14 идеи за мини градини придаващи хармония на балкона

Мини градините превзеха градовете и без съмнение привличат погледа в сивото ни ежедневие. Освен това ни позволяват да използваме малките пространства в домовете си, които често пренебрегваме.
14 идеи за мини градини придаващи хармония на балкона

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

В следващите редове ще се спрем на няколко страхотни идеи как да подредите и украсите балкона си.

Най-важното, което трябва да запомните е: опитайте се да извлечете максимума от пространството около вас. Сами ще се уверите, че никак не е трудно да превърнете балкона си в приятно място, където да прекарвате с удоволствие свободното си време.

Освен това ще откриете, че можете да украсите терасата си по много начини с помощта на материали, които лесно ще си набавите. Най-вероятно в дома ви има достатъчно такива за целта!

Първо, нека да се спрем на ползите от мини градините в града.

Цветя на терасата

Ползите от мини градините в града

  • Растенията ни помагат да дишаме по-лесно, тъй като намаляват замърсяването и пречистват въздуха.
  • Освен това растенията намаляват статичното електричество, което означава, че околната среда няма да бъде толкова заредена.
  • Растенията ни помагат да създадем една много по-приятна среда, която ни помага да намалим значително стреса. А това означава, че се грижат за настроението и качеството ни на живот.
  • Те внасят хармония и така подобряват концентрацията ни.

Предмети за декориране на мини градини в града

Има много начини за създаване и декориране на мини градини в града. Всичко зависи от вкуса и желанието на отделния човек. Например някои хора предпочитат минимиластичния стил, а други – бохемския, с повече елементи.

Независимо от предпочитания от вас стил, най-важното е да прецените кои предмети ще ви помогнат да използвате максимално пространството и да го направите по-приятно. Част от най-известните и използвани предмети за украса на мини градини в града са:

1. Малка пейка

Малка пейка на балкона

Последните модни тенденции сочат, че малките дървенит пейки стават все по-използвани. Те правят мини градината на балкона по-компактна и подредена.

2. Стена с растения

Висяща градина на балкона

Една мини градина пълна с растения или цветя винаги е много красива, а и успокояваща. Причината за това е зеленият цвят, създаващ естествена среда.

За целта трябва просто да си набавите необходимия ви дървен материал и да подредите саксиите (или пълзящите растения). Съветваме ви да разположите различни елементи по стената за закрепването на отделните растения.

3. Елементи носещи спокойствие

Декорация на дома

Можете да използвате различни аксесоари, за да създадете и украсите идеално балкона си, превръщайки го в спокойно кътче за медитация.

Няколко меки възглавнички, подходящо диванче, одеяла или саксии с цветя са само част от предметите, които можете да използвате за създаването на вашето специално местенце. Препоръчваме ви да използвате различни материи, форми и десени, което ще направи балкона ви още по-уютен.

4. Окачете лампички

Украсете балкона си с лампички

“Приказните светлинки” са малки шнурове с лампички, което са много модерни и популярни за украсата на мини градините в града. Това не се дължи единствено на факта, че правят балкона ви по-романтично място. Освен това те са източник на приятна светлина. Те са изключително красиви по залез и най-вече през нощта.

На пазара се предлагат различни видове лампички захранвани с батерии или електрически ток. Вие сами трябва да изберете по-подходящия за вас вариант. Можете да поставите лампичките около растенията, по стените или навсякъде, където ви харесва.

Можете и сами да си направите лампички с помощта на стъклени буркани!

5. Пълзящи и увивни растения

Пълзящи растения

Пълзящите и увивни растения се развиват бързо и покриват напълно повърхността, по която пълзят.

Можете да ги използвате за покриването на дадена стена, за създаването на арка или да ги пуснете да се увият около някой дънер, който да превърнете с естествен декор и да придадете уникален характер на балкона си.

6. Хамаци

Хамаците се вписват идеално в духа на мини градините отглеждани на малко по-големи балкони.

Важното е да си изберете красив, удобен и здрав хамак.

7. Цветя

Романтична обстановка на терасата

Цветята са естествени елементи придаващи цвят и живот на мини градините на балкона. Можете да съчетавате различни цветове и да ги аранжирате по ваш избор.

Могат да бъдат поставени в центъра или да ги използвате като аксесоари.

8. Декоративни елементи

Има много саксии в различни цветове и форми, които можете да използвате за подреждането на растенията и цветята вертикално върху стената, например. Можете да заложите и на различни аксесоари като гърненца, фенери и малки свещички

Важно е да не прекалявате с декорацията.

9. Изкуствена трева

Мини градина на балкона

Можете да постелете балкона си с малко изкуствена трева. Така ще придадете по-естествен вид на градината си и ще си почивате по-пълноценно.

10. Чадър

Важно е да имате сенчесто местенце в мини градината си. Не се нуждаете от много пространство, за да поставите чадър на балкона си. И да му придадете още по-кокетен вид.

Идеи за мини градина на балкона: вашето собствено местенце

Украсете балкона си с възглавници

Направете си платформа в селски стил, която да допълни ефекта на растенията ви. Поставете брезент или тента и си осигурете лично пространство, ако искате да потренирате, почетете или просто да се попечете на слънце.

Направете балкона си романтично кътче

Поставете маса с ваза с цветя и декорация, която е подходяща за случая – няколко метални свещника например.

Друг вариант е да поставите диван с висящи лампички за създаване на романтична атмосфера.

Цветен и весел балкон

Весела тераса

Украсете балкона си с помощта на малко аскесоари, които обаче ще привличат вниманието на хората, които ще ви идват на гости.

Поставянето на килим на пода и на малка помощна масичка не само ще направи балкона ви по-приятно, но и по-полезно място.

Подчертайте ъглите на балкона

Създайте си кътче, където да закусвате, обядвате или вечеряте. Ако балконът ви е на последните етажи на сградата ще имате чудесна гледка и градината ви ще изглежда още по-красива.

Възползвайте се от това невероятно местенце и почетете любима книга!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Mendoza, E. (2017). Diseño de Interiores. Manual de Diseño de Interiores.
  • Raitelli, M. (2006). Diseño de la Iluminacion de Interiores. Manual de Iluminación Eficiente – Seminario de Iluminación Eficiente.
  • Bojórquez, G., Gómez-Azpeitia, G., Cueto, R. G.-, Luna, A., & Gallegos, R. (2007). Confort Térmico : Espacios Exteriores e Interiores. In XXXI SEMANA NACIONAL DE ENERGÍA SOLAR.
  • Tumini, I. (2010). Estrategias para reducción del efecto isla de calor en los espacios urbanos. Estudio aplicado al caso de Madrid. Congreso Internacional Sobre Edificación Sostenible SB10mad. https://doi.org/10.1016/j.jsb.2017.07.006
  • Pérez Jaimes, A. E. (2004). Diseño interior: solución integral a los espacios. (Spanish). INTERIOR DESIGN: INTEGRAL SOLUTION FOR SPACES. (English).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.