10 решения за съхранение в малки стаи

От закачалки за дрехи и рафтове до стоящи огледала, разберете как да се възползвате максимално от пространството в малки стаи в тази статия.
10 решения за съхранение в малки стаи

Последна актуализация: 16 октомври, 2023

Днешните имоти имат уютни пространства въпреки размера си. В тези малки стаи могат да бъдат подредени всекидневна, кухня и баня. Ето защо все повече хора търсят решения за съхранение в малки помещения.

Има много различни мерки, които можете да предприемете, от функционални мебели (като някои легла, които имат място за съхранение) до минималистичен начин на живот. В тази статия ще разгледаме някои идеи за съхранение в малки стаи.

Важно е да се възползвате максимално от всеки сантиметър от стаята, без да я претоварвате. Не трябва да забравяме, че спалните са нашето място за почивка. Въпреки че може да е трудно да се съхранява и да има място за всяка лична вещ, това е необходимо, ако искаме да си почиваме пълноценно.

1. Идеи за съхранение в малки стаи – използвайте закачалка за дрехите, които не се побират в гардероба ви

Изправени пред липсата на място за съхранение в килера, закачалката е идеална. Това е практично решение, което ще ви помогне да поддържате формата на дрехите, които са склонни да се мачкат лесно, и дори може да се използва за организиране на това, което ще носите през седмицата.

Една добре организирана поставка може да бъде част от декорацията. Просто трябва да използвате въображението си и да си поиграете с някои аксесоари и допълнения.

Имайте предвид, че можете да намерите портманта в различни размери, стилове и цветове на пазара. Някои от тях се предлагат с горен или долен рафт, който е много полезен за обувки или кутии.

2. Стенен рафт по поръчка

Това е едно от решенията за съхранение на малки стаи, което ще ви позволи да се възползвате от празните стени. Това е от съществено значение, когато спалнята няма много квадратни метри. Важното е обаче да не го претоварвате; може просто да го украсите с няколко книги или растения на ръба на рафта.

Ако нямате книги, други лични вещи, които могат да бъдат полезни, са сандъци за бижута или рамки за картини. Тези рафтове изглеждат страхотно над таблата на леглата; просто се уверете, че да добре фиксирани, за да избегнете инциденти. Огледалото на заден план ще ви помогне да създадете усещане за простор.

Идеи за съхранение в малки стаи.
Рафтовете могат да бъдат много красиви, но не забравяйте, че искаме да спестим място, така че се уверете, че са функционални.

Харесва ли ви тази статия? Може да прочетете и: Какво представлява стилът Kinfolk за интериорна декорация?

3. Килер на видно място без никакви врати

Не е толкова ужасно, колкото звучи: просто трябва да се уверите, че го поддържате подреден. Да, изисква усилия, но е лесно да се направи, ако си помогнете с няколко кутии или кошници, които отговарят на мястото. Ако се притеснявате, че дрехите ви ще се напрашат, можете да използвате завеси.

Останалото са само предимства. Тези гардероби заемат по-малко място от обикновените и имате по-добър изглед върху всичките си дрехи, което ще ви улесни при избора на тоалет. И точно като техните съименници, отворените дрешници имат лесни за достъп рафтове за подреждане на ризи и панталони.

4. Идеи за съхранение в малки стаи – метална закачалка в ъгъла на стената

Ако стаята ви е твърде тясна и не можете да имате дрешник, препоръчително е да поставите метална закачалка точно над скрин или може би под рафт. Не става въпрос за нарушаване на гледката или претоварване на помещението. Затова се опитайте да съчетаете цветовете; това ще ви помогне да създадете усещане за ред.

Ако стаята ви го позволява, можете дори да поставите металния стелаж, въпреки че имате килер. Това е препоръчително, ако имате деликатни дрехи, които лесно се мачкат. Също така ще служи за внасяне на нотка на индустриален дизайн в помещението.

5. Възползвайте се от края на леглото си

Пейка, куфар или фотьойл са шикозни опции, когато се поставят в края на леглото. Освен това могат да се използват за съхранение на предмети, ако изберете фотьойл-пейка. В същото време този вид артикул може да се използва като малко удължение на матрака.

Някои хора поставят красиво покривало върху него, като начин за декорация. Несъмнено това ще ви осигури допълнително място за съхранение, което търсим в малките стаи.

6. Идеи за съхранение в малки стаи – добавете декоративна стълба

Декоративните стълби станаха много популярни. Тези елементи придават много индивидуалност на една спалня.

В зависимост от модела могат да се използват за поставяне на аксесоари за красота като колиета, гривни, шалове, книги, дрехи, кутии и други неща. В действителност всеки предмет може да бъде изложен на стълба!

7. Възползвайте се от мястото зад вратата

Този трик е истинска класика. Можете да поставите безкраен брой неща зад вратата на килера или спалнята, от рафт за обувки до стоящо огледало. Само имайте предвид, че размерите може да ви попречат да съхранявате определени предмети.

Въпреки това, не пропилявайте възможността. Можете да поставите определени органайзери, за които все още не сте намерили място.

8. Уютно нощно шкафче

Това е едно от най-популярните решения за съхранение в малки стаи. Маса със скромни размери няма да заема много място.

Може да се замени и със стол или дървена пейка. Те служат за поставяне на предмети и ако имате посетител, ще може да седне там.

Закачалка за шапки
Закачалките тип портманто са магически решения за малки пространства. Можете да си ги направите и сами.

9. Идеи за съхранение в малки стаи – изберете универсално стоящо огледало

Има много страхотни опции за огледала. Например, има стоящи огледала с нещо като кутия на гърба, която е със същата дължина като огледалото.

Вътре имат различни отделения, които могат да се използват за съхранение на бижута, връзки за коса и други подобни аксесоари. Има и други модели, които имат многофункционални рафтове отдолу или отзад, които можете да използвате за окачване на шапки, чанти или други предмети.

Този тип огледало има редица предимства. Ще ви помогне да създадете усещане за простор в спалнята ви.

Смятаме, че може да искате да прочетете и: 7 идеи за декориране на всекидневна с тъмни мебели

10. Помислете за създаване на ниша

Стените в стаята дебели ли са? Ако е така, имат потенциала за създаване на ниша и освобождаване на място за уютен, но полезен рафт. В тези случаи се препоръчват дървени рафтове. Опитайте се да използвате добро покритие за естетика и красив стил.

Леглото е част от решенията за съхранение на малки стаи

Ако имате малка стая, препоръчително е освен да изберете легло с удобен матрак за спане, да търсите и модели, които позволяват да съхранявате вещи вътре или под тях. Има някои модели на пазара, които имат място за съхранение в таблата или чекмеджета в долната част. Това е и идеалното място да поставите спалното си бельо – просто идея!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.