Разликата между правенето на любов и секса

Правенето на секс не е синоним на правене на любов. За да се грижим добре за емоционалното си здраве, е важно да знаем разликата между правене на любов и секс.
Разликата между правенето на любов и секса
Bernardo Peña

Прегледано и одобрено от психолог Bernardo Peña.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Правенето на любов и секса не са синоними, ето защо хората могат да правят секс, без да поддържат стабилна връзка. От своя страна има и такива, които извличат удоволствие от сексуалния акт именно защото са влюбени.

Сексуалните отношения не винаги имат едни и същи мотиви. Поради тази причина е важно да сте наясно какво искате да правите и с кого.

Линията може да изглежда ясна, но в същото време често много лесно се размива. Поради тази причина, дори когато се опитваме интуитивно да разберем отговора, често се питаме: каква е разликата между правенето на любов и секса?

Каква е разликата между правенето на любов и секса?

Мнения и дебати по темата изобилстват, а истината е, че няма „универсална истина“, която да се прилага за всички случаи. Следователно отговорът може да варира в зависимост от лицето и обстоятелствата.

Вярно е обаче, че има някои общи теми. Които всички сме обмисляли, чували, обсъждали или дори споделяли от време на време. Нека ги разгледаме по-отблизо.

Правене на любов
Правенето на любов предполага повече от това да правите секс. Защото зад това стои връзка, която кара човек да иска да бъде интимен с конкретен човек.

Най-общо казано, можем да кажем, че правенето на любов отговаря на желанието да бъдеш интимен с човека, който вдъхновява привличането, отвъд физическия акт. Поради тази причина сме склонни да го свързваме със специален, смислен и трансцедентален акт.

От своя страна разбираме, че сексът отговаря повече на инстинкт, физическа потребност, която не изисква точно изразяване на привързаност или интерес да се продължи по-далеч с другия човек. Накратко, склонни сме да вярваме, че да правиш секс не е същото като да правиш любов.

Един човек може да бъде с друг човек, мислейки, че той или тя прави любов. Докато другият смята, че прави секс. Една единствена дума има решаващо влияние: чувства.

Правенето на любов предполага повече от просто да правите секс, защото зад този акт има чувство, връзка или отношения, които карат човек да иска да бъде интимен с конкретен човек. Това означава, че са включени аспекти извън физическото желание. От друга страна, за да правите секс, трябва да бъде задоволено само физическото желание.

Важни елементи за разграничаване на правенето на любов от правенето на секс

Има някои ключови елементи, които хвърлят светлина върху това как да разграничим кога сексуалните отношения се основават на чувства. И кога са просто въпрос на доставяне на удоволствие на тялото. Разбира се, това не са абсолютни истини, а по-скоро общи аспекти, които си струва да се имат предвид.

1. Разликите между правенето и любов и секса – използваният език

Когато правите любов, може да има повече чувственост, защото има повече любовна игра, привързаност и взаимни ласки. Деликатността на жестовете и думите играе важна роля преди проникването.

От друга страна, когато правите секс, вие реагирате само на докосването, на възбудата, която се генерира, и на желанието да почувствате удоволствие. Няма непременно привързаност или ритуал около сексуалната среща.

2. Взаимно удоволствие и удовлетворение

Има ли разлики между правенето на любов и секса?
Когато правите секс, това, което се търси на първо място, е самоудовлетворението, независимо от това колко доволен се чувства другият или какви са неговите желания и очаквания.

Когато правите любов, може да мислите много за постигането на взаимно удоволствие и как да удовлетворите партньора си и колко много го обичате, наред с други свързани въпроси. Това означава, че вашето желание не спира мислите, емоциите и чувствата към този човек.

От друга страна, когато се прави секс, това, което се търси на първо място, е самоудовлетворението, независимо от това колко доволен се чувства другият или какви са неговите желания и очаквания за настоящето или бъдещето.

3. Разликите между правенето на любов и секса – отделеното време

Когато правите любов, инвестирате време в съблазняването и галенето на другия човек, за да се почувства обичан и желан. Прекарвате време с този човек, след като сте достигнали оргазъм.

Въпреки това, когато просто искате да правите секс, всяко време или обстоятелства са достатъчно добри и всичко завършва с оргазъм.

Тук обаче е важно да се отбележи, че има хора, които правят секс и все още водят разговор след това, но обикновено става въпрос за някаква обща тема. От друга страна, хората, които правят любов и водят разговор след това, често говорят за чувствата и връзката си.

4. Вашите очаквания

Правене на любов
Хората, които правят любов, често се стремят да продължат пътя си заедно и да се радват на по-силна емоционална близост.

Двойките, които правят любов, споделят очаквания, мечти и планове за бъдещето. Те се стремят да продължат заедно пътя си и могат да обменят мнения в леглото по всяка тема, не само за чувствата си.

За разлика от тях, тези, които правят секс, често нямат и не търсят никакъв ангажимент освен да се съблекат, да се задоволят и да се облекат отново. За да продължат живота си, без да са обвързани с какъвто и да е план, различен от техния собствен.

Значението на разграничаването между правенето на любов и секса

По-добре ли е да правим любов или да правим секс?

Е, всичко зависи от това, което търсите! Важно е да се разграничат и двете концепции в една връзка, защото това предотвратява объркването и нараняването. Така или иначе, трябва да сте наясно със следните точки:

  • Понякога единият има по-силни чувства, докато другият търси само задоволяване на тялото, без да придава по-дълбок смисъл на постъпката.
  • Няма начин, по-добър или по-лош, между правенето на секс и правенето на любов, тъй като всичко варира в зависимост от участващите хора и желанията им.
  • Ключът винаги е двамата да са съгласни с това, което правят.
  • Всеки човек трябва да е наясно с това, което прави, защото интимността е важна част от живота.
  • Дали искате да се ангажирате или не, когато става въпрос за интимна среща, решението трябва да бъде осъзнато и уважавано и от двамата партньори.

Ако не е ясно каква е целта на акта, някой може да се влюби, без да подозира, че не става въпрос за нищо друго освен оргазъм. За да се грижим добре за емоционалното си здраве, важно е да знаем разликата между правене на любов и секс.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.