Как да възстановите самочувствието си след раздяла

Раздялата може сериозно да се отрази на самочувствието ви. Поради тази причина е добре да знаете как да се справите със ситуацията и да продължите напред. Научете как да възстановите самочувствието си.
Как да възстановите самочувствието си след раздяла
Isbelia Esther Farías López

Написано и проверено от философ Isbelia Esther Farías López.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Приключването на една връзка може да бъде болезнено, затова ще ви дадем няколко съвета, които ще ви помогнат да възстановите самочувствието си след раздяла.

Ако връзката ви е била дълга или токсична, не сте се разделили по взаимно съгласие, доста вероятно е самочувствието ви да е пострадало. Нуждаете се от достатъчно време, за да изстрадате ситуацията и да продължите напред.

Как да възстановите самочувствието си след раздяла

Първо важно е да разберете какво представлява самочувствието, тъй като това е дума, която вероятно често чувате. В речниците по психология самочувствието се определя като оценката, която даваме на самите себе си.

С други думи самочувствието обхваща всички онези възприятия, чувства, мисли и оценки, които постоянно си правим. Някои проучвания показват, че:

“Самочувствието е самооценка. Това възприятие и тази оценка могат да бъдат позитивни или негативни, приятни или неприятни”.

Ако страдате от ниско самочувствие, може би ви е много трудно да контролирате емоциите си, тъй като първата стъпка към това е да приемете самите себе си.

Щастието е вътре във вас самите.
Самочувствието е оценката, която правим на самите себе си. То обхваща мислите и преценките, които постоянно си правим.

Как да разберете дали раздялата се е отразила на самочувствието ви

След края на една връзка, можете да се окажете в ситуация, в която да изпитвате емоционален стрес. Но това не трябва да означава, че е краят на живота ви. Добре да си изясните дали това, през което преминавате, е криза във връзката ви или окончателна раздяла.

Ако става въпрос за последното, трябва да разберете, че цялата любов, от която се нуждаете е във вас самите. Обикновено хората я търсят някъде другаде и това е една от най-големите грешки, която можете да направите след раздялата.

Д-р Джил Уебър казва, че е нормално да се чувствате объркани, тъжни и гневни докато преживявате края на връзката си. Когато връзката ви приключи не е необходимо да се наказвате или обвинявате. Почти всеки един е преминал през ситуация като тази, но това не са събитията, които определят живота ви.

Точно обратното, дори даден човек вече да не ви е близък, животът продължава и трябва да се поучите и да продължите по пътя на развитието си. Ако чувствате, че чест от следните неща се отнасят за вас, дори в малка степен, това означава, че раздялата влияе на живота ви и е време да направите определени промени.

Индикатори на ниското самочувствие

 • Чувствате, че животът е загубил значението си заради човека, с който сте се разделили
 • Не се харесвате, когато се погледнете в огледалото и си мислите, че никой няма да се влюби във вас сега.
 • Вероятно си мислите, че човекът, който ви е напуснал, е перфектен и единственият на света за вас.
 • Сравнявате бившия си с всеки един потенциален партньор, когото срещнете.
 • Ставате немарливи към себе си и това как изглеждате и не полагате грижи за външния си вид. Не се чувствате ентусиазирани за нищо, загубили сте мотивацията си и не се интересувате повече от дейностите, които преди сте обичали.
 • Усещате болка, която не ви позволява да мислите ясно.
 • И накрая, може би чувствате вина за много неща и си мислите, че ако сте действали по друг начин в определени ситуации, може би този човек все още щеше да е до вас.

Ако усещате, че дори едно от тези неща важи за вас, трябва да разберете, че можете да се радвате на самотата си. През това време можете да се опознаете още по-добре и така – да се заобичате.

Стъпки за възстановяване на самочувствието след раздяла

Краят на една романтична връзка може да изиграе лоша шега със самочувствието ви. Важно е да знаете как да се справите с този проблем , за да не се превърне в пречка в живота ви.

Няма вълшебна формула за възстановяване след раздялата: просто ви трябва време. Но пък резултатите са невероятни, а любовта, която ще започнете да изпитвате към себе си след това преживяване ще бъде много по-силна. Като начало ви съветваме да се възползвате от следните препоръки:

 • Просто се оставете на течението и преминете през всички етапи на тъгата след раздялата, вместо да потискате емоциите си. По-добре е да споделите с човек, на когото вярвате, какво чувствате, вместо да оставите чувствата си да кипят във вас.
 • Не избягвайте проблема, просто се оставете да преминете и изпитате всички емоции. Това е най-добрият начин да се справите с болката и раните и да ги превърнете във възможности да започнете отново.
 • След всичко това, ще бъдете единственият протагонист в живота си.
 • След като преживеете всичко, ще разберете, че животът ви не зависи от този човек нито пък трябва да се върти около него. Ви сте две отделни личности, които могат да живеят пълноценно самостоятелно.
 • Създайте си нови навици, загърбете старите привички свързани с този човек.
 • Започнете да наблюдавате случващото се във вас. Щастието е там вътре и не е свързано с живота на някой друг. „Подхранването“ с любов към самите вас е важна стъпка, за да се оцените напълно и да разберете защо не заслужавате да бъдете в токсична връзка.
 • Избягвайте да говорите за този човек постоянно, когато сте навън, както и за случилото се. Добре е да изпуснете парата, но след това трябва да си обърнете внимание и да станете център на собствения си свят.

Най-важното…

 • Грижете се за себе си, обичайте се, полагайте грижи за външния си вид. Погледнете се в огледалото и вижте красотата си през собствените си очи, а не през нечии други.
 • Трябва да се грижите за физическото и психическото си здраве. Потърсете помощ от психолог, ако искате някой да бъде до вас, докато се лекувате. Освен това отново започнете да правите това, което сте обичали преди.
 • Заобиколете се с позитивни неща, забравете за сантименталните и тъжни песни през този етап от живота си. И накрая – пробвайте да се радвате повече.

Ако се обичате и цените, ще осъзнаете, че дори не сте се познавали. Има неща, които дори не сте си представяли, че ще правите преди. Но след като преминете през раздялата, те ще се превърнат във ваше ежедневие.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • González Arratia, N., Valdez Medina, J., & Serrano García, J. (2003). Autoestima en jóvenes universitarios. CIENCIA Ergo-Sum.
 • Quispe Rojas, V. (2017). La autoestima. Universidad César Vallejo.
 • Vazquez, A., Jimenez, R., & Vasquez-Morejon, R. (2004). Escala de autoestima de Rosenberg. Apuntes de Psicologia.
 • VV.AA. (2018).A Study on the Self Esteem and Academic Performance Among the Students. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3121006

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.