9-те основни символа на Фън Шуй и тяхното значение

Някои от основните символи на фън шуй са котката на късмета, жеравът, волът и божурите. Разберете защо!
9-те основни символа на Фън Шуй и тяхното значение

Последна актуализация: 01 април, 2024

Ако се интересувате от Фън Шуй, тогава ще трябва да прочетете тази статия. Тук ще разгледаме най-популярните символи в традицията на Фън Шуй. Те са предназначени, според тази философия, да привлекат добра енергия във вашия дом, така че всичко в живота ви да протича по най-добрия начин.

Вярата зад Фън Шуй е да балансира енергиите, за да осигури хармония, просперитет, късмет и мъдрост, чрез различни действия, които включват използването на неговите символи. Прочетете, за да разберете какви са те!

Това са основните символи на Фън Шуй

Както е обяснено от Дейвид Даниел Кенеди, в книгата му Фън Шуй за манекени, има две думи, които трябва да се разберат:

  • Първото е фън, което означава “вятър”.
  • Второто е шуй, което означава “вода”.

И двата елемента циркулират през земята и задоволяват жизнените нужди на човешките същества. Те имат, според тази философия, една и съща същност: чи или жизнената сила.

По този начин всеки от символите, използвани във фън шуй, има значение и причина за съществуване, които биха стимулирали тази жизнена сила. Освен това, в зависимост от това какво се очаква или желае, те трябва да бъдат поставени на определени места и в определени позиции, за да се засили предполагаемият им ефект.

И така, нека разгледаме по-отблизо някои от тези символи, какво представляват и как да ги използваме.

1. Жабата на парите

Жабата на парите
Най-добре е да поставите жабата на парите на входната врата на къщата, офиса или бизнеса.

Както подсказва името й, жабата на парите е пряко свързана с богатството и просперитета в икономически смисъл. Според принципите на Фън Шуй, този елемент представлява природата и луната и привлича богатство и късмет в дома или бизнеса, където го имате.

Фигурата е много специфична. Състои се от жаба само с три крака, които лежат върху основа, пълна с монети, които символизират потока от богатство.

Къде трябва да я поставите? Важно е да я поставите на входната врата на къщата, офиса или бизнеса.

Що се отнася до позицията, трябва да се каже, че ще зависи от това какво искате. Ако искате професионален успех, ориентирайте жабата на север, но ако искате да активирате икономиката, тогава я поставете на югоизток.

2. Символи на Фън Шуй: Котката на щастието

Котката на късмета
Вдигнатият нокът на късметлийската котка символизира явен призив за пари.

Щастливата котка или maneki-neko е друг от основните символи на Фън Шуй, който е свързан с просперитет, богатство и пари. Ето защо много често ще я  намерите на главния вход на компаниите или близо до касата.

Вдигнатата лапа символизира явен призив за пари, докато котката плаши злите духове, които биха застрашили успеха, благодарение на способността си да вижда през нощта.

Когато този символ е поставен във вашия дом, най-добре е да се уверите, че повдигнатата му лапа е обърната на югоизток, за да извика богатство и да защити дома от болести.

Смятаме, че може да ви хареса да прочетете и тази статия: Фън шуй и ароматерапия за балансиране на енергията на вашия дом

3. Жеравът

Основни символи на Фън Шуй: жеравът
Жеравите се считат за птиците на късмета във Фън Шуй и са символ на благородство и дълголетие.

Като цяло птиците се считат за късмет в китайската култура. Жеравите се считат за птиците на късмета във Фън Шуй и са символ на благородство и дълголетие, любов и лоялност, щастие и здраве.

Можете да бъде под формата на картина или порцелан, в идеалния случай бял. Освен това не забравяйте да го поставите в южната част на къщата. Това е начинът да привлечете мъдростта и щастието.

4. Символи на Фън Шуй: Слонове

Слонове.
Слоновете символизират късмет, мъдрост и разум.

Друг от основните символи на Фън Шуй са слоновете, животни, които се смятат за мъдри, силни и проспериращи. Те символизират късмет и разум, затова фигурата им трябва да бъде поставена на високо място в дома. Обичайно е да ги видите в нещо като олтар, над камината.

