Нуждите от калций при децата: от какво количество се нуждаят?

Ако искате да знаете нуждите от калций при децата, прочетете следващите редове. Този минерал е от съществено значение за предотвратяване на структурни промени в костната тъкан.
Нуждите от калций при децата: от какво количество се нуждаят?

Последна актуализация: 13 ноември, 2023

Покриването на нуждите от калций при децата е от съществено значение за оптималното развитие на костите. В противен случай в средносрочен план могат да възникнат патологии, свързани с костите, като остеопорозата е най-опасната от всички тях. Обикновено се свързва с намаляване на минералната плътност и повишен риск от счупване. Корекцията на диетата ще помогне да се предотврати тази промяна.

Преди да започнем, трябва да подчертаем, че е от съществено значение да се покрият ежедневните нужди от основни хранителни вещества, за да се избегнат промени в тялото, които могат да причинят развитието на сложни заболявания.

В много случаи говорим само за няколко милиграма на ден, но ще бъде решаващо това хранително вещество да се появи в ежедневното хранене на детето, за да поддържа добро здравословното му състояние през годините.

Какви са нуждите от калций при децата?

Калцият е минерал, който изпълнява редица функции в човешкото тяло. Използва се за активиране на мускулната контракция и също така е част от костната тъкан.

При деца от 1 до 3 години е необходимо да се осигури прием на около 700 милиграма от този минерал дневно. От 4 до 8-годишна възраст ще бъде ключово да увеличите приема до 1000 милиграма, за да стигнете до 1300 милиграма от 9-годишна възраст до 18-годишна възраст.

Във всеки случай, не само консумацията на това хранително вещество трябва да се наблюдава. Също така е важно да се гарантира, че нивата на витамин D са оптимални. Това вещество повишава чревната абсорбция на калций и позволява последващото му фиксиране в костната тъкан. Според проучване, публикувано в списание Best Practice & Research , това помага за предотвратяване на развитието на остеопороза в средносрочен план.

Нуждата от калций при децата: от колко се нуждаят?
Уверете се, че детето ви получава препоръчителната дневна доза калций за здрави кости.

Въпреки това, витамин D е хранително вещество, което не можем да си набавим само чрез храната. Най-добрият начин да се гарантира, че нуждите са изпълнени е чрез излагане на слънчева светлина, което насърчава ендогенния синтез.

Слънчеви бани за 20 минути на всеки 2 до 3 дни ще са необходими, за да се постигне достатъчно производство. Добрата новина е, че тъй като е мастноразтворимо вещество, той може да се натрупва в мастната тъкан, като по този начин се запазва за месеците, когато излагането на слънце е по-малко.

Смятаме, че може да се насладите и на тази статия: Как да си изберем хранителни добавки с калций

Кои храни съдържат калций?

Млечните продукти са най-добрите източници на калций на диетично ниво. В допълнение, тези продукти успяват да осигурят значително количество протеини с висока биологична стойност. Те съдържат всички незаменими аминокиселини и имат добър резултат за смилаемост. Редовният им прием е от решаващо значение за поддържане на оптималната мускулна функция, както се доказва от изследване, публикувано в Nutrition Research.

Ядките също могат да осигурят значителни количества калций. Счита се, че тези храни имат висока хранителна плътност, тъй като съдържат добра доза от много основни микроелементи като витамини и минерали.

Освен това са чудесен източник на антиоксиданти. Тези елементи неутрализират образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите на тялото. Доказано е, че този ефект намалява риска от развитие на хронични и сложни заболявания.

Много други зеленчуци обаче също могат да бъдат източник на калций. Един пример биха били зеленолистните зеленчуци, като спанак. Само една порция съдържа 120 милиграма минерала, което е доста сериозна доза. В крайна сметка важното е да се храните разнообразно.

По този начин рядко ще имате дефицит на основни хранителни вещества. Ако подозирате такъв, винаги можете да се консултирате със специалист, който да прецени дали суплементацията е добра идея.

Кога да давате калциеви добавки на деца

Най-общо казано, обикновено не е необходимо да се включват калциеви добавки в диетата. Същото не важи за витамин D. Обмислянето на приема на добавка от това хранително вещество може да бъде важно за нормализиране на нивата му в кръвта, което ще допринесе за по-ефективното използване на калция от храната.

Въпреки това, може да се наложи да се обмисли допълнителен прием на минерала в случай на много ограничителни диети, особено когато се установят проблеми в растежа на децата. Но това, което не трябва да се прави, е да се консумират мултивитамини с минерали вътре. В повечето случаи не е необходимо да се прибягва до високи дози витамини от група B или C. Всъщност това може да бъде контрапродуктивно в средносрочен план.

Как да си набавите необходимия ви калций?
Обикновено децата, които се хранят балансирано, не се нуждаят от добавки с калций.

Разпознайте нуждите от калций при децата

Вече знаете всичко за нуждите от калций при децата. Това хранително вещество е важно за мускулната контракция и за скелета. Задоволяването на ежедневните нужди е решаващо, особено при жените.

След менопаузата минералната плътност на костите започва да намалява, така че цялото количество калций, приемано до момента, ще служи за избягване на структурни промени, които могат да доведат до остеопороза. По този начин се предотвратяват фрактури.

И накрая, имайте предвид, че когато става въпрос за подобряване на здравето на костите, е жизненоважно и редовно да спортувате. Преди всичко фокусът трябва да бъде върху силовите тренировки.

Това ще поддържа мускулите здрави, ще попречи на костите да поемат удари и ще подобри механичната функция на човешкото тяло. Достатъчният прием на протеини също ще бъде от решаващо значение за максимизиране на хипертрофията и адаптацята.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.