Зелен банан за лечение на гастрит и язва

Зелените банани могат да бъдат много ефективно допълнение към конвенционалното лечение на гастрит, тъй като съдържат биофлавоноид, който подпомага заздравяването на тъканите.
Зелен банан за лечение на гастрит и язва
Nelton Abdon Ramos Rojas

Прегледано и одобрено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Зеленият банан, тропически плод с много полезни свойства за здравето, се използва от много хора за лечение на определени заболявания. Сред тях се открояват гастрит и язва на стомаха.

Бананите са богати на нишесте, което ги прави идеални при приготвяне на супи. Поради тази причина са широко използвани в тропиците като вкусна и питателна основна храна.

Предотвратете гастрит и язва благодарение на зеления банан

Практикуващите традиционна медицина използват този плод в продължение на много години като естествено лекарство. По принцип това приложение се основава на факта, че е много ефективно при лечение на симптомите на дискомфорт при гастрит, сред които можем да подчертаем киселините и усещането за подуване.

Как се появява гастритът?

Лечение на гастрит и язва.

Гастритът може да бъде предизвикан от различни причини. Най-често срещаната е в резултат на хранене с богата на наситени мазнини диета и твърде много пикантни подправки.

Това, което се случва, когато имаме гастрит е, че стомашната лигавица, клетките, които покриват вътрешността на стомаха, се възпаляват. Нейната функция е да предпазва този орган от въздействието на стомашните сокове, които са силно киселинни.

Във връзка с това неприятно заболяване на храносмилателната система, няколко проучвания и публикации на признати организации като Испанската федерация по хранене потвърждават силата на зелените банани в естественото лечение на някои стомашни заболявания.

Освен това се подчертава използването им при ефективно лечение на гастрит. По този начин можете да избегнете сериозните увреждания, които това състояние може да причини на тялото с течение на времето. Примери за това могат да бъдат язви и деликатни лезии в тъканите на стомаха или червата.

За тази цел зелените банани могат да се използват пресни, сушени или смлени. Всяка от тези форми на консумация е еднакво ефективна, според специалисти по конвенционална медицина и алтернативни или допълващи терапии.

Може да се интересувате от: Пет чая спомагащи лечението на гастрита

Лечение на гастрит и язва със зелени банани

Зелените банани съдържат мощна съставка, която може да стимулира заздравяването на стомашната лигавица, която представлява тъканите, покриващи стомаха.

Група изследователи от Обединеното кралство публикува статия, в която обясняват усилията си да идентифицират активните съставки, съдържащи се в зелените банани помагащи в борбата с язвите; това вещество е идентифицирано като левкоцианидин, биофлавоноид.

гастрит.

За да докажат благоприятните ефекти при естественото лечение срещу гастрит и физическите увреждания, които това състояние може да причини, те си поставят задачата да сравнят резултатите от смлян зелен банан и левкоцианидин, изолирани и синтезирани в лаборатория.

Резултатът показва, че двете вещества ни предпазват много ефективно от язви и ерозия на стомашните и чревните тъкани.

В допълнение към това, в публикация в Indian Journal of Pharmacology, двама изследователи публикуват доклад, върху който са работили повече от тридесет години. В това изследване са открити лечебните свойства на зелените банани.

Тези учени стигат до заключението, че зеленият банан е много ефективно и мощно средство за облекчаване на пептична язва, когато е под формата на прах. Това е възможно чрез прост процес, при който плодовете се нарязват на много тънки филийки и се сушат и след това преминават през мелница.

Други ползи от зеления банан

Освен обсъжданите досега, можем да добавим следните предимства от редовното консумиране на зелен банан.

  • Помага ви да отслабнете: Това е така, защото устойчивото нишесте съдържа половината от калориите от конвенционалните въглехидрати. Освен това осигурява и фибри.
  • Намалява лошия холестерол и повишава добрия.
  • Предотвратява диабет: Това се дължи на факта, че регулира нивата на кръвната захар.
  • Осигурява енергия и помага за изгарянето на мазнините.

Както виждаме, зелените банани са само още една от стотиците здравословни храни в природата. С тях можем да предотвратим появата на редица болести по естествен път. Освен това, ако вече страдаме от някое от тези заболявания, тези продукти могат да бъдат много полезни за подобряване на симптомите или за справяне с проблема.

Накратко, винаги помнете, че никога не трябва да спирате да приемате лекарствата, предписани от вашия лекар. Разбира се, можем да използваме естествени средства и това е силно препоръчително, но никога не трябва да замества това, което е предписано от вашия здравен специалист.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Nadumane, V.K; Timsina, B. Anti-cancer potential of banana flower extract: An in vitro study. Bangladesh Journal of Pharmacology, 2014.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.