Сърдечно-съдовите заболявания и минералите в храните

Сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб. В тази статия ще изследваме минералите в храните, които допринасят за сърдечно-съдовото здраве.
Сърдечно-съдовите заболявания и минералите в храните
Mariana Sánchez Huergo

Написано и проверено от диетолог Mariana Sánchez Huergo.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Знаете ли, че има връзка между сърдечно-съдовите заболявания и храненето?

В момента начинът на хранене, който преобладава в света, е западният. Той се характеризира с висок прием на наситени мазнини, натрий и захар. По този начин има недостиг на минерали, които поддържат тялото балансирано. Това е така, защото консумацията на зеленчуци, плодове и семки е недостатъчна, за да отговори на препоръчителния дневен прием. Защо обаче минералите в храните са важни за сърдечно-съдовото здраве?

Според Световната здравна организация (СЗО) сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб. Следователно, за ефективна профилактика и навременно лечение на тези нарушения, експертите препоръчват спазването на здравословна диета заедно с редовна физическа активност за предотвратяване на тези заболявания или като допълнителна терапия към фармакологичното лечение.

Какво представляват сърдечно-съдовите заболявания?

По същество сърдечно-съдовите заболявания са група от нарушения, които включват сърдечни заболявания, мозъчно-съдови заболявания и заболявания на кръвоносните съдове или сърцето. Всяка година 17,1 милиона души по света умират поради тези болести. Според СЗО 80% от смъртните случаи, дължащи се на тези заболявания, биха могли да бъдат предотвратени, ако пациентите водят здравословен начин на живот и намалят рисковите фактори.

Основни рискови фактори за развитието на сърдечни заболявания

Сърдечно-съдовите заболявания и вредните храни

Прекомерната консумация на мазнини, рафинирани брашна и захар е свързана с появата на сърдечно-съдови нарушения.

Като цяло лошите хранителни навици, заедно с вредните навици, са пряко свързани с развитието на атеросклероза. Това заболяване се състои в образуването на плакови отлагания, натрупващи се в артериите, предотвратяващи правилното им функциониране.

Ето някои от факторите, които насърчават развитието на атеросклероза:

 • Поведенчески рискови фактори:  тютюнопушене, физическо бездействие, диета с високо съдържание на сол и мазнини и алкохолизъм.
 • Метаболитни рискови фактори:  Хипертония, захарен диабет , хиперхолестеролемия, наднормено тегло и затлъстяване.

Също така, метаболитните заболявания са тясно свързани с поведенческите рискови фактори. Западната диета е свързана с прекомерно натрупване на мастна тъкан, което се отразява в нарастващото телесно тегло на индивидите. Излишното тегло и затлъстяването променят функциите на органите, предизвиквайки заболявания като захарен диабет, хипертония и дислипидемия.

В това отношение воденето на здравословен начин на живот чрез промяна на хранителните навици и упражненията е от съществено значение. В крайна сметка,  определени хранителни препоръки могат да помогнат за регулиране на метаболитните нарушения,  както и хранителни планове, които контролират много рискови фактори и упражняват  кардиопротективен ефект Сред тях най-известен е диетичния подход за спиране на хипертонията (dash).

Диетата DASH и сърдечно-съдовите заболявания

Националният институт за сърце, бял дроб и кръв (NHLBI) създаде диетата DASH. Като цяло тя се характеризира с:

 • Висока консумация на зеленчуци и плодове
 • Замяна на рафинирани брашна с пълнозърнести храни
 • Умерен прием на мазнини и храни от животински произход
 • Минимална или несъществуваща консумация на храни, които съдържат значително количество захар

Като цяло тази диета ефективно модулира основните метаболитни фактори, свързани с развитието на сърдечно-съдови проблеми. Многобройни мета анализи показват, че тази диета има безброй ползи за здравето. В действителност, тя намалява честотата на сърдечно-съдови заболявания, кръвно налягане, общ холестерол, LDL холестерол, гликиран хемоглобин, плазмен инсулин на гладно и дори телесно тегло в клинични проучвания.

Полезните ефекти от диетата DASH са свързани с биологичния ефект на други хранителни компоненти в храните. Те включват флавоноиди, които имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, както и минерали в храните, които оказват влияние върху кръвоносните съдове.

Уверете се, че сте прочели:  Какво трябва да ядете, ако сте претърпели инфаркт

Кои са основните минерали в храните за поддържане на сърдечно-съдовото здраве?

Как да подобрите диетата си: плодове в чиния, слушалка и лист

Храни, богати на минерали като калий, магнезий и калций, могат да помогнат за поддържане на сърдечно-съдовото здраве.

Както може би сте виждали, много хранителни вещества влияят положително на сърдечно-съдовото здраве. Въпреки това ще съсредоточим вниманието си върху минералите в храните, които, както е подчертано в проучване, публикувано в Current Hypertension Reports, са полезни.

Сърдечно-съдовите заболявания и минералите в храните: Калий

Първо, този минерал взаимодейства със системата ренин-ангиотензин, за да промени плазмената активност на ретината. По този начин предотвратява повишаване на нивата на кръвното налягане. Също така, той участва в бъбречната екскреция на натрий. Поради това намалява маркерите за ендотелна дисфункция на организма.

 • Хранителните източници на калий включват спанак, както и домати, тиквички, гъби, банани, ядки, авокадо и семена от чиа.

Минералите в храните и сърдечно-съдовите заболявания: Магнезий

Наред с други, този минерал действа като инхибитор на съдовата контракция на гладката мускулатура, упражнявайки съдоразширяващ ефект. По този начин кръвта тече при по-ниско налягане през вените и артериите.

 • Хранителните източници включват ядки, тъмен шоколад (70% какао) и пълнозърнести храни.

Минералите в храните и сърдечно-съдовите заболявания: Калций

И накрая, калцият има подобен ефект на групата лекарства, известни като инхибитори на ангиотензин конвертиращия ензим (АСЕ инхибитори). По този начин той инхибира съдовата контракция. Също така, действа заедно с калия при бъбречната екскреция на натрий.

 • Хранителните източници включват обезмаслени млечни продукти, сардини, бадеми и нахут, наред с други.

Храненето с разнообразна храна, богата на зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти, заедно с умерен прием на храни с ниско съдържание на мазнини от животински произход гарантира нуждите от кардиопротективни минерали и други хранителни компоненти. По този начин те ще поддържат оптималното функциониране на тялото ви. В допълнение, това ще помогне да се контролират основните метаболитни рискови фактори, свързани с развитието на сърдечни заболявания.

В заключение

Като цяло е важно да се консултирате с диетолог, за да получите адекватна оценка на начина си на хранене и за да ви бъде изготвен индивидуален хранителен план, който отговаря на вашите специфични нужди и допринася за по-доброто ви здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Boles A., Kandimalla R., Reddy PH., Dynamics of diabetes and obesity: epidemiologicaal perspective. Biochim Biophy Acta Mol Basis Dis, 2017. 1863 (5): 1026-1036.
 • Chiavaroli L., Viguiliouk E., Nishi SK., Mejia SB., et al., DASH dietary pattern and cardiometabolic outcomes: an umbrella review of systematic reviews and meta analyses. Nutrients, 2019.
 • Bazzano LA., Green T., Harrison TN., Reynolds K., Dietary approaches to prevent hypertension. Curr Hypertens Rep, 2013. 15 (6): 694-702.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.