Методът Пинтус: Тайната зад успеха на Реал Мадрид

Италианецът Антонио Пинтус се завърна в Реал Мадрид, за да приложи своя тренировъчен метод и да създаде нови шампиони. Тук ще анализираме неговите научно обосновани техники.
Методът Пинтус: Тайната зад успеха на Реал Мадрид

Последна актуализация: 02 август, 2022

“Епоха” е  тази част от футбола, когато наблюдаваме невъзможни резултати… и най-вече, когато това се случва често. Реал Мадрид има един от тези исторически сезони и може би Антонио Пинтус е виновникът за това.

Антонио Пинтус е настоящият треньор на испанския отбор и е бил такъв и преди. Днес, на 59-годишна възраст, се наложи идеята, че има метод на Пинтус, който е в състояние да подобри представянето на Реал Мадрид, да предотврати получаването на травми и да направи тези елитни играчи два пъти по-устойчиви от останалите на терена.

Статистиката го подкрепя. Какво обаче го прави толкова специален и има ли наистина метод Пинтус? Италианският треньор може да се похвали с редица университетски познания, които му позволяват да прилага науката в плановете си за физическо развитие. Ще ги разгледаме в тази статия.

Методът Пинтус: Железният сержант

В Испания Антонио Пинтус си е спечелил прякора на железния сержант. Казват, че е строг с играчите си, когато става въпрос за тренировки. В Италия го наричат камшика, друг прякор в същия дух.

Любопитното обаче е, че някои казват, че треньорът никога не предявява прекомерни изисквания. Въпреки прякорите, дисциплината му е изчислена до милиметър, за да няма претрениране и да се предотвратят наранявания.

Всъщност се предполага, че Реал Мадрид е прибягнал до Пинтус през втората половина на 2021 г. заради сезон 2020/2021 (плюс проблемът с пандемията) с твърде много загуби. Предишният треньор на испанците, от френски произход, не можа да намери ключа за намаляване на травмите при завръщане на терена след пандемията.

Методът Пинтус е този на железен сержант, но този, който се държи съвестно. Неговите отбори имат много малко контузии и превъзходна издръжливост, което им позволява да останат активни до края на 90-те минути на терена и да поддържат темпото, когато има удължения.

В предишния си период, отговарящ за физическата подготовка на Реал Мадрид, Пинтус беше човекът, който постигна трите поредни Шампионски лиги под ръководството на Зидан, когото познава добре от треньорството си, когато французинът беше играч на Ювентус през 90-те години.

Лука Модрид е трениран от Пинтус.
Модрич каза, че тренировките на Пинтус са били натоварващи и изискват пълно внимание от страна на играчите.

Ученият Пинтус

Антонио Пинтус сега работи за Реал Мадрид, но също така учи и публикува научни изследвания в областта на спортната медицина. Там, където традиционното обучение, напредъкът в спортната наука и технологиите се пресичат, италианецът намира начини за иновации.

Неговата мания да намалява контузиите, да не претоварва играчите и да ги прави по-издръжливи може да се намери в публикациите, които прави заедно с други колеги. През 2016 г., например, публикуваното от него научно изследване разкрива, че той анализира администрираното работно натоварване и физиологичния отговор на младите футболисти, за да разбере как да балансира тренировките и да сведе до минимум риска от нараняване.

Заедно с 5 други професионалисти през 2008 г. той се занимава с нерегламентираните игри във футболните тренировки. Тази форма на упражнение, известна на английски като sided-games, се състои в това да позволите на атлетите да си подават топката един на друг по забавен и спокоен начин, без намесата на ясни правила.

Едностранните игри се разглеждат като моменти за забавление, а не за трениране. Играчът участва, ако желае, без да е задължен и служи за отдих между по-сбитите тренировки на физическите треньори.

За метода Пинтус нерегулираните игри допринасят за сърдечно-съдовата работа. В своето изследване той отбелязва, че сърдечната честота се променя толкова, колкото и при тренировките с висок интензитет. Затова той предлага футболистите да не се лишават от тях и да бъдат насърчавани да участват, дори ако смятат, че е по-добре да си починат.

Резултатите от метода Пинтус в Реал Мадрид

Предотвратява нараняванията и подобрява издръжливостта. Това изглежда обобщава метода на Пинтус за Реал Мадрид, със Зидан преди и сега с Анчелоти.

Въпреки възрастта си италианският треньор продължава да се усъвършенства до такава степен, че е завършил и за физиотерапевт в Испания. С новите си познания той е в състояние да управлява по-добре натоварването на играча, за да предотврати пренапрежението, като същевременно възстановява функционалността на възстановяващите се играчи. Комбинацията от опит и техническо ноу-хау дава отлични резултати.

„Дори днес процесът на връщане на контузени спортисти в спорта често се основава на субективни знания, а не на научни доказателства, които стигат до нас от международната литература. -Розарио Д’Онофрио, съавтор с Пинтус в редица научни статии

Проблемът с издръжливостта също не е второстепенен. В крайна сметка завръщането на Реал Мадрид тази година изглежда са направо историческо, написано по метода на Пинтус.

Това обаче не е нещо ново. В предишния цикъл на италианския треньор с испанците отборът отбеляза най-много голове след 75 минути в цяла Европа. С други думи, те бяха атлетите с най-голям капацитет за поддържане на активност в последните 15 минути на мача.

Травми във футбола.
Контузиите на най-високо ниво усложняват играта на всеки клуб. Загрижеността за тяхното минимизиране става все по-известна.

Учен, любител на футбола, железен сержант: Никой не може да спори с този треньор

Когато Реал Мадрид отново наема Пинтус, той казва, че го прави, защото е най-добрият на планетата в своята специалност. Много негови сътрудници също го казват и не се съмняват.

Антонио Пинтус е много интересна личност. Малко се знае за личния му живот, а методът му е добре пазена тайна, която всеки клуб би искал да притежава.

Успехът на метода е неоспорим. Резултатите са ясни за всички, а науката е тук, за да го докаже, както и статистиката. Неговите играчи се контузват по-малко, връщат се на терена по-рано след физически проблем и тичат до края на мачовете.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Perroni, F., Pintus, A., Frandino, M., Guidetti, L., & Baldari, C. (2018). Relationship among repeated sprint ability, chronological age, and puberty in young soccer players. The Journal of Strength & Conditioning Research32(2), 364-371.
  • Dellal, A., Chamari, K., Pintus, A., Girard, O., Cotte, T., & Keller, D. (2008). Heart rate responses during small-sided games and short intermittent running training in elite soccer players: a comparative study. The Journal of Strength & Conditioning Research22(5), 1449-1457.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.