Как да си приготвите вкусна веган майонеза

Веган майонезата се препоръчва на хората с алергия към определени хранителни съставки, както и на тези, които искат да се хранят здравословно.

Как да си приготвите сами вкусна веган майонеза?

Веган майонезата се приготвя само от съставки с растителен произход. Това означава, че други съставки като млека с растителен произход заместват използваните традиционно яйца и прясно мляко в приготвянето на майонезата.

Веган майонезата се приготвя лесно и има редица рецепти, използващи различни съставки. С помощта на всяка една от тези рецепти ще си приготвите 100 % натурална майонеза, която е с леко различна текстура и консистенция.

Веган майонеза със соево мляко и зехтинвеган майонеза със соево мляко

Тази майонеза е лека и много приятна на вкус. Можете да я използвате веднага след като я приготвите. Тя е страхотно допълнение към салатите. А можете просто да си я намажете върху филийка хляб.

Съставки

  • 1/2 намачкан чесън
  • 1 чаша зехтин
  • Една чаена лъжичка лимонов сок
  • 1 супена лъжица нарязан пресен магданоз
  • 1/2 чаша соево или бадемово мляко
  • Щипка морска сол
  • Щипка смляно синапено семе за вкус или 1/2 чаена лъжичка горчица

Приготвяне

  • Изсипете соевото мляко и лимоновия сок в блендера. Разбъркайте съставките за 30 секунди.
  • Докато бъркате бавно, добавете зехтина докато сместа се сгъсти.
  • Добавете солта, магданоза и отново добре разбъркайте сместа.
  • Опитайте сместа, за да прецените от какви подправки се нуждае.
  • Запомнете, че можете да добавите подправки по ваш вкус: чили, бял и черен пипер

Прочетете и: 3 рецепти за гуакамоле, в които ще се влюбите

Веган майонеза с картофивеган майонеза с картофи

Тази майонеза също е лека, но в сравнение с предходната рецепта е по-тежка, тъй като основната й съставка са картофите. Те придават на майонезата много по-силен вкус.

Съставки

  • Слънчогледово олио
  • Черен пипер
  • Риган
  • Сол на вкус
  • 1 скилидка чесън
  • Лимонов сок
  • 1 голям картоф
  • Вода по желание (в зависимост от това дали искате майонезата да е по-гъста или по-течна).

Приготвяне

  • Обелете картофа и го сварете в малко вода.
  • След като се свари добре поставете картофа в блендера.
  • Добавете скилидката чесън, ригана, черния пипер и солта.
  • Разбъркайте съставките и след като се охладят започнете да добавяте по малко от слънчогледовото олио.
  • Когато сместа стане хомогенна спрете да добавяте олио и прибавете необходимото количество вода, отново бавно.
  • Запомнете, че трябва да разбивате сместа на всеки 5 секунди, докато стане гладка и лека.
  • Добавете лимон (на вкус), внимавайте да не добавите твърде много сок, защото сместа може да се пресече (както става и с класическата майонеза).
  • Можете да добавите кориандър, босилек, магданоз и някоя от любимите си подправки.

Съвети за приготвяне на веган майонезавкусна веган майонеза

  1. Тези рецепти се приготвят най-добре в стъклени съдове и с помощта на традиционната бъркалка.
  2. Можете да използвате и миксер или блендер. Но ако приготвяте малки количество по-добре използвайте ръчната бъркалка.
  3. Трябва да използвате неподсладено соево мляко без аромат (а не това с аромат на ванилия, шоколад и т.н.).
  4. Заложете на слънчогледовото олио или друго олио с неутрален аромат и вкус.
  5. Зехтинът придава на майонезата силен, леко пикантен аромат. Имайки това в предвид използвайте малко количество от това натурално олио.
  6. Уверете се, че продуктите са на стайна температура, когато започнете да приготвяте майонезата.
  7. Добавяйте по малко сол и чесън. Ако количеството им не е достатъчно можете да добавяте по малко, докато майонезата се овкуси добре.
  8. Съхранявайте готовата майонеза в хладилник и я консумирайте бързо след приготвянето й.

Защо се пресича веган майонезата?

  • Ако спирате няколко пъти по време на разбиването на продуктите.
  • Продуктите са много студени или горещи.
  • Ако използвате прекалено много мазнина (това е най-често срещаната грешка).
  • Ако разбивате продуктите на много висока скорост.
  • Вместо да се сгъстява сместа става все по-течна и прозрачна по време на разбиването.

Не пропускайте да прочетете и: Най-добрите закуски за борба с мазнините

Различни варианти на веган майонезаварианти на веган майонеза

Можете да приготвите веган майонеза с невероятен вкус и цвят като добавите определени съставки:

  • Ако искате майонеза с розов или червеникав цвят добавете малко сварено червено цвекло.
  • За зелен цвят добавете сварен спанак. Ще получите майонеза със зелен цвят и приятен вкус
  • Ако искате да приготвите веган сос тартар добавете следното към сместа: каперси, кисели краставички и лук.
  • Ако искате майонеза с розов цвят добавете малко кетчуп към сместа.

Употреба

  • Салати. Вместо олио и оцет.
  • Сандвичи и хамбургери.
  • Ястия като: омлети, крокети и хапки.
  • Сос за зеленчуци и други печени ястия.
  • Сос за пица (вместо доматен сос).

Приготвянето на домашна веган майонеза ни дава възможността да й придадем собствен вкус и да се наслаждаваме на голямо разнообразие от натурални и здравословни варианти на този популярен сос.

Категории: Рецепти Етикети:
които искали