Лукът, чесънът и лимонът: три супер лечебни средства

Лукът, чесънът и лимонът са изключително полезни за здравето ви. А смесвайки ги в уникална рецепта можете да се възползвате от качествата и на трите заедно.
Лукът, чесънът и лимонът: три супер лечебни средства

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Лукът, чесънът и лимонът: тези три хранителни продукта трябва да присъстват в дома ви, защото се използват в безброй рецепти и са ценни лечебни средства.

Те са и лечебни средства широко използвани в народната медицина. В тази статия ще ви разкажем защо трябва да хапвате лук, чесън и лимони ежедневно.

Качествата на лука

лукът е серд най-ценните натурални лечебни средства
Тази ядлива луковица се използва от хилядолетия в Азия и Европа. Освен това е изключително популярна и в Америка. Сред забележителните качества на лука откриваме и следните:

Той е невероятен източник на хранителни вещества. Лукът ни осигурява значително количество вода и основни аминокиселини. Плюс:

  • Минерали (сяра, натрий, калций, магнезий и фосфор)
  • Витамини (B комплекс, C и E)

Подобрява функционирането на бъбреците.

Благодарение на диуретичното си действие лукът е полезен за хората страдащи от бъбречни проблеми (камъни в бъбреците, бъбречна недостатъчност и т.н.). Освен това се препоръчва и при високо кръвно налягане и задържане на течности.

Има отхрачващо действие.

едно от качествата на лука като едно от най-ценните лечебни средства е отхрачващото му действие
Ако страдате от респираторно заболяване като фарингит или бронхит, лукът ви помога да отхрачите натрупаната слуз.

Добре е да хапвате лук и ако сте настинали.

Понижава холестерола.

Консумацията на тази луковица понижава нивото на мазнините в кръвта ви и намалява лошия холестерол (LDL).

Освен това лукът ви помага да пречистите артериите си по естествен начин.

Балансира кръвната ви захар.

Лукът е много полезен за хората с диабет. Това е така, защото им помага да намалят нивото на кръвната си захар.

Качествата на чесъна – едно от най-ценните лечебни средства

чесънът е сред най-ценните натурални лечебни средства
Много ястия няма да са същите без чесъна. Скилидките му придават на храната характерния аромат. Освен това чесънът има и редица полезни качества.

Сред тях тези, които се отличават са:

  • Подобрява кръвообращението: благодарение на съставката си, наречена алицин. Той предотвратява образуването на съсиреци и подобрява кръвоснабдяването.
  • Понижава кръвното налягане: освен ползите за кръвообращението, трябва да споменем и способността на чесъна да регулира кръвното ви налягане. Затова се препоръчва за хората с хипертония.
  • Понижава холестерола: тъй като оказва силно влияние върху кръвта, не трябва да забравяме и това невероятно качество на чесъна. Той намалява холестерола и нивата на липидите, натрупани в артериите.
  • Укрепва имунната система: съставките на чесъна подобряват естествената ви защита. Затова редовната консумация на чесън намалява честотата на вирусните  заболявания и инфекциите, от които се разболявате. Става въпрос за заболявания като настинки, грип и тонзилит.
  • Има противовъзпалително действие: ако вече споменатите качества не са ви достатъчни, нека да прибавим и факта, че чесънът намалява и възпаленията. Например може да се използва при проблеми със ставите (артроза или артрит) или възпаление на простатата при мъжете.

Качествата на лимона

лимоните са сред най-широко използваните натурални лечебни средства
Този цитрусов плод е добре познат с жълтия си цвят и киселия си вкус. Намира безчет приложения – от направата на свещи до подправянето на салати. Можете дори да приготвите чайове с лечебно и предпазващо действие с този уникален плод.

Ето част от многобройните качества на лимона – едно от най-ценните лечебни средства:

  • Укрепва имунната система: също като чесъна, лимонът укрепва имунната система. Така ви предпазва от разболяване от вирусни заболявания. Например, ако изпивате по половин чаша лимонов сок организмът ви ще получава по 53 мг витамин C.  Този витамин стимулира по естествен начин защитата на тялото ви.
  • Детоксикира организма: много от болестите, от които страдаме са резултат на натрупаните замърсявания и шлака.
  • Лимонът притежава и способността да пречиства черния дроб и жлъчката по естествен начин. Той насърчава образуването на жлъчка и намалява мазнините в черния дроб.
  • Пречиства кръвта: докато пречиства черния дроб, този плод прави същото и с кръвта ви. Премахва липидите и другите вредни за здравето ви вещества.
    лимоните - едно от най-ценните лечебни средства
  • Защитава ви срещу свободните радикали: тъй като съдържа голямо количество антиоксиданти лимонът е страхотен избор за намаляване въздействието на свободните радикали. Те причиняват много проблеми и болести. А лимонът защитава клетките ви от атаките на свободните радикали.

