Здравословни навици за незабавно повишаване на енергийните ви нива

Тайната на високите нива на енергия се крие в поддържането на здравословни навици, които допринасят за благосъстоянието. Кафето е още едно удоволствие в списъка.
Здравословни навици за незабавно повишаване на енергийните ви нива
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 19 юни, 2023

Противно на общоприетото схващане, не е нужно да пиете чаша след чаша кафе рано сутрин за увеличаване на енергийните ви нива през целия ден. Всъщност чрез извършване на няколко много прости действия е възможно да останете в добра кондиция. Знаете ли кои са те? Научете повече по-долу!

Понякога не знаете защо, но някак си се събуждате и усещате, че ви липсва онова „гориво“, за да преминете без проблеми деня и разбира се, да изпълняте всичките си дейности. Опитвате едно вкусно кафе, но истината е, че се събуждате много по-малко, отколкото сте очаквали… След това се чудите какво можете да направите. Да изпия още една чаша кафе? Не е задължително! Ключът е във вашите навици.

Как да се увеличат енергийните ви нива

Ежедневната рутина може да измори тялото ви и ако добавим лошо хранене или сън, тогава е напълно нормално да нямате достатъчно енергия, за да посрещнете деня. Поради тази причина споделяме с вас следния съвет, за да се чувствате енергични през целия ден. Започнете още днес!

1. Осигурете си добър сън

Сън за бързо повишаване на енергийните ви нива

Може да изглежда очевидно, но е важно да запомните тази първа препоръка. Добрият нощен сън върви ръка за ръка с повече енергия през деня.

Няма нищо общо с това колко дълго спите (въпреки че 8 часа би било идеално), а с качеството на съня. Опитайте се да се настаните удобно в леглото, с достатъчно завивки и възможно най-малко светлина. Също така трябва да избягвате телевизора и телефона си за около час преди лягане.

2. Спортуването повишава енергийните ви нива

Може да звучи напълно противоречиво да правите физическа активност преди 10 сутринта, това е много по-добре за вас, отколкото да я правите следобед или вечер. Това е така, защото упражненията освобождават ендорфини, които подобряват настроението ви и ви подготвят за остатъка от деня.

Не е необходимо да имате работа, която ви позволява да започнете по-късно през деня, бихте могли поне да изведете кучето на разходка 15 минути след като се събудите. Ще трябва да настроите алармата малко по-рано, но ще си заслужава.

Другият вариант, ако не обичате да ставате рано, е да раздвижите тялото си по не толкова „формален“ начин. Например, отидете на работа с колело, използвайте стълбите вместо асансьора или паркирайте колата си по-далеч от работа, така че да трябва да вървите малко повече (и да се върнете пеша).

3. Медитирайте

Може би упражненията не са за вас (въпреки че са чудесни за вашето здраве) и искате по-спокойни занимания, но все пак да имате повече енергия през целия ден. В този случай ви препоръчваме да посветите 10 минути на медитация.

Не е необходимо да сте тибетски монах или експерт по медитация. Просто трябва да застанете в поза лотос (с кръстосани крака и изправен гръб), да затворите очи и да се съсредоточите върху дишането си.

Оставете настрана всякакви мисли за работа, пари, взаимоотношения или други домашни проблеми. Концентрирайте се върху тялото си и нищо повече.

5. Пуснете естествената светлина в дома си

Жена, която гледа през прозореца.

Най-добрият начин да уведомите ума си, че е време да станете, е с естествена светлина. Затова не пропускайте възможността да оставите източник на светлина на една ръка разстояние.

Мозъкът започва да се активира, когато завесите се дръпнат, след като будилникът спре. По същия начин настроението ви се подобрява.

5. Закусете правилно за увеличаване на енергийните ви нива

Важно е да не отлагате или пропускате това хранене, защото по дефиниция то ви осигурява всички хранителни вещества, от които се нуждаете, за да започнете деня.

Наистина често срещано явление е хората, които бързат да напуснат къщата, просто да изпият едно кафе по пътя, но това не е достатъчно. Станете 10 минути по-рано и си пригответе пълноценна закуска, включваща плодове, зърнени храни и млечни продукти.

Закуски, които съдържат въглехидрати и фибри са по-добри за набавянето на енергия през целия ден. Пример: купичка гръцко кисело мляко с овесени ядки, филийка пълнозърнест хляб със сирене и банан.

6. Правилната стойка и високите нива на енергия вървят ръка за ръка

Можете също така да промените някои навици, след като стигнете до работа, за да се почувствате по-енергични или да се събудите, без да имате нужда от две чаши кафе.

Първото нещо, което препоръчваме, е да се опитате да поставите бюрото си близо до прозорец, където влиза естествена светлина. Това ще ви помогне да поддържате мозъка си активен.

Друга препоръка е да заемете правилна поза, не само за да избегнете възли и болки, но и за да не “спите” пред екрана. За целта рамото ви трябва да е възможно най-изправено, раменете далеч от ушите, а вратът – без напрежение.

7. Движете се

Жена с високи енергийни нива
Разтягането преди джогинг трябва да се прави на закрито през зимата.

Избягвайте сковаността от прекарване на часове в една и съща поза. Ставайте от стола си за пет минути на всеки час и се разхождайте из офиса.

Ще имате повече енергия, когато се движите и активирате кръвообращението си.

8. Музика

Понякога нищо не може да ви събуди, дори ако опитате различни техники. И така, какво ще кажете за пускане на весела музика? Слушайте я сами или я споделете на работа или в домашния си офис.

Приятните мелодии активират мозъка и ви позволяват да увеличите концентрацията и фокуса. Те също така намаляват стреса и напрежението и правят живота много по-забавен!

Какво чакате, за да приложите тези съвети на практика сега, когато ги знаете? Отидете и се възползвайте от всичко това!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Pilcher, J. J., Ginter, D. R., & Sadowsky, B. (1997). Sleep quality versus sleep quantity: Relationships between sleep and measures of health, well-being and sleepiness in college students. Journal of Psychosomatic Research. https://doi.org/10.1016/S0022-3999(97)00004-4
  • Seo, D. Y., Lee, S., Kim, N., Ko, K. S., Rhee, B. D., Park, B. J., & Han, J. (2013). Morning and evening exercise. Integrative Medicine Research. https://doi.org/10.1016/j.imr.2013.10.003
  • Karageorghis, C. I., & Priest, D. L. (2012). Music in the exercise domain: a review and synthesis (Part II). International Review of Sport and Exercise Psychology. https://doi.org/10.1080/1750984X.2011.631027
  • Thoma, M. V., La Marca, R., Brönnimann, R., Finkel, L., Ehlert, U., & Nater, U. M. (2013). The Effect of Music on the Human Stress Response. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0070156
  • Lykins, E. L. B., & Baer, R. A. (2009). Psychological Functioning in a Sample of Long-Term Practitioners of Mindfulness Meditation. Journal of Cognitive Psychotherapy. https://doi.org/10.1016/j.ijrefrig.2013.09.027

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.