Как да коригираме стойката си

Как да коригираме стойката си

Последна актуализация: 11 февруари, 2022

Много пъти лошата стойка ни вреди. Вредните пози не само изглеждат зле, но и водят до проблеми в мускулите. Или още по-лошо, проблеми с гръбначния стълб, чиито лечение отнема много време и много помощ от специалисти. Една от лошите пози е раменете и главата ви да са наведени напред. Както вероятно вече знаете, това създава много болка, която в началото е слаба, но с времето започва да се усилва и става все по-лошо с всеки изминал ден. И така – как да коригирате стойката си?

Ако искате да решите тези проблеми, от огромно значение е да правите някакви физически упражнения. Един добър пример са упражнения за укрепване на слаби мускули и разтягане (стречинг) за схванатите области.

По-долу ние ще ви информираме за упражнения, които можете да правите, за да коригирате стойката си.

Трябва да започнем от загряване на мускулите. Можете да бягате бавно за 10 минути, без да спирате. След това направете някое от препоръчаните упражнения за коригиране на стойката ви:

Коригиране на стойката – упражнение 1

упражнения за коригиране на стойката

Легнете по корем на удобна, напълно плоска повърхност. Това упражнение е насочено към коригиране на прегърбената поза. Повдигнете долната част на тялото си от земята, включително и ръцете си. Вдигнете ги колкото може по-високо, без да се натоварвате. Не трябва да се напъвате. След това свийте плешките. Опитайте се да задържите тази поза поне 3 секунди. След това вдишайте, отпуснете се, и направете 15 до 20 повторения.

След това легнете по гръб и си повдигнете краката. Кръстът трябва да бъде плътно долепен до пода. Това упражнение има за цел да увеличи силата в корема и таза. После бавно спуснете краката си надолу към земята, колкото можете по-ниско. Когато краката ви са в най-ниската възможна точка задръжте позата за 3 секунди. След това ги повдигнете отново. Направете 10 до 15 повторения.

Останете по гръб и поставете медицинска топка между бедрата си. Стиснете толкова силно, колкото можете. Задръжте позата 5 секунди. Направете 10 до 15 повторения.

Коригиране на стойката – упражнение 2

спорт

Ето още едно упражнение, което може да ви помогне да коригирате стойката си: легнете по гръб, сгънете коленете си и ги придърпайте възможно най-бавно към гърдите си. Направете това много внимателно. В противен случай може да се нараните. Целта на това упражнение е да разтегнете гръбнака си. Задръжте позата за 20 секунди, повтаряйки 5 пъти.

Упражнение 3

упражнение с топка за коригиране на стойката

Следващото упражнение отново е с медицинска топка. Седнете на топката с изправен гръб. Задръжте краката си във формата “V”. След това бавно се наведете напред, за да направите стречинг на сухожилията. Опитайте се да задържите позата за 30 секунди.

Упражнение 4

физическа активност

Можете да направите и следното упражнение: застанете пред врата и поставете дясната си ръка на касата. Ръката ви трябва да се огъне в лакътя под прав ъгъл. След това поставете лявото си стъпало напред и се обърнете на ляво, докато почувствате разтягане в десния гръден мускул. След това сменете ръцете и краката, за да разтегнете лявата страна по същия начин.

И накрая, препоръчваме винаги да стоите и седите с изправен гръб. Важно е хълбоците и коремът ви да бъдат в естествена поза без какъвто и да е натиск. Раменете и шията ви винаги трябва да са изправени, защото когато се навеждате свиквате с една много лоша поза, която трудно се коригира. Никога не забравяйте това, когато сте седнали, особено пред компютър или каквото и да е мобилно устройство.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.