постелката.
 • Изпънете краката си и дръжте стъпалата си събрани, поддържайки се на стъпалата.
 • Изпънете ръцете си покрай тялото и оставете дланите си притиснати към пода.
 • Вдишайте, повдигнете главата и гърдите си и леко огънете ръцете си, без да ги отдръпвате отстрани.
 • Тазът и бедрата се опират на постелката.
 • Изпълнете няколко дихателни цикъла. С последния се върнете в началото, като допрете челото си до пода.
Хатха йога - кобрата.
Позата кобра отпуска мускулите и насърчава гъвкавостта.

Скакалецът

Салабхасана, или скакалецът, включва достатъчно мускулно усилие и интензивност. Тази поза насърчава гъвкавостта в лумбалната област и масажира храносмилателната система.

Това също е и асана за коригиране на проблеми с кривината. Изпълнявате я по следния начин:

 • Легнете по корем с ръце отстрани. Дланите на ръцете ви ще бъдат обърнати нагоре.
 • Поемете въздух и повдигнете главата, гърдите и краката си. Успоредно с това изпънете ръцете си назад.
 • Издишайте и спуснете ръцете и краката едновременно.

Съображения, ако сте нов в Хатха йога

В публикация на Националната библиотека по медицина на САЩ се посочва, че за йогата като цяло най-доброто нещо е да се започне бавно и с основни движения.

Търсете класове според вашето ниво и винаги разчитайте на съвета на експерт по йога. Тези, които имат някакъв здравословен проблем, трябва да се консултират с лекаря си, преди да започнат с дисциплината.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.