Фън шуй и ароматерапия за балансиране на енергията на вашия дом

Знаете ли, че ароматите са ключова част от създаването на добра енергия във вашия дом? Научете как да използвате ароматерапия и фън шуй заедно днес.
Фън шуй и ароматерапия за балансиране на енергията на вашия дом

Написано от Maria Fernanda Ramirez Ramos

Последна актуализация: 26 август, 2022

Фън шуй и ароматерапия могат да се комбинират. Ароматерапията включва използването на етерични масла, извлечени от лечебни растения, за да се възползвате от тяхното благоприятно въздействие върху физическото здраве или емоциите. От друга страна, „вятър и вода“ е буквалният превод на известното изкуство за създаване на балансирана и хармонична среда, измислено от древните китайци в района на Яндзъ преди повече от 3000 години.

Според книга за основите на фън шуй, това е техника, която има за цел да балансира енергиите в дома чрез местоположението и подбора на обекти.

В този смисъл фън шуй и ароматерапията са страхотни съюзници, защото лечебните свойства на миризмите могат да бъдат комбинирани, за да повлияят на енергията на дома. Това се случва, защото пространството не само е конфигурирано с видими обекти, като мебели, но светлината, температурата и миризмите също са от ключово значение.

Как миризмите влияят на декорацията на дома и фън шуй?

Парфюмите имат способността да се свързват с най-интимната част от съществото. Освен това обонянието е тясно свързано с паметта. По този начин една миризма може да предизвика спомени от миналото и да генерира емоции. Ароматите също са пряко свързани с настроението.

Декорацията на дома, изборът на предмети и тяхното разположение са предназначени за постигане на комфортни пространства, които осигуряват спокойствие, хармония и благополучие. В този смисъл фън шуй се стреми да балансира елементите на природата в дома.

Тези елементи са вода, земя, огън, дърво и метал. Ароматите принадлежат на огъня и имат способността да активират енергиите Чи в пространството.

Сузана Котс, един от най-признатите интериорни дизайнери в Испания, разработи своя собствена марка аромати за дома.

„Ароматът е един от невидимите елементи в дизайна, върху който работим, заедно със светлината, разпределението и енергията на белия цвят, които ни позволяват да подсилим настроенията и да насърчим благополучието в дома.“ – Сузана Котс

Дифузори за ароматерапия и фън шуй.
Ароматните дифузери могат да бъдат интегрирани в дизайна за подобряване на атмосферата на домашните пространства.

Съвети за използване на аромати в дома

Във фън шуй простите промени могат да генерират големи трансформации в начина, по който се възприема едно място. Точно това се случва с ароматите. Въпреки че може да изглеждат невидими и незабележими, те оказват голямо влияние върху усещанията, които имате.

Един от основните съвети за използване на парфюми в дома е те да бъдат забележими, но не и да нахлуват. Тоест, те не трябва да се конкурират с другите елементи на пространството. Най-добре е да са свежи и нежни аромати.

От друга страна е необходимо да се разбере, че всеки ъгъл, стая или всекидневна в една къща е предназначена за определени видове дейности. Следователно за всяко място са необходими различни видове аромати.

Не е достатъчно да имате общ аромат за цялата къща. Точно както във фън шуй има определени видове правила, които да се прилагат към потока на енергия, всяка стая заслужава аромат, който допринася за конкретната атмосфера.

От друга страна, един от основните принципи на фън шуй е, че всичко е живо и е свързано едно с друго. Тоест предметите в дома могат да повлияят на нашия характер и чувства.

Необходимо е всичко да тече като постоянното движение на живота.

Поради тези причини растенията са декоративни предмети, с които обикновено се насърчава потокът на чи в домовете. В това отношение тези, които генерират приятни аромати, като рози, лавандула или жасмин, също могат да бъдат отличен избор.

Какъв аромат да изберете за всяко пространство и да комбинирате фън шуй и ароматерапия?

Когато решите, че искате да използвате ароматерапия за вашия дом, най-сложното нещо е да решите кои аромати ще имате във всяко пространство. От една страна, трябва да се има предвид, че миризмата трябва да е приятна и да предизвиква положителни усещания. Все пак трябва да имате предвид свойствата на всеки аромат и влиянието му върху настроението.

Дневни и трапезарии

Всекидневната е едно от най-важните места за протичане на енергията. Това е място, посещавано от няколко души и където се приемат посетители.

Същото важи и за трапезарията. Поради тази причина това е зона с много активност и се нуждае от стимулиращи аромати.

Също така е препоръчително това да са аромати, които не пречат на храненето – тоест да не стимулират прекалено обонянието ни или да предизвикват гадене. Аромати с цитрусови нотки, като портокал или лимон, бор или джинджифил, действат много добре.

Фън шуй и ароматерапия: Спални

Спалните са места за интимност и почивка. Поради тази причина е необходимо ароматите да се свързват с приятни усещания за тези, които спят там.

Препоръчва се да изберете аромати, които насърчават съня, релаксацията и почивката. Лавандула, лайка, жасмин, рози и зелен чай са отличен избор.

Фън шуй и ароматерапия
Лавандулата има релаксиращи свойства, така че е прекрасен избор за спални.

Аромати за фоайето

Фоайето е гостоприемната зона на дома. Във фън шуй това има особено значение.

Затова е добре да използвате меки аромати, които са приятни на повечето хора. Канела, карамфил, мандарина или бергамот са страхотни възможности.

Фън шуй и ароматерапия: Бани

Свежи аромати, като евкалипт, чаено дърво или мента, са добър избор за бани. Освен това тези аромати спомагат за доброто дишане и могат да се използват под душа.

Изберете здравословни продукти, когато комбинирате фън шуй и ароматерапия

Фън шуй и ароматерапията не са фокусирани само върху естетическите цели. Те се стремят да окажат въздействие върху здравето и емоциите. Поради тази причина е важно, когато избирате вашите есенции, да изберете здравословни продукти.

Това уточнение е необходимо, тъй като много свещи или овкусители съдържат съставки, които са вредни за хората. В тази връзка е важно да купувате натурални масла, свещи с аромат на соя или попури от венчелистчета на цветя.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.