7-те най-често срещани комплекса при жените

За да се съобразят с определени стереотипи, свързани с хегемоничното тяло, жените могат да пренебрегнат здравето си, което води до много негативни последици. Прочетете и открийте най-честите комплекси, които жените имат...и как да ги преодолеете.
7-те най-често срещани комплекса при жените
Maria Fatima Seppi Vinuales

Написано и проверено от психолог Maria Fatima Seppi Vinuales.

Последна актуализация: 08 април, 2024

“Бъдете размер ес… Бъдете размер два пъти ес… Изберете това. Полата ви е твърде къса. Ризата ви е твърде дълга…” Това са само някои от фразите в ” Бъдете дама, казаха те “, стихотворение от Camille Rainville, което тя публикува в блога си и което по-късно се превърна във вирусно видео, тъй като материалът адресира и изобличава множеството неща, които тежат на жените, водещи до общи комплекси.

Всички тези съобщения циркулират в разговори с приятели, в неудобни въпроси от членове на семейството относно външния ви вид и в медиите. Поради тяхната настойчивост и честота, те в крайна сметка оформят идеали, които трябва да бъдат постигнати, но и разочарования. Ето някои от най-често срещаните комплекси при жените.

7-те най-често срещани комплекси при жените

Това са някои от комплексите, които се срещат най-често при жените и които в дългосрочен план представляват проблеми на несигурността и самочувствието:

 1. Тегло. Много жени се чувстват неуверени, защото имат няколко излишни килограма или защото са твърде слаби и без извивки.
 2. Височина. Прекалено високи или ниски. Жените с нисък ръст имат страхотен комплекс и дори не понасят шеги по темата.
 3. Коса. Жените се борят с косата си по хиляди възможни начини: не са доволни от цвета, от факта, че е права или има къдрици, от факта, че е тънка, от сивата коса и т.н.
 4. Стрии, целулит и бръчки. Всичко, което е белег върху кожата, може да бъде източник на комплекс или избор на определено облекло, което го прикрива. Има жени, които не носят къси панталони или не ходят на басейн, защото се притесняват от целулита си.
 5. Възраст. Обществото се ръководи от критерии по отношение на възрастта, където младите се оценяват пред старите или старомодните, които се приравняват с това, което вече не е полезно. Поради тази причина жените също полагат големи усилия да не показват белезите на времето.
 6. Гърди. Много жени се оплакват от размера на гърдите си, тъй като ги смятат за малки. По-надарените често страдат, защото някои хора коментират или се шегуват с тях.
 7. Тъмни кръгове под очите. Понякога оцветяването под очите става виолетово или по-тъмно. Много жени страдат заради начина, по който тъмните кръгове под очите им изпъкват, криейки се зад пластове грим.

Харесва ли ви тази статия? Смятаме, че може да искате да прочетете и: Разбиране на въздействието на стреса върху психичното здраве: Ефективни стратегии за справяне

Проблеми със стереотипа

Струва си да дадем малко контекст, за да разберем произхода на тези физически комплекси. В обществото определен тип тяло често се идеализира: телата, които се смятат за желани – и дори перфектни – са стройни, слаби, без белези или белези, със светъл цвят на кожата, права коса или с свободни къдрици ( но не стегнати къдрици ).

Накратко, всички тези стереотипи за хегемонното тяло диктуват какви трябва да бъдат другите, пренебрегвайки разнообразието на телата. Трябва обаче да бъдем много внимателни, защото много пъти това, което се определя като красиво, не е здравословно, тъй като излага жените на ситуации, които в крайна сметка увреждат собственото им здраве.

Сред тези действия са следните:

Драстични мерки за постигане на идеален имидж

Екстремни диети, операции, прекаляване с упражнения и стари практики като използването на колани, оформящи корсети или корсети за изтъняване на талията, наред с други. Ето как в момента качеството на живот на много жени е засегнато в опит да постигнат този идеал. Например, последствия от злоупотреба при операции и отхвърляне на имплантите в тялото, наред с други.

Епизоди на тревожност и най-честите комплекси при жените

Освен това натискът да имаш хегемонно тяло оказва голямо влияние върху самочувствието и приемането на тялото. Жените, които не са доволни от образа на тялото си, може да изпитват тревожност, депресия, трудности в общуването с другите и хранителни разстройства. Например в Аржентина, според Аржентинското дружество по педиатрия (SAP), една на всеки три жени има хранително разстройство ( ED).

Приемане на предразсъдъци

Не става дума за критикуване на онези жени, които обичат да изглеждат и се чувстват добре и инвестират време и пари в това. Въпросът е да се изясни защо го правят и как действат спрямо тези, които не го правят.

В този смисъл не е същото за една жена да се грижи за тялото си, защото иска и избира да го прави, както да го прави в името на това какво ще кажат другите или от страх да не загуби партньора си. Предразсъдъците може да присъстват в много повече случаи, отколкото си мислите.

Също така е изключително важно жените, които са загрижени за външния си вид, да не омаловажават или гледат с пренебрежение на онези, които не са.

Значението на възпитанието, когато става дума за приемане на разнообразието

Въпреки че мъжете също страдат (например в случай на алопеция ), най-вече жените страдат от естетическо насилие. Поради тази причина е необходимо от ранна възраст да се възпитава уважение към различните видове тела, както в семейството, в училище, така и особено в медиите. Те до голяма степен са отговорни за създаването и разпространението в голям мащаб на определени послания и стереотипи за момичетата и жените.

Как можете да обичате и уважавате тялото си повече, а също и това на другите? Ето някои последни съвети:

 • Избягвайте да коментирате телата на други хора. Дори и по начин, който смятате за комплимент или положителен, като например “Изглеждаш толкова кльощав” или “Това ти стои страхотно”.
 • Никога не използвайте телесни характеристики, за да се отнасяте към човек: например „онази слаба жена“ или „дамата с големите вежди“.
 • Приемете, че тялото и красотата са само физически аспекти – те са само повърхността на всичко, което човек е. В никакъв случай не го определят, нито го обясняват напълно. За да практикувате това, започнете от себе си. Какви други аспекти бихте подчертали за себе си? С какво се гордеете най-много? Важно е да се научите да търсите и разпознавате собствената си стойност, за да изградите стабилно самочувствие.
 • Научете се да разпознавате красотата в многообразието. Потърсете вдъхновение в жените, които приемат телата си такива, каквито са.

Не забравяйте, че става дума за това да се научите да приемате по-реалистичните тела, които не изискват свръхчовешки усилия, за да бъдат във форма или естетически приятни. Всеки има активна роля в разбиването на стереотипите.Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.