Защо сексуалното ни желание се повишава през лятото

Слънцето и топлината засилват образуването на хормоните свързани със сексуалното ни желание. Искате ли да научите повече? В следващите редове ще ви разкажем защо сексуалното ни желание се повишава през лятото.
Защо сексуалното ни желание се повишава през лятото
Iván Losada

Написано и проверено от хиропрактик Iván Losada.

Последна актуализация: 25 август, 2022

В тази статия ще ви разкажем за причините за повишаването на сексуалното ни желание през лятото.

Лятото увеличава либидото ни поради различни причини, които разделяме в две основни групи: социално-професионални и психологични.

Социално-професионални фактори повишаващи сексуалното ни желание през лятото

Много социално-професионални фактори могат да увеличат сексуалното ни желание през лятото. Например през този сезон мнозина имат повече свободно време и по-малко задължения и отговорности. А това води до подобряване на личните взаимоотношения и връзки и ни предоставя повече възможности за срещи. Други фактори са и:

 • Тъй като хората пътуват повече през лятото, това води до евентуални срещи, които биха засилили сексуалното им желание.
 • Стимулът да бъдем извън обичайната си среда ни прави по-дръзки и целеустремени, с по-малко задръжки и предразсъдъци.
 • През лятото има много концерти, партита на плажа и много други подобни събития представляващи перфектната възможност за засилване на либидото.
 • По-гъвкавите графици позволяват на хората да се отпуснат, тъй като не трябва да мислят за алармата си сутрин, а това им дава възможност да се насладят на нощите и да освободят желанията си.
 • През този сезон носим по-предизвикателни дрехи, излагаме на показ части от тялото си, които остават скрити през останалата част от годината.
  Либидото през лятото

Свободното време, социалните събирания и дори летните дрехи могат да допринесат за повишаването на сексуалното ни желание през лятото.

Психологични фактори за увеличаване на сексуалното ни желание

Телесните функции най-често биват регулирани, повлияни и променяни от ендокринната ни система чрез хормоните. Същото важи и за сексуалното желание.

Слънцето и топлината засилват образуването и секрецията на хормоните отговарящи за сексуалното ни желание. Затова то е по-силно през лятото.

Слънчевите лъчи могат да образуват до 90% от витамин D в организма. Проучване публикувано в Международния журнал по ендокринология показва, че мъжете, в чиито организъм има достатъчно количество от този витамин, имат по-високо ниво на тестостерон – мъжкия полов хормон.

Други психологически фактори за увеличаване на сексуалното ни желание са и:

 • При жените естрогенът и прогестеронът се повишават по време на овулация, което повишава сексуалното желание и вероятността от осъществяване на полови контакти. Нещо подобно се случва и под влияние на топлината и слънчевата светлина.
 • Нивата на “хормона на щастието”, серотонина, се повишават. Друг фактор, освен слънцето и топлината, е фактът, че хората са физически по-активни през лятото.
 • Феромоните, влияещи върху сексуалното желание, също са по-активни през лятото.
 • През този сезон окситоцинът и ендорфините се повишават поради физическата активност, слънцето и топлината.
 • Фактът, че продължителността на деня е по-голяма понижава нивата на мелатонин (хормонът регулиращ циклите на сън и бодърстване) и очевидно това също спомага засилването на сексуалното ни желание през лятото.
 • Експертите смятат външната топлина за горивото движещо либидото, тъй като спомага вътрешното затопляне, а това от своя страна засилва желанието.
 • Както подчертава медицинското издание Duodecim в една от публикациите си, тъй като слънчевата светлина влияе върху бдителността и енергията, тя може да повиши сексуалното желание.
  Защо сексуалното ни желание е по-силно през лятото?

Според някои проучвания слънчевата светлина и способността й да образува витамин D в тялото е една от причините за повишаване на сексуалното ни желание през лятото.

Желанието отвътре

Сексуалното желание активира неутрални зони в мозъка, които се изключват след като желанието бъде задоволено. Лимбичната система е отговорна за активирането и подтискането на сексуалното желание. На свой ред лимбичната система е регулирана от хипоталамуса и той действа засилено в дните с най-много слънчеви часове, като през лятото.

Хипоталамусът отговаря и за контролирането на емоциите, сърдечния ритъм и кръвното налягане. Тези части в мозъка контролират емоционалния ефект на ситуациите, в които попадаме и могат да повлияят и на сексуалното ни желание.

То може да се появи спонтанно и неволно породено от външен стимул или обратно – да бъде събудено от въображението и фантазиите ни.

Сексуалното желание при мъжете и жените

Сексуалното желание се контролира от различни фактори при жените и мъжете. Всеки един мъж или жена е уникална личност и затова различни неща могат да ги стимулират. Въпреки това има някои особености на двата пола, които трябва да бъдат взети под внимание.

Сексуалното желание при жените

Сексуалното желание при жените е много по-комплексно и различно при всяка една жена. То е базирано на сложен баланс между вътрешните стимули като фантазиите и външните стимули като докосванията и целувките.

Говоренето и слушането също играят важна роля. Сексуалното желание бива стимулирано от думите и въздишките. Настроението на жената също оказва значително влияние. Стресът и изтощението затрудняват и пречат на сексуалното желание при жените.

Сексуалното желание при мъжете

При мъжете визуалното стимулиране, както и въображението и сексуалните фантазии са с най-голяма тежест. Сексуалното желание при мъжете се проявява обикновено преди самия полов акт. Затова и самият акт започва със силна възбуда при мъжа.

Хората често свързват желанието и ерекцията, като последната е факторът, който държи мъжът до самата еякулация.

Това са част от причините за засилването на сексуалното ни желание през лятото: по-високата температура и по-дългите часове със слънце, влияещи върху синтеза на хормоните и медиаторите, както и по-доброто настроение, които подтикват хората към повече флиртове през този сезон.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Brotto, L. A., & Smith, K. B. (2013). Sexual desire and pleasure. In APA handbook of sexuality and psychology, Vol. 1: Person-based approaches. https://doi.org/10.1037/14193-008
 • O., K., & L., V. (2013). [How does summer affect sexual desire?]. Duodecim; Lääketieteellinen Aikakauskirja129(13), 1375–1378. Retrieved from http://www.embase.com/search/results?subaction=viewrecord&from=export&id=L369646197
 • Tirabassi G, Sudano M, Salvio G, et al. Vitamin D and Male Sexual Function: A Transversal and Longitudinal Study. Int J Endocrinol. 2018;2018:3720813. Published 2018 Jan 8. doi:10.1155/2018/3720813

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.