Как да контролираме диабета с канела?

Въпреки че канелата може да бъде много ефективна за контролиране на диабета, ако следвате медицинско лечение, най-добре е да се консултирате с Вашия лекар преди да консумирате канела, в случай че има нежелани реакции.
Как да контролираме диабета с канела?

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Канелата е ароматна подправка, която се добива от вътрешната част на кората на тропическо лаврово дърво. Това е лекарствена и гастрономическа съставка, която от стотици години е част от човешката диета. Днес тя все още се използва за придаване на вкус и специален аромат на храната. В допълнение към това, с канела всъщност е възможно да се контролират както диабет, така и други заболявания.

Всъщност, поради голямото количество хранителни вещества и активни съставки, може да се използва за контрол на нивата на глюкоза в кръвта на пациенти с диабет. Въпреки че са необходими повече научни доказателства, за да се докажат тези ефекти, редовната консумация може да донесе интересни ползи при контрола на това състояние.

Какво е диабет?

Диабет

Диабет тип 1 е хронично заболяване, което се характеризира с натрупване на излишна захар в кръвта. Това е нарушение, което не позволява на тялото ви да използва глюкозата правилно. Глюкозата е вещество, от което се нуждаем, за да поддържаме добро здраве. Въпреки това, тялото често не го обработва правилно. Това е натрупване в кръвта, което води до отрицателно въздействие върху цялото тяло.

Има няколко различни вида диабет в зависимост от това как се развива:

 • Тип 1
 • Тип 2
 • Преддиабетно състояние
 • И накрая, гестационен

Причини за диабета

Диабетът се появява, когато тялото губи способността си да използва инсулина, или когато произвежда твърде малко в панкреаса.

 • Диабет тип 1 няма точна известна причина. Експертите свързват неговото развитие с „хаос” в имунната система и влошаване на клетките, които произвеждат инсулин.
 • Много случаи на диабет тип 2, както и преддиабетното състояние, произхождат от резистентност към инсулин или ниска продукция в тялото.
 • В случая на гестационен диабет, има хормонални фактори, свързани с резистентността към инсулиновите клетки.

Рискови фактори

Някои фактори могат да предизвикат повишен риск от диабет. Най-често срещаните са:

Как да контролирате диабета с канела?

контролирайте диабета с канела успешно

Можете постепенно да контролирате диабета с канела. Въпреки че не е чудолечение, ако я включите в редовната ви диета може да бъде изключително полезно за регулиране на нивото на глюкозата в кръвта Ви.

Проучване, публикувано през 2003 г., доказва това. В проучването са участвали 60 пациенти с диабет тип 2. Всеки един от тях получава между 1-6 грама канела в ежедневната си диета.

 • След 40 дни лечение и изследвания, нивата на глюкозата при пациентите са намалели между 18% и 29%.
 • Плюс това, резултатите също така са установили, че включването на канелата във вашата диета може да намали рисковите фактори, свързани с диабета и сърдечносъдовите проблеми.

Как да контролирам диабета с канела?

чай с канела

Има много видове канела. Въпреки това, за тази конкретна цел, ние препоръчваме Цейлонска канела (Cinnamomum Zeylanicum). Като цяло е важно да следите дневната си доза, тъй като прекомерната консумация на тази подправка може да предизвика странични ефекти.

 • 1/2 до 1 чаена лъжичка канела всеки ден е достатъчна, за да получите необходимите ползи от нея.

Много хора предпочитат да я добавят към напитки и десерти. Това са валидни опции. Въпреки това, ако наистина я ползвате като лекарство, най-добре е да си приготвите чай.

Съставки

 • 1/2 чаена лъжичка канела
 • 1 чаша вода

Начин на приготвяне

 • Първо изсипвате канелата в чаша вряла вода и слагате похлупак
 • След това го оставете да се накисва за 5-10 минути и прецеждате

Как да консумирате?

 • Пийте чай на празен стомах сутрин и го повторете в следобедните часове.

Забележка: Консултирайте се с Вашия лекар, преди да опитате това „лекарство“, ако вече сте на план за лечение поставено от Вашия диабет.

Диабетът е сложно заболяване, което няма лек. Въпреки това, пациентите с диабет могат да водят нормален живот, ако подобрят ежедневните си навици. Възможно е диабета да се контролира с канела, но в същото време трябва да следите диетата си. Въпреки това, за да не изпитвате усложнения, важно е да премахнете рафинираната захар от вашата диета.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, M. M., Khattak, K. N., & Anderson, R. A. (2003). Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People with Type 2 Diabetes. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/diacare.26.12.3215
 • Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, M. M., Khattak, K. N., & Anderson, R. A. (2003). Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People with Type 2 Diabetes. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/diacare.26.12.3215
 • Qin, B., Panickar, K. S., & Anderson, R. A. (2010). Cinnamon: Potential role in the prevention of insulin resistance, metabolic syndrome, and type 2 diabetes. Journal of Diabetes Science and Technology. https://doi.org/10.1177/193229681000400324

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.