Витамин D и загуба на тегло: Как са свързани?

Ако не отслабвате, това може да се дължи на недостиг на витамин D. Тази ситуация намалява инсулиновата чувствителност и предотвратява ефективното окисление на мазнините.
Витамин D и загуба на тегло: Как са свързани?
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 20 октомври, 2022

Какво знаете за витамин D и въпросната загуба на тегло? Нивата на витамин D в кръвта могат да бъдат тясно свързани със загубата на тегло от различни гледни точки.

Когато става въпрос за витамин D, ние говорим за един от дефицитите на хранителни вещества par excellence и това е изключително важно за функционирането на човешкото тяло. В тази статия ще ви кажем какво трябва да знаете за него, за да сте наясно с необходимостта от оптимизиране на синтеза на този елемент в тялото ви.

За да предотвратите хранителни дефицити , препоръчително е да планирате разнообразна и балансирана диета. Ще бъде ключово да включвате много различни храни, като винаги се опитвате да приемате същото количество калории, които изразходвате. При витамин D обаче има още някои неща, които трябва да имате предвид, тъй като излагането на слънце влияе върху неговия синтез и метаболизъм.

Нива на витамин D при хора с наднормено тегло

Първото нещо, което трябва да знаете е, че хората със затлъстяване и наднормено тегло са склонни да имат по-ниски нива на циркулиращия витамин D. В тези случаи дефицитите обикновено са по-забележими.

Това е така, защото говорим за мастноразтворимо съединение, т.е. то се натрупва в мазнините. Колкото по-голямо е количеството на тази тъкан, толкова по-малка е достъпността на елемента за развитието на физиологичните функции. Проучване, публикувано в списание Jornal de Pediatria, потвърждава това.

Затова не е изненадващо, че когато човек започне да отслабва, нивата на хранителните вещества в кръвта започват да се повишават. По принцип това се счита за полезно, въпреки че може да има вредно въздействие, ако максималните препоръчителни диапазони бъдат надвишени.

Това не е често срещано явление. Ще трябва да отслабнете много и много бързо, за да се случи това.

Във всеки случай, за да предотвратите този вид промяна, е препоръчително да си правите редовни кръвни изследвания. Това също ще ви позволи да прецените необходимостта от добавки в случай на дефицит.

Не трябва да забравяме, че поддържането на ниски нива на това хранително вещество увеличава честотата на много хронични заболявания. Това се доказва от изследване, публикувано в International Journal of Molecular Sciences.

Витамин D загуба на тегло
Съставът на тялото влияе върху количеството витамин D, циркулиращо в кръвта.

Дефицит на витамин D и проблеми със загуба на тегло

Ключово е да се коментира, че поддържането на продължителен дефицит на витамин D може да попречи на загубата на тегло, улеснявайки натрупването на подкожна мастна тъкан. Това се дължи на генезиса на възпалително състояние, произтичащо от прогресивна инсулинова резистентност. От този момент нататък тялото става неефективно при използването на мастни киселини като енергиен субстрат, така че те са склонни да бъдат запазени.

Важно е да подобрите навиците си за излагане на слънце, за да поддържате нивата на витамин D в оптимален диапазон, като по този начин ще обърнете проблема. Трябва също да се отбележи, че самият дефицит ще обуслови стойностите на силата, според проучване, публикувано в Journal of Strength and Conditioning Research . Резултатът е намалена способност за извършване на физически упражнения, което поставя човека в цикъл към натрупване на повече мастна маса.

Освен това недостатъчната циркулираща доза витамин D в тялото ще попречи на калциевата хомеостаза. По-малко количество от минерала ще се фиксира в костите.

По този начин това не само може да доведе до саркопения с годините, но също така и до остеопороза. И двете заболявания имат много негативен ефект върху качеството на живот на човека, като увеличават честотата на много други хронични заболявания.

Как да увеличите нивата на витамин D, за да осигурите загуба на тегло

При хора без затлъстяване е необходимо да се насърчават добрите навици за излагане на слънчева светлина. За да се подобрят нивата на витамин D и да се насърчи загубата на тегло. Най-добре е да се излагате на слънце извън централните часове на деня за около 15-20 минути.

Тази рутина трябва да бъде прогресивна и постоянна. Изгарянията, причинени от слънцето, са вредни за кожата и могат да бъдат избегнати със специални предпазни мерки.

Изключително важно е да използвате слънцезащитни продукти и да ограничите излагането си на слънце през най-горещите часове на деня. Ако продължите да се излагате на слънце, ще трябва често да нанасяте крема.

Препоръчително е винаги да проверявате етикетите на слънцезащитните продукти, за да предотвратите наличието на възможни увреждащи хормоналните вещества в техните съставки. Ако са налице, синтезът на тестостерон и други вътрешни вещества може да бъде променен, което ще повлияе негативно върху стойностите на мускулната сила и способността за отслабване.

слънцезащитен крем
Не всеки слънцезащитен крем ще свърши работа. Проверете етикета и открийте идеалния SPF за вашата кожа.

Дефицитът на витамин D може да повлияе загубата на тегло

Дефицитът на витамин D влияе негативно върху загубата на тегло, въпреки че може да бъде свързан и със ситуации на затлъстяване. Това е основно хранително вещество за консолидиране на добро здравословно състояние в средносрочен и дългосрочен план. Така че е от ключово значение да поддържате оптимални нива на този витамин.

Решение може да бъде да прибегнете до прием на добавки.

Специален акцент трябва да се постави върху необходимостта от поддържане на поредица от здравословни навици. За да се предотврати развитието на хронични заболявания. Достатъчно е не само да се храните добре и да се излагате на слънце, но е необходимо и да спортувате редовно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Fiamenghi, V. I., & Mello, E. D. (2021). Vitamin D deficiency in children and adolescents with obesity: a meta-analysis. Jornal de pediatria97(3), 273–279. https://doi.org/10.1016/j.jped.2020.08.006
  • Latic, N., & Erben, R. G. (2020). Vitamin D and Cardiovascular Disease, with Emphasis on Hypertension, Atherosclerosis, and Heart Failure. International journal of molecular sciences21(18), 6483. https://doi.org/10.3390/ijms21186483
  • Chiang, C. M., Ismaeel, A., Griffis, R. B., & Weems, S. (2017). Effects of Vitamin D Supplementation on Muscle Strength in Athletes: A Systematic Review. Journal of strength and conditioning research31(2), 566–574. https://doi.org/10.1519/JSC.0000000000001518

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.