10 обекта, които привличат лоша енергия според Фън Шуй

Има няколко ключа за хармонизиране на пространството. Познаването на обектите, които привличат лоша енергия според фън шуй, може да помогне.
10 обекта, които привличат лоша енергия според Фън Шуй

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Фън шуй е китайска философска система, която е отговорна за поредица от максими за постигане на хармония в пространството. Поради тази причина подредбата и декорацията на дома са основни аспекти , когато става въпрос за създаване на среда с добра енергия. Точно както има елементи, които генерират положителен заряд, има и такива, които привличат лоша енергия според фън шуй.

Става въпрос за постигане на енергиен баланс чрез премахването на тези обекти или поставянето им в определени сектори. Счупени огледала, заострени мебели и спрели часовници са някои от елементите, които фън шуй предлага да премахнете. Това е в допълнение към всичко, което предполага наличието на смърт, като сухи цветя или орнаменти с животински части.

Обекти, които привличат лоша енергия според фън шуй

Фън шуй означава „вятър и вода“ и целта му е да превърне дома в хармонична среда, която генерира положително влияние върху обитателите му. За да се постигне това, фън шуй предлага съзнателното заемане на пространството чрез организация, присъствие на вода и разнообразие от цветове.

Въпреки това, не всички елементи са свързани с тази философия. Има няколко обекта, които привличат лоша енергия според фън шуй и пречат на енергийния поток в пространството. Нека да разгледаме какви са те.

1. Спрели часовници

Философията на фън шуй показва, че спрелите часовници поглъщат енергията на дома, причинявайки стагнация. Положителната страна е, че скъп или сантиментален часовник може да бъде поправен.

Може дори просто да се нуждае от смяна на батерията. Това обаче трябва да се направи веднага след като спре да работи. В противен случай това може да повлияе на нашето настроение и напредъка на проектите ни, според тази философия.

Спрелите часовници привличат негативната енергия според фън шуй.
Часовниците, които не работят, са свързани с лошо настроение и неизпълнени проекти.

2. Твърде много прах върху предметите привлича лоша енергия според фън шуй

Почистването на дома може да изглежда натоварваща задача, но прахът се натрупва бързо върху мебелите и предметите. Това е аспект, който според фън шуй не позволява преминаването на положителна енергия. Следователно поддържането на околната среда чиста и без прах е синоним на здраве и жизненост.

3. Растения с бодли

Някои видове, като кактуси и други растения с тръни, често стават предмети на декорация, характерни за интериора. Въпреки това вярванията на фън шуй препоръчват да ги гледате на открито или поне на прозорец.

Според източната философска система тръните привличат лош късмет, особено във финансовия сектор.

Въпреки това, тъй като растения като кактуси са лесни за отглеждане и приятни за гледане, не е необходимо да ги изхвърляте. Достатъчно е просто да ги държите на открито, за да могат да освободят натрупаната негативна енергия.

4. Счупени огледала

Огледалата, освен декоративни и функционални елементи, са предмети, заобиколени от множество митове и легенди в популярната култура. Според системата на фън шуй не е неправилно да имате такова, но трябва да е чисто и без пукнатини. Счупеното огледало е синоним на лоша енергия.

Счупените предмети представляват ниско самочувствие според тази система от вярвания. От друга страна, не е препоръчително да има огледала в спалнята, дори и да са в добро състояние. Според даоистката философия те могат да откраднат енергията по време на сън, което води до непълноценна почивка.

5. Ножиците са предмети, които привличат лоша енергия според фън шуй

Разбира се, ножиците са незаменим инструмент в дома. Ето защо тази ориенталска философия не препоръчва да ги елиминирате, а да ги оставите прибрани в чекмедже и да не се виждат.

Освен това, за да се избегнат негативните им енергийни ефекти, се препоръчва те винаги да остават затворени. Това също помага за предотвратяване на порязвания и злополуки, особено ако в къщата има деца.

6. Мъртви животни

Има някои декоративни предмети, които включват мъртви животни. Например главите на елени са много характерни за ловните пространства.

Философията на фън шуй препоръчва да не се използват този вид екзотични декорации, тъй като присъствието на смъртта носи лош късмет и отрицателна енергия.

7. Мебели с ръбове

Маси, рафтове или полици за книги със заострени краища са други предмети, които привличат лоша енергия според фън шуй. Ако ъглите са силно изразени или остри, те могат да имат отрицателен ефект върху енергийния център на пространството, тъй като прекъсват потока и го застояват.

В този случай ориенталската философия препоръчва използването на кръгли, овални мебели или мебели с повече органични детайли. От друга страна е възможно да поставите покривка върху квадратните маси, за да покриете ръбовете.

8. Изсушените цветя привличат лоша енергия според фън шуй

Никой не може да се съмнява, че цветята и растенията са сред най-характерните декоративни предмети в домовете. Има огромно разнообразие от растения, както на закрито, така и на открито, за украса на плотове, мебели, ъгли на хола или градини. Въпреки това, има някои обекти, които привличат лоша енергия според фън шуй.

Това е така, защото според китайската философска система те могат да възпрепятстват потока на енергия. Изсъхналите цветя отразяват липсата на живот.

Ето защо, ако растението изсъхне поради липса на грижи или болест, важно е да го премахнете от дома си. Също така трябва да подновявате водата и да поддържате растенията си чисти и здрави.

Сухи цветя
Изсушените цветя често се използват за декорация, но фън шуй не ги препоръчва.

9. Декорации показващи насилие

Има всякакви картини и плакати с изображения на насилие. Докато много хора не биха ги избрали, други ги предпочитат или може би представляват образ от филм, който харесват. Фън шуй обаче предлага премахването на тези декоративни предмети, тъй като те генерират напрежение и лоша енергия.

10. Стари дрехи

Дрехите, натрупани и неизползвани в гардеробите ни, се превръщат в предмети, които привличат лоша енергия според фън шуй. Този тип облекло, освен че се влошава с времето, пречи на обновяването на енергията.

Предметите втора употреба привличат лоша енергия според фън шуй

Освен конкретните предмети, има общо правило за рециклираните предмети за философията на фън шуй. Въпреки че могат да имат голямо икономическо предимство, те не винаги са съвместими с даоистката система от вярвания.

Максимата предполага, че те привличат енергията на предишни хора. Това се превръща в пречка да получите мястото, което заслужавате, което отразява кой сте наистина.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.