Помагат ли добавките с цинк срещу респираторни заболявания?

Ако сте предразположени към респираторни заболявания, може да обмислите включването на добавка с цинк в ежедневието си. Ще ви разкажем всичко по темата.
Помагат ли добавките с цинк срещу респираторни заболявания?
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 17 ноември, 2022

Добавките с цинк могат да бъдат полезни в борбата с някои респираторни заболявания. Този елемент участва в диференциацията на белите клетки, които са жизненоважни за гарантиране на ефективността на имунната система.

Идеалното нещо е да поддържате нивата на цинк в адекватни граници, за да предотвратите появата на проблеми. Но дори когато се развият инфекции, консумацията му може да помогне за възстановяването.

Редица хранителни вещества участват в защитните функции на тялото. Витамин С, който се съдържа най-вече в цитрусовите плодове, също се откроява.

Цинкът и имунната система

Най-общо казано, цинкът се съдържа в големи количества в месото и ядките. Това е основен микроелемент и е жизненоважно да го включим в нашата диета, за да предотвратим дефицити, които биха могли да повлияят на нормалното функциониране на физиологичните процеси.

Според проучване, публикувано в списанието Nutrients, този елемент участва в много сигнални процеси и предизвиква епигенетични модификации, които се считат за полезни за нашата защита.

Според изследване, публикувано в списанието Advances in Nutrition , цинкът действа като антивирусно средство и неговият дефицит би увеличил честотата на инфекциите. Не само предпазва дихателната система, но ниските нива могат да бъдат свързани с по-висок риск от заразяване с вируса на човешката имунна недостатъчност (HIV). Поради тази причина добавките с елемента се препоръчват за профилактика и лечение на патологии, причинени от вируси.

Въпреки това, както при другите микронутриенти, има оптимална доза. Добавката може да бъде от полза, стига да не се превишават определени граници.

Както се посочва в статия, публикувана в Journal of Trace Elements in Medicine and Biology , човешкото тяло съдържа между 2 и 3 грама цинк. Превишаването на това количество може да има неблагоприятни последици.

Препоръчителната дневна доза цинк е между 9 и 11 милиграма, в зависимост от контекста. Жените обикновено се нуждаят от малко по-малко количество. Мъжете се нуждаят от повече, защото този елемент участва в синтеза на тестостерон в тестисите.

Във всеки случай добавките могат да осигурят до 15 милиграма от минерала; количество, което не се счита за токсично за организма. Въпреки това винаги трябва да имате предвид коментарите на производителя върху етикета.

Източник на цинк.
Значителни количества цинк могат да бъдат открити в ядките, за да ги включите в диетата си.

Полезни ли са добавките с цинк?

Добавките с цинк не само помагат за предотвратяване на респираторни заболявания, причинени от вируси, но също така са инструмент за намаляване на тежестта на симптомите. Това улеснява лечението и подобрява качеството на живот на пациента.

Всъщност предполага се, че използването на такива продукти улеснява контрола на инфекцията от ден трети нататък. По този начин ще има ранна ремисия на признаците на заболяването.

В някои случаи е установен 28% по-нисък риск от респираторни симптоми след употребата на добавки с цинк като превантивен механизъм. Дозатор за спрей за нос с много ниска доза може дори да се използва за ограничаване на риска от прогресиране на заболяването.

В крайна сметка това лечение е не само безопасно, но и минимално инвазивно. Може да се използва при обикновени настинки. По този начин ще избегнете приема на твърде много лекарства, които не са без странични ефекти и могат да попречат на нормалното функциониране на черния дроб. Това не важи за цинка.

Добавките с микроелементи се понасят добре от почти всички пациенти. Те са евтини и токсичността е много ниска.

Това обаче не означава, че е препоръчително да ги консумирате във всяка ситуация. Те също могат да имат определени противопоказания.

Винаги е най-добре първо да се консултирате с професионалист.
Цинкови добавки.
Добавките обикновено са безвредни, но трябва да се спазва максималната доза, установена за всяко вещество.

Добавките с цинк са безопасни и евтини

Добавките с цинк са подходящи за предотвратяване и подпомагане на контрола на респираторни заболявания. Те са жизнеспособна, евтина и нискорискова естествена алтернатива.

Освен това цинкът е ключов за много други процеси, протичащи в тялото ежедневно. Следователно е важно да се гарантира, че нивата му са в подходящия диапазон.

Важна част от поддържането на доброто здраве е храненето. Предотвратявате не само незаразни патологии, но и такива от инфекциозен характер. Когато запасите от хранителни вещества са в задоволителни граници, е по-малко вероятно вирусите и бактериите да получат достъп до кръвния поток.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Read SA, Obeid S, Ahlenstiel C, Ahlenstiel G. The Role of Zinc in Antiviral Immunity. Adv Nutr. 2019;10(4):696-710. doi:10.1093/advances/nmz013
  • Wessels I, Maywald M, Rink L. Zinc as a Gatekeeper of Immune Function. Nutrients. 2017;9(12):1286. Published 2017 Nov 25. doi:10.3390/nu9121286
  • Maret W, Sandstead HH. Zinc requirements and the risks and benefits of zinc supplementation. J Trace Elem Med Biol. 2006;20(1):3-18. doi:10.1016/j.jtemb.2006.01.006

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.