Научете за ползите от канелата-афродизиак и много повече

Може да се консумира или да се прилага локално за различни приложения, но не трябва да се използва от жени в напреднала бременност
Научете за ползите от канелата-афродизиак и много повече

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Чували ли сте за ползите от канелата? Лечебните свойства на подправката са били признати от древни времена.

Канелата се добива от вътрешната част на кората на дървото канела. Това дърво расте в южна Индия, въпреки че се отглежда и в Мианмар, Шри Ланка и Южна Америка.

В днешно време канелата се отглежда в няколко части на света от началото на 18 век.

В допълнение към лечебните свойства канелата също е афродизиак. Признава се за увеличаване на либидото и противодействие на еректилната дисфункция.

Научете повече в тази статия!

Ползите от канелата – лечебни свойства

Тази подправка предлага лечебни ползи както при консумация, така и при локално приложение.

 • Преди всичко се грижи добре за храносмилателния процес. Помага при контролирането на газовете, повръщане или трудно храносмилане.
 • Канелата се използва за лечение на раздразнено дебело черво.
 • Плюс това намалява нивата на холестерола и кръвната захар, така че може да бъде от полза за пациенти с диабет тип 2.
 • Поради силата си като отхрачващо средство, тя спомага за подобряване на дихателната система. Препоръчва се за заболявания като бронхит, кашлица и настинка.
 • Освен това нейните противовъзпалителни свойства облекчават главоболието и мускулните болки.
 • По природа канелата е загряваща и пикантна. Това стимулира кръвообращението.
 • Препоръчва се също и за лечение на артериални заболявания. Хората, които страдат от проблеми с коагулацията обаче, не трябва да я консумират.
 • За жените тя помага при регулиране на менструалния цикъл и облекчаване на менструалните болки. Плюс това, тя се използва и при лечение на вагинални инфекции.
 • Нейните лечебни свойства се простират до лечения на язви в устата и лош дъх.
 • И накрая, тя е полезна и за лечение на гъбични инфекции по краката и ноктите, дължащи се на нейните антисептични свойства.

Канелата като афродизиак

ползите от канелата като афродизиак

Канелата е естествен стимулант. Това е от полза за мозъчните функции като паметта. Нейните стимулиращи способности обаче се простират и до областта на сексуалността.

Чрез своя аромат тя увеличава либидото както при мъжете, така и при жените. Използването на ароматни свещи или масло от канела и мед увеличава сексуалното желание на двойките.

За мъжете, редовното пиене на чай от канела увеличава нивата на тестостерон. Поради способността си да стимулира притока на кръв, тя дори насърчава ерекцията. Чрез изпомпване на по-големи количества кръв ги удължава. По този начин, това е добро средство за лека еректилна дисфункция.

Чаят от канела действа като превантивно лечение на еректилната дисфункция. В случаи на импотентност се препоръчва да се пие 3 пъти на ден. В тези случаи обаче най-добре е да посетите специалист.

Плюс това канелата също действа за подпомагане на релаксацията. В някои случаи стресът засяга сексуалното желание.

Отварите от канела подобряват настроението, намаляват умората и активират тялото. По този начин се насърчава сексуалността.

Как да приложите ползите от канелата

 • Чаена лъжичка канела в един литър вода помага срещу подуване на стомаха. Тя намалява газовете и подуването.
 • Чаят, приготвен с канела, регулира менструалния цикъл и облекчава болката.
 • Ако страдате от храносмилателни проблеми, трябва да поръсите една четвърт чаена лъжичка канела върху вашата храна. Също така помага за предотвратяване на киселини и гадене.
 • Тъй като това е стимулант, пиенето на чай от канела увеличава апетита ви. Това също помага за контролиране на болките от настинка.
 • В случай на бронхит или респираторни проблеми, правете гаргари с отвара от канела и мед. Също така се смесва добре с лимон.

Рискове при консумирането на канела

ползите от канелата за храносмилателната система

Подобно на всичко в прекомерни дози, злоупотребата с канела може да доведе до нежелани реакции.

Мощен антикоагулант

Както вече споменахме, консумирането на канела е противопоказано за хора с проблеми с коагулацията или които са склонни към кървене.

Също така не се препоръчва преди операция.

Противопоказна по време на бременност

по време на бременност няма как да се насладите на ползите от канелата

Употребата на канела трябва да се избягва от бременни жени, особено в последната фаза на бременността.

Канелата има еменгегографски свойства, така че консумирането й може да предизвика спонтанен аборт.

Увеличава сърдечния ритъм

В допълнение, този ефект може да бъде вреден за хората, страдащи от хипертония. Същото важи и за пациенти с аритмия или честа тахикардия.

Дразнене на кожата

ползите от канелата за красотата

По отношение на локално приложение, използването й върху кожата прекомерно или в големи количества може да причини алергии.

Контрапродуктивна срещу чревни заболявания

Ползите от канелата се простират и до храносмилателната система. Важно е обаче да се избягва консумацията й в излишък.

Приемът на големи количества може да причини дразнене на червата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Gruenwald, J., Freder, J., & Armbruester, N. (2010). Cinnamon and health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408390902773052
 • Mang, B., Wolters, M., Schmitt, B., Kelb, K., Lichtinghagen, R., Stichtenoth, D. O., & Hahn, A. (2006). Effects of a cinnamon extract on plasma glucose, HbA1c, and serum lipids in diabetes mellitus type 2. European Journal of Clinical Investigation. https://doi.org/10.1111/j.1365-2362.2006.01629.x
 • Rao, P. V., & Gan, S. H. (2014). Cinnamon: A multifaceted medicinal plant. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2014/642942

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.