Яжте лук, чесън и лимони

Знаейки качествата на тези лечебни средства поотделно можете да си представите ползата от комбинираното им въздействие. Когато ги съчетаем, тези три продукта се превръщат в изключително мощно натурално лечебно средство.

Това се дължи на изключително високото количество минерали, витамини и хранителни вещества, което съдържат. Лукът, чесънът и лимонът са уникални и незаменими. Те са най-добрата ни защита, ако искаме да се радваме на перфектно здраве.

Често присъстват заедно в любимите ни ястия. А можем да се възползваме още по-добре от качествата им като си приготвим сироп от тези продукти.

Това домашно лечебно средство предпазва и се бори срещу обичайните болести през зимата (настинките и грипа).

Препоръчваме ви да прочетете и: Лекувайте кашлицата, алергиите и грипа с лук

Сиропът може да се използва и за подобряване здравето на кръвта, намаляване на болката и възпаленията и изчистване на токсините от тялото.

Съставки

  • 3 скилидки чесън
  • 1 лук (за предпочитане червен)
  • 1 резенче джинджифил (около 2 см)
  • 3 лимона
  • 1/2 чаша чист мед

Приготвяне:

  • Обелете чесъна, нарежете го и го счукайте в хаванче, докато стане на каша.
  • Обелете лука и го настържете при чесъна.
  • Настържете джинджифила и го прибавете при другите два продукта.
  • Изцедете лимоните и прибавете сока им и меда към сместа.
  • Покрийте я и я оставете да престои една нощ (около 8 часа).
  • След 8 часа прецедете сместа в стъклено бурканче с капаче.
  • Можете да съхранявате сиропа в хладилник в продължение на месец.

 Начин на приложение:

За да получите очакваните от вас резултати трябва да приемате по една супена лъжица дневно (като предпазна мярка). А при лечение на вирусни инфекции вземайте по една супена лъжица сутрин, обед и вечер (3 пъти дневно).


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Corzomartinez M, Corzo N, Villamiel M. Biological properties of onions and garlic. Trends Food Sci Technol. 2007;18(12):609–25.
  • Benkeblia N. Antimicrobial activity of essential oil extracts of various onions (Allium cepa) and garlic (Allium sativum). Lebenson Wiss Technol. 2004;37(2):263–8.
  • Griffiths G, Trueman L, Crowther T, Thomas B et al. Onions–a global benefit to health. Phytother Res [Internet]. 2002;16(7):603–15.
  • Charron CS, Milner JA, Novotny JA. Garlic. En: Encyclopedia of Food and Health. Elsevier; 2016. p. 184–90.
  • González E, Domínguez R, Moreno D, García C. Natural bioactive compounds of Citrus limon for food and health. J Pharm Biomed Anal. 2010;51(2):327–45.
  • González D, Angulo J, Vallejo S, et al. High-cholesterol diet enriched with onion affects endothelium-dependent relaxation and NADPH oxidase activity in mesenteric microvessels from Wistar rats. Nutr Metab (Lond). 2014;11(57).
  • Colina C. Evaluación de las propiedades antiinflamatorias, antioxidantes e hipolipidémicas de cebolla procesada como ingrediente funcional “in vitro” y en modelo animal. Madrid: Universidad Complutense. 2018.
  • González M, Guerra G, Maza J, Cruz A. Revisión bibliográfica sobre el uso terapéutico del ajo. Revista Cubana de Medicina Física y Rehabilitación. 2014;6(1).
  • Ordóñez E, Reategui D, Villanueva J. Polifenoles totales y capacidad antioxidante en cáscara y hojas de doce cítricos. Scientia Agropecuaria. 2018;9(1):113-121.
  • Argote F, Suárez Z, Tovar M, Pérez J et al.  Evaluación de la capacidad inhibitoria de aceites esenciales en staphylococcus aureus y escherichia coli. 2017;15(2).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.