Ползите за здравето на чая с канела

Чаят с канела е напитка, която може да се приема като допълнение към здравословния начин на живот.
Ползите за здравето на чая с канела
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Чаят с канела е много ароматна и освежаваща напитка. Можете да добавите резен портокал и други съставки, за да подобрите вкуса му и да го направите много по-приятен. Научете за ползите за здравето от чая с канела!

През студените месеци чаят с канела може да се консумира както за затопляне, така и за хидратиране на тялото. Въпреки това, той може да се консумира и поради други причини, винаги в умерени количества.

Извън кулинарния свят, канелата е подправка, която е широко изследвана, поради впечатляващия си състав. Всъщност повечето посочват, че се е оказало особено полезно за регулиране на нивата на кръвната захар в случай на захарен диабет тип 2 и затлъстяване.

Следователно се счита за обещаващ продукт, който, ако бъде проучен по-задълбочено, би могъл да предостави по-подходящи данни за установяване на препоръки относно използването му като помощно лечение. Продължете да четете, за да научите повече за ползите за здравето от чая с канела.

Канела и здраве

Канелата е екзотична подправка, чиято най-забележителна характеристика е нейният аромат. Според данни на испанската фондация за хранене, тя съдържа протеини, желязо, калций, цинк, калий, селен, витамини В6, С, феноли и алдехиди (канелена киселина, цинамат, евгенол и др.).

Приписват й се главно противовъзпалителни, антимикробни, антиоксидантни и антидиабетни свойства.

Ползите от чая с канела.
Канелата има противовъзпалителни свойства, както и много други.

Канела и холестерол

Въпреки че са проведени редица изследвания с цел да се установи дали канелата може да помогне за регулиране на холестерола, получените доказателства все още са недостатъчни, за да се направят категорични заключения и препоръки. Освен това трябва да се има предвид, че въпросните изследвания не са проведени върху хора, а върху мишки.

Проучване, публикувано през 2013 г., заключава, че сортът Cinnamomum cassia може да има хипохолестеролемичен ефект и следователно може да помогне за подобряване на сърдечно-съдовата функция.

Засега не може да се твърди, че чаят с канела може да бъде напитка, способна да помогне за регулиране на холестерола в кръвта. Въпреки това потенциалът му като адювантно лечение все още се проучва.

Канела и кръвна захар

В проучване, публикувано през 2013 г. в The Annals of Family Medicine, беше заключено, че канелата няма значителен ефект върху нивата на гликирания хемоглобин в кръвта. И беше подчертано, че хетерогенността на пробата, използваната доза и продължителността на терапията не предоставят убедителни доказателства. Следователно ще са необходими допълнителни изследвания.

Ползи, свързани с чая с канела

Въпреки липсата на научни доказателства, в популярната сфера на няколко пъти се посочва, че редовната консумация на чай от канела може да бъде положително като помощно лечение при диабет и хиперхолестеролемия. Поради това много пациенти решават да се консултират със своя лекар относно използването на това лекарство.

Чаят от канела също се препоръчва за облекчаване на стомашния дискомфорт, за премахване на газове, стимулиране на апетита и предотвратяване на гадене и повръщане, наред с други проблеми. Тези ползи биха били свързани с факта, че канелата, чрез стимулиране на слюноотделянето, ще помогне за образуването на стомашни сокове, като по този начин ще помогне за правилното протичане на храносмилането.

Противопоказания

Кумаринът е токсично съединение, което може да бъде открито в канелата. В големи концентрации е известно, че причинява увреждане на черния дроб и бъбреците. Ето защо е важно тази подправка да се консумира умерено.

  • По време на бременност е важно да избягвате консумацията на канела. Тъй като тя стимулира притока на кръв и кара матката да се свива.
  • По същия начин, кърмещите майки също трябва да избягват чая с канела, тъй като може да причини алергична свръхчувствителност поради неговите съединения.
  • Когато имате чревни язви, консумацията на чай от канела причинява допълнително дразнене. Най-добре е напълно да избягвате канелата в тези случаи.
  • Канелата може да ускори сърдечната честота. Поради тази причина хората със сърдечни заболявания трябва да избягват чая с канела, тъй като може да ускори сърдечния ритъм и да застраши здравето ви.
  • Свойствата на подправката могат да променят начина, по който други лекарства действат в тялото, генерирайки непредвидими ефекти (взаимодействия). Ето защо е препоръчително да я избягвате по време на лечение с антибиотици.

Чая с канела: ароматна напитка с потенциал

В заключение, въпреки че има много ползи за здравето от чая с канела, е необходимо да изчакате резултатите от научните изследвания, преди да го считате за средство, подходящо за лечение на заболявания.

Най-подходящият начин е да му се насладите като напитка, която може да ни хидратира и стопли през по-студените месеци на годината.

Ако искате да го консумирате като лек, винаги е препоръчително да се консултирате с вашия лекар, преди да го направите. Бихме дали същия съвет, ако искате да го интегрирате като често допълнение към вашата диета.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.