Освен това има още един елемент, който се откроява при слоновете, които се използват в дома, където се практикува тази философия, и е, че те трябва да имат хобот, насочен нагоре, защото именно те носят късмет. Също така е необходимо животното да гледа към вратата, за да позволи на добрите енергии да влязат и да излязат отрицателните.

5. Кратуната wu-lou

Кратунки - Фън Шуй
Смята се, че този амулет предпазва от болести и смърт, злополуки и нещастия.

Във Фъншуй wu-lou (тиквата) е свещен символ, който е свързан с доброто здраве. Той е издълбан и в Китай се използва и за съхранение на храна и лекарства, тъй като е оформен като бутилка.

Кратуната трябва да се справи с негативната енергия, която в дома се представя като болест и лош късмет. С други думи, смята се, че амулетът предпазва от болести и смърт, злополуки и нещастия. За да се постигне това, той се използва по различни начини:

  • Кратуната се окачва в къщата или на работа.
  • Носи се като гривна.
  • Носи се и като висулка.

6. Символи на Фън Шуй: Божури

Основни символи на фън шуй: божури.
Божурите имат много духовна символика, свързана с изобилие, богатство, късмет и просперитет.

Божурите са красиви цветя и са високо ценени във Фън Шуй. Те имат много духовно значение, свързано с изобилие, богатство, късмет и просперитет. Те са икона на щастие, любов и женственост.

За да се възползвате от техния потенциал, трябва да изберете най-красивите цветя, до които имате достъп, да ги разпределите в няколко букета и да ги поставите във всеки от ъглите на къщата, във ваза.

Така ще привлечете любовта и тя ще пристигне за кратко време. Важен съвет: никога не ги оставяйте да увехнат.

7. Волът

Волът - Фън Шуй
Волът е животно, което се характеризира с това, че е много трудолюбиво, така че е силно почитано за привличане на семеен просперитет.

Във фън шуй волът има значение, свързано със сила, успех и изобилие, особено за бизнеса. Това е животно, което се характеризира с това, че е много трудолюбиво, така че е много почитано за привличане на семеен просперитет.

Необходимо е да го поставите в югоизточния ъгъл на къщата или бизнеса. По същия начин това е амулет, който се препоръчва да се подарява на младоженци, наскоро завършили студенти или колеги.

8. Рибата кои

Риба кои е символ на просперитета.
Рибата Кои се свързва с късмет и просперитет.

Друг от основните символи на фън шуй е рибата кои, която се свързва с късмет и просперитет.

Тези, които практикуват тази философия, могат да имат аквариум с девет или повече риби в домовете си, стига да е кратно на девет. Освен това е важно поне една от рибите да е черна.

Ако сте от хората, които не харесват аквариуми, можете да включите този символ чрез изображение. За да привлечете любов и изобилие, предпочитайте портрет на две риби заедно.

Харесва ли ви тази статия? Може също да прочетете и: 10 обекта, които привличат лоша енергия според Фън Шуй

9. Лин чи

Лн Чи - Фън Шуй.
Лин чи е фигура, която има глава на дракон, тяло на кон и люспеста кожа на шаран.

Лин чи е един от основните и най-мощни символи на фън шуй. Това е фигура, която има глава на дракон, тяло на кон и люспестата кожа на шаран.

Смята се, че привлича защитна енергия, добро здраве и просперитет. Твърди се, че е много лоялен и ще защитава дома от всякаква негативна енергия и зли духове.

Трябва да се постави в хола, офиса или колата. Също така е страхотна идея да го подарите за откриването на нов дом или бизнес.

Кой от тези основни фън шуй символи ви харесва най-много?

Фън шуй  има много повече символи, но ви показахме някои от основните и най-важни в тази статия.

Ако навлизате в тази ориенталска философия, вече знаете малко повече за предметите и фигурите, които можете да поставите във вашия дом, офис или бизнес, за да подобрите чи пространството и да привлечете най-доброто в живота си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.