Shoku Iku: Японската философия за здравословно хранене

Shoku Iku е философия, която ни приканва да разберем с какво се храним и как се храним. С други думи учи ни да се храним по-разумно.
Shoku Iku: Японската философия за здравословно хранене

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 04 април, 2023

Японската диета е една от най-здравословните и балансирани в света и е осигурила високи нива на здраве и дълголетие сред общото население. През последните десетилетия азиатската страна е инвестирала много ресурси в програми за хранене и здравно образование, като Shoku Iku, наричана още „обучение по храните“, въведена през 2005 г.

По-специално, този закон изисква училищата да предлагат обучение по хранене, за да помогнат на децата да развият здравословни хранителни навици, основани на принципите на Shoku Iku. По този начин те научават как и какво да ядат, както и колко е важно да четат етикетите, да знаят как се произвежда храната и какви са нашите хранителни нужди, наред с други аспекти. Искате ли да научите повече по темата?

Произход на Shoku Iku

Вместо да бъде закон като такъв, Shoku Iku е по-скоро философия за здравословно и балансирано хранене, възникнала от движение, водено от Саген Ишизука, военен лекар, който е създател и на макробиотичната диета. По-точно се основава на това да опознаем много добре какво ядем, как го приготвяме и как да комбинираме различните храни.

Както заявява Макико Сано в книгата си “Shoku Iku: Японска кухня за дълъг и здравословен живот”, това движение “преосмисля напълно връзката ни с храната. Всичко е свързано с осъзнатото хранене.”

Освен това насоките му не са прекалено строги или трудни за следване. Въпросът е само да научите малко за храненето и да избирате храни въз основа на истинската им хранителна стойност.

Произход на Шоку Ику.
Чрез Shoku Iku има преосмисляне на връзката, която хората имат с храната.

4-те принципа на Shoku Iku

За да получите по-добра представа какво представлява Shoku Iku, ето основните стълбове на тази философия.

1. Shoku Iku – фокусирайте се върху ситостта, а не върху калориите

Shoku Iku насърчава внимателното хранене. Това означава да се настроим към сигналите за глад и да се научим да разпознаваме кога започваме да се чувстваме сити. Всъщност включва концепцията за „hara hachi bun me“, която означава да спрете да ядете, когато ситостта достигне 80%.

Тази практика съвпада с хранителните съвети да се яде бавно, тъй като мозъкът и стомахът регистрират усещане за ситост след около 20 минути хранене. По този начин помага да се избегне преяждането, като същевременно отговаря на хранителните нужди.

2. Включете пълноценни храни

Shoku Iku подчертава важността на здравословните храни, като например следните:

Като цяло те съдържат важните хранителни вещества, от които тялото се нуждае, като протеини, фибри, полезни за сърцето мазнини и микроелементи.

Освен това тази хранителна философия насърчава ограничаването на консумацията на преработени храни с високо съдържание на калории, натрий и добавена захар. Да не говорим, че им липсват основни хранителни вещества.

3. Shoku Iku – насладете се на разнообразие от храни

Далеч от ограничаване или елиминиране на определени съставки в диетата, Shoku Iku подчертава важността на наслаждаването на разнообразие от храни като част от здравословното хранене. В този смисъл насърчава ястията да бъдат съставени от различни видове зеленчуци, заедно с малко ориз и добър източник на протеини.

Освен това ни насърчава да приготвяме храната по различни начини: на пара, задушена, пържена, печена и т.н. Това ни позволява да внесем известно разнообразие в нашата диета.

4. Споделяйте храната с другите

Последният принцип на Shoku Iku подчертава важността на това да седнете да ядете с другите и да споделяте храната. Това помага за укрепване на междуличностните отношения и насърчава по-внимателното хранене.

По този начин предлага да отделите време, за да се насладите на храната с приятелите или семейството си, когато е възможно.

Ползи за здравето от Shoku Iku

Япония е не само развитата страна с най-нисък процент на затлъстяване, но и страната с най-висока продължителност на живота. Тези факти са тясно свързани с храненето и начина на живот на хората. Нека да разгледаме как Shoku Iku допринася за развитието на цялостното здраве.

Подпомага контрола на теглото

Както казахме, насърчава съзнателното хранене, което включва слушане на тялото и разпознаване на сигнали за глад и ситост. Сега е доказано, че съзнателното хранене допринася значително загубата на тегло.

На свой ред, чрез насърчаване на консумацията на богати на хранителни вещества цели храни и обезсърчаване на преработените храни, тя се бори с риска от затлъстяване.

Подобрява цялостното здраве

Акцентът върху здравословните и разнообразни храни насърчава установяването на пълноценен хранителен режим, без големи ограничения. Това от своя страна се изразява в следните предимства:

На свой ред е установено, че ограничаването на консумацията на преработени храни помага в борбата с различни основни здравословни състояния, включително сърдечно-съдови заболявания, възпалителни заболявания на червата, депресия и някои видове рак.

Shoku Iku насърчава положителна връзка с храната

Внимателното хранене също помага за насърчаване на по-здравословна връзка с храната и тялото. Всъщност проучванията показват, че прилагането на внимание може да помогне за предотвратяване на емоционалното хранене и да намали риска от преяждане.

Човек, който яде.
Прилагането на философията Shoku Iku допринася за загуба на тегло и подобряване на цялостното здраве

Диета без ограничения

Важно е да се отбележи, че за разлика от много модни диети и популярни планове за хранене, Shoku Iku не ограничава или премахва изцяло какъвто и да е вид храна. Вместо това ни насърчава да научим за хранителната стойност на всяка храна.

По този начин се стреми да ни позволи да комбинираме и интегрираме няколко различни съставки в диетата. За да отговорим на хранителните нужди на тялото си. Накратко, става дума за това да сме по-наясно какво консумираме и как го консумираме, за да поддържаме добро здравословно състояние.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Casas R, Castro-Barquero S, Estruch R, Sacanella E. Nutrition and Cardiovascular Health. Int J Mol Sci [Internet]. 2018 [consultado el 20 de julio de 2022]; 19(12):3988. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6320919/
  • Fuentes  R, Staub K, Aldakak L, Eppenberger P, Rühli F, Bender N. Mindful eating and common diet programs lower body weight similarly: Systematic review and meta-analysis. Obes Rev [Internet]. 2019 [consultado el 20 de julio de 2022]; 20(11):1619-1627. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31368631/
  • Elizabeth L, Machado P, Zinöcker M, Baker P, Lawrence M. Ultra-Processed Foods and Health Outcomes: A Narrative Review. Nutrients [Internet]. 2020 [consultado el 20 de julio de 2022]; 12(7):1 955. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7399967/
  • Katterman S, Kleinman B, Hood M, Nackers L, Corsica J. Mindfulness meditation as an intervention for binge eating, emotional eating, and weight loss: a systematic review. Eat Behav [Internet]. 2014 [consultado el 20 de julio de 2022]; 15(2): 197-204. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24854804/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.