Как музиката влияе на настроението?

Знаете ли, че можете да се преборите с психическите заболявания, както и с някои физически болести, чрез способностите на музиката? Няма значение кой стил музика ще изберете. Всички те са ползотворни!
Как музиката влияе на настроението?

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Музиката ви отпуска, премахва проблемите ви, кара ви да танцувате и да пеете с пълно гърло. Тя разказва историята ви и позволява да забравите миналото си.

Нуждаем се от музика повече, отколкото си мислим. Тя може за миг да промени настроението ви и да придаде цвят на сивия ви ден.

Музиката и настроението

Музиката и настроението

От много години насам хората знаят за положителните ефекти от слушането на музика. Дори в далечното минало великите философи са пеели хвалебствени песни, за да се разтоварят от стреса.

Някои песни и химни са се използвали по време на войните, за да вдъхнат кураж и увереност на войниците. На спортните събития се пуска музика за надъхване на публиката. Същото се случва и в училищата: децата учат числата и азбуката чрез песни.

Дори магазините пускат музика, за да ви насърчат да пазарувате повече, а в ресторантите звучи музика с цел да ви накара да се храните повече. Музика се пуска и в зъболекарските кабинети, за да накара пациентите да се почувстват по-добре, а в асансьорите – за да не се отегчавате.

По тази причина знаем, че музиката подобрява настроението ви. Също така тя ви прави по-уверени и по-безстрашни.

Стилът на музиката е без значение

Вярно е, че всеки има свой собствен вкус към музиката, но съществуват някои “универсални” стилове, оказващи забележително въздействие.

Песните, които майка ви е пяла, докато сте били в утробата й, мелодиите, които сте чували в бебешка възраст или песните, които свързвате с приятни изживявания, винаги ви носят наслада.

Когато чуете определено музикално произведение, нивата ви на тревожност, стрес и безпокойство могат значително да се понижат благодарение на успокояващите свойства на музиката.

И тук не говорим единствено за класическа музика или медитация, но също и за любовните песни, хип-хоп и т.н.

Някои звуци имат необичайната способност да намаляват негативните емоции. Макар и определени ритми да са по-насочени към релаксация от други, всеки стил може да се използва като терапия.

Музиката и танците

Тъй като музиката влияе на настроението, може да я използвате по всяко едно време и за всяка една ситуация. Някои хора може да изпитват нужда от бързи ритми, за да се почувстват по-добре, а други пък подобряват настроението си като слушат по-бавни песни.

Музика, концентрация и сън

Когато сте били в училище, учителите ви са пеели определени песни, за да ви помогнат да запомните конкретни неща: цветовете, животните, държавите и т.н.

Свързването на информация с песен помага за по-добро и лесно запомняне на фактите. Освен това е забавен начин да учите!

Също така някои тонове могат да помогнат значително на пациенти, страдащи от различни заболявания, като например рак и множествена склероза. Те допринасят също и при възстановяване на хората от операции, злополуки и т.н.

Когато сте депресирани или тъжни, ви е по-трудно да издържите на болката. В такъв случай музиката може да ви помогне да се справите с проблемите си.

Музиката и концентрацията

Същевременно слушането на определени песни преди лягане може да насърчи по-спокойния и пълноценен сън.

Ако ви е трудно да заспите, направете си плейлист с отпускащи песни и ги слушайте докато сте в леглото. Дръжте очите си затворени и дишайте бавно.

Сънят скоро ще ви завладее и ще спите като бебе цяла нощ.

Колкото до събуждането сутрин, някои хора харесват тихата, успокояваща музика, за да компенсират предстоящия през деня стрес. Други предпочитат да си пуснат бърза музика, която действително да ги събуди и да ги активизира. Изберете вашата любима музика!

Когато сте наистина раздразнени, ядосани или пък просто сте в лошо настроение, малко музика е точно това, което лекарите биха ви препоръчали. Тя редуцира хормоните, причиняващи стрес и повишава тези, които ви правят щастливи.

Просто трябва да изберете песните, които ви действат положително.

Музиката и съня

Дори и да сте почитатели на рока или електронната музика, трябва да слушате също и други стилове като класическа музика, джаз или блус, за да успокоите нервите си и сърдечния си ритъм.

Ефектите на музиката върху мозъка

Звуците, които чувате всеки ден, оказват влияние на ума ви. Когато слушате музиката, която харесвате, тялото ви отделя допамин.

Този хормон се освобождава и когато вършите някаква дейност, която ви доставя удоволствие.

Когато чуете любима своя песен, се активират различни части на мозъка ви. Например определени песни “пробуждат” зоните, които отговарят за емоционалните реакции, като зрителния кортекс и двигателния кортекс.

Според ритъма на песента фронталният кортекс и левият париетален лоб, както и малкият мозък са в различна степен активизирани.

Ефекти на музиката върху настроението

С течение на времето и чрез множество повторения, музиката може да ви помогне:

  • Да научите чужди езици и да стимулира креативността ви.
  • Да лекувате неврологични заболявания като болестта на Алцхаймер, Паркинсон и аутизъм.
  • Да излекувате определени емоционални смущения като тревожността, унинието, ниското самочувствие и т.н.

Така че, какво чакате още? Пуснете си любимата си песен и й се наслаждавайте!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.