Бамбук на щастието: Характеристики и грижи

Бамбукът на щастието е растение, което вече е заслужило своето място сред фаворитите за декориране на интериорни пространства. Носи свежест, много зеленина и добра енергия.
Бамбук на щастието: Характеристики и грижи

Написано от Maria Jimena Freytes

Последна актуализация: 11 март, 2023

Въпросният бамбук на щастието е растение, което е много лесно за отглеждане, важно е да следвате някои съвети, за да го поддържате в добро състояние. Каним ви да научите всичко за това прекрасно и уникално растение.

Бамбук на щастието: основни характеристики

Известен също като бамбук на щастието, научното му име е Dracaena sanderiana. Произходът му е от райони с топъл субтропичен климат. Това е стайно растение, което предпочита място, където получава умерена естествена светлина.

Предлага се под формата на стъбла и е станал популярен сред бамбука, въпреки че всъщност е издънка на Dracaena sanderiana и не е свързан с него. Това, по което си приличат е, че и двете растат на слоеве и можете да откриете прави или спираловидни стъбла с различни размери.

Що се отнася до структурата му, той се състои от права пръчка, от която излизат издънки и от която се развиват корените му.

Грижа за бамбук на щастието

Много е лесно да се грижите за едно от тези растения, но е важно да имате предвид въпросите за местоположението и поливането. Първото нещо, което трябва да знаете е, че това е изключително стайно растение и че се нуждае от средна естествена светлина, но не и пряка слънчева светлина.

Що се отнася до температурите, които му подхождат, то се чувства оптимално между 18°C и 24°C. Ако температурата се понижи или повиши малко повече, растението страда. Най-добре е да поддържате температурата между 18°C и 24°C.

Що се отнася до поливането, важно е да придобиете навик, за да сте сигурни, че растението расте здравословно. В случай, че го държите във вода, трябва да я сменяте веднъж седмично през зимата и на всеки 2 седмици през лятото. В същото време трябва да пръскате листата два пъти седмично, за да сте сигурни, че листата са почистени от прах.

От друга страна, ако искате да го отглеждате в земята, трябва да го полеете, когато забележите, че субстратът е загубил влага. В някои случаи можете да добавите няколко капки тор веднъж месечно, за да му помогнете да расте.

Какво трябва да имате предвид при избора на екземпляр от този вид ? Проверете дали стволът е наситено зелен и няма жълтеникав оттенък. Корените трябва да са доста леки, а издънките зелени, изобилни и със специален блясък.

Пръскане с вода на бамбука на щастието.
Пръскането е оптимална техника за поливане на бамбука на щастието .

Как да размножите този бамбук на щастието?

В случай, че искате да го размножите, просто изберете резник с листа и го поставете в съд с филтрирана вода. След няколко седмици трябва да забележите появата на нови корени.

Междувременно водата трябва да се сменя редовно. Когато забележите, че е набрало сила, можете да го поставите до останалите стъбла.

Спирала от бамбука на щастието

Това растение може да расте под формата на права или извита пръчка. За последното тайната се крие в това растението да бъде изложено само от една посока на светлината, така че да е насочена право към него.

Ще ви трябва кутия с изрез. Покрийте растението с кутията, така че светлината да влиза само през разреза, който сте направили.

Когато забележите, че се е образувала извивката, тогава трябва да обърнете растението с около 2 см. То ще продължи да расте по-забележимо.

Повторете тази процедура за всяка нова извивка. Просто ще ви трябва много търпение, тъй като може да отнеме малко повече от година, за да постигнете образуването на спиралата.

Признаци, че вашият бамбук на щастието има проблеми

Както при всяко растение, често се срещат някои здравословни проблеми. В този смисъл, ако забележите, че листата са пожълтели, трябва незабавно да ги премахнете. Може би е изложено на твърде много светлина или качеството на водата не е добро, затова препоръчваме поливане с дестилирана вода и добавяне на малко тор за подхранване с минерали и хранителни вещества.

От друга страна, ако ръбовете на листата станат кафяви, значи използвате твърде много тор или водата не се филтрира добре. Освен това, ако стеблото омекне или покафенее, отрежете го и сменете съда.

Dracaena sanderiana.
Dracaena sanderiana.

Растението “Фън Шуй” par excellence

След като обяснихме неговите характеристики и специални грижи, ще се съсредоточим върху енергията, предавана от това красиво и просто растение. Твърди се, че привлича просперитет, късмет, богатство и добро настроение.

От друга страна Фън Шуй го приема като символ на късмета и като активатор на битовата енергия. В този смисъл бамбукът на щастието би увеличил положителната енергия или чи в пространството, където е поставен. Може би не би било лоша идея да занесете едно от тези растения в офиса, ако трудовите конфликти са ежедневие.

Не забравяйте, че философията на Фън Шуй определя място за всеки елемент от околната среда. При това растение мястото му е източният ъгъл на стаята, за да носи здраве и успех в професионалната сфера.

Сега, защо тази философия го приема като растение от изключителна важност? Защото в него можем да открием 5-те елемента на природата:

 • Дърво: в самото растение.
 • Земя: в камъни, които се поставят около нея за декорация.
 • Метал: намира се в контейнера или просто като добавите монета към водата.
 • Вода: начинът да го отглеждате.
 • Огън: изразен е с червена панделка в растението.

И накрая, броят на бамбуковите стъбла също има значение в аспекти на живота. Например, един стрък представлява прост живот; две, двоен късмет; три стръка, щастие и дълголетие. И така, списъкът продължава, докато достигне 10 стръка, представляващи съвършенството.

21 стръка предвещават мощни благословии.

Украсете вашите пространства с това растение

Това растение е отличен спътник на закрито, който освен че украсява, носи добра енергия. Казват, че ако го получите като подарък ще ви донесе късмет, но ако не го получите, можете да си го подарите и да го поставите там, където смятате, че имате най-голяма нужда.

Тъй като това е растение, което е много лесно за отглеждане, не е необходимо да сте специалист, за да защитите и отгледате свой собствен бамбук на щастието. Горе главата!

Б


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Miguez Tapia, J. A. (2011). Propagación vegetativa del bambu ornamental (Dracaena sanderaina) mediante fitohormona(Bachelor’s thesis, Quevedo: UTEQ).
 • Berraquero, B. O. (2017). FACULTAD DE FARMACIA (Doctoral dissertation, UNIVERSIDAD COMPLUTENSE).
 • Daquinta, M., Rodríguez, D. P., Torrijo, F. S., & Más, Y. L. (2010). Propagación in vitro de bambú chino (Dracaena sanderiana L.). Ciencia y Tecnología3(1), 7-13.
 • Vizcarra Arce, V. J. (2021). Evaluación de eficiencia en la reducción del hierro, manganeso y sulfatos contenidos en una muestra de aguas ácidas, tratada mediante un humedal de flujo sub superficial horizontal con la especie Dracaena sanderiana como componente vegetativo.
 • Gradaille, M. D., Rodríguez, D. P., Más, Y. L., & Torrijo, F. S. (2010). PROPAGACIÓN IN VITRO DE BAMBÚ CHINO. Ciencia y Tecnología (1390-4051)3(1).
 • Koppel, M. (2006). Guía completa de feng shui(Vol. 199). Edaf.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.