Опитайте тази вкусна рецепта за домашно приготвено гуакамоле

Гуакамолето е много известно и вкусно мексикасно предястие. Днес ще споделим с вас една лесна рецепта за приготвянето му.
Опитайте тази вкусна рецепта за домашно приготвено гуакамоле

Написано от Jose Popoff

Последна актуализация: 09 август, 2022

Рецептата за това вкусно домашно приготвено гуакамоле съдържа авокадо и други страхотни здравословни съставки, съчетани с лютиви чушки, лук и кориандър.

Това мексиканско предястие е известно по цял свят и много хора се наслаждават често на невероятния му вкус. Толкова е търсено, че дори можете да си го купите готово от големите вериги супермаркети.

Ползите за здравето от гуакамолето

Нека да започнем като ви разкажем за част от ползите за здравето на това вкусно блюдо.

Първо трябва да подчертаем факта, че гуакамолето съдържа много калории, заради мазнините на авокадото. Например в една порция има около 240 – 270 калории.

Но това не означава, че не трябва да го ядете. В действителност мазнините на авокадото са много полезни за здравето (ако ги консумирате умерено).

Освен това гуакамолето притежава редица други ползи!

  • Авокадото съдържа голямо количество фибри. В една порция има около  3 грама фибри. Те контролират апетита, поддържат нивото на захарта и се грижат за храносмилането.
  •  Витамин A в гуакамолето поддържа силна имунната ви система и се грижи за красотата и здравето на кожата ви. Четвърт порция съдържа около 85 IU витамин А.
  • Една порция съдържа 3 грама полиненаситени мазнини и 1 грам мононенаситени мазнини. Това прави гуакамолето храна полезна за сърцето. Затова консумацията на това предястие намалява риска от сърдечни проблеми.
  • Мазнините в авокадото спомагат усвояването на мастноразтворимите витамини (A, D, E и K) и ви засищат за по-дълго.
  • Авокадото съдържа голямо количество пълноценни хранителни вещества. Това означава, че организмът ви ще се чувства заситен от една порция. А така ще избегнете консумацията на вредните висококалорични храни.

След като ви разказахме за част от ползите на това вкусно предястие ще ви споделим и самата рецепта за приготвянето му. Толкова е лесна, че веднага ще поискате да си набавите необходимите ви продукти и да си я приготвите!

Как да консумирате гуакамолето

Гуакамолето е чудесно допълнение към редица ястия. Често се консумира с начос или тортиля, а можете да му се насладите и върху препечена филийка. Няма значение как ще го консумирате… Можете да го съчетаете със салати, сандвичи или супи.

Почти всеки стартер в менюто си подхожда с гуакамолето. Опитайте го с чипс, тортиля, солени бисквити, солети, пилешко месо, сирене, риба, скариди …Списъкът е безкраен!

А ето и една лесна рецепта за приготвянето на вкусно домашно гуакамоле.

Съставки за домашно приготвено гуакамоле

Това мексиканско предястие е познато в различни варианти, в зависимост от региона, от който произлиза. Това е нормално, тъй като авокадото е любим продукт по цял свят. В тази рецепта има и други не толкова широко познати съставки.

За приготвянето на тази рецепта ще са ви необходими:

  • 1 лютив пипер
  • Сол (на вкус)
  • 1 лук (60 г)
  • 4 броя узряло авокадо (80 г)
  • Свеж, пресен кориандър, без стъблата (за овкусяване)
  • 1 изцеден лайм (45 мл)
  • 1 средно голям домат (30 г)

Начин на приготвяне

  1. След като добре измиете продуктите, нарежете домата и лука. А след това и кориандъра.
  2. Изсипете продуктите в купата, в която ще приготвяте гуакамолето. Използвайте керамичен хаван, ако имате такъв.
  3. Уверете се, че авокадото е добре узряло. Нарежете го на половинки и махнете костилките
  4. С помощта на лъжица издълбайте вътрешността на авокадото и я поставете в купата.
  5. Добавете сока от лайм, щипка сол и лютивия пипер, за да подправите гуакамолето.
  6. С помощта на лъжица или хаванче намачкайте всички съставки и добре ги смесете.

Традиционно гуакамолето съдържа малки парченца авокадо, така че не го намачквайте съвсем. Но ако това предястие ви харесва по-кремообразно можете да си го приготвите с блендер.

Ако не успеете да изядете всичкото гуакамоле, приберете остатъка в херметически затварящ се съд и го съхранявайте във фризера в продължение на няколко дена.